vrijdag 21 mei 2010

Appelvlecht (5)

Deze 2 foto's zijn van het brood gemaakt in 2021. Amerikaans patent gebruikt, het brood is meteen een stuk luchtiger. Het deeg rijst weinig, eigenlijk voor in de oven. Lekker broodje/gebak!



gemaakt op 20 mei Donderdag is er meestal tijd om te bakken, dus weer een wat bewerkelijker brood. Het smaakte als een soort cake. Deeg maken van: 125 lauwe ml melk, 1 ei, 3 el boter, 4 el suiker, 1/2 tl zout, 270 gram bloem 2 ts gist vulling: 2 appels in blokjes, 1 tl bloem, 2 el suiker, 1/2 tl kaneel, 1 zakje vanille suiker, 1/2 tl citroensap, 2 el rozijnen. Deeg laten rijzen, terugslaan en even laten rusten. Op een goed met bloem bestrooid oppervlak (evt. bovenkant ook met wat bloem bestrooien) uitrollen tot rechthoek van 8 mm dik. In drie stroken "verdelen". Op de middelste strook de vulling leggen. Buitenste vlakken diagonaal insnijden in repen van 2-3 cm breed (niet helemaal tot de vulling snijden, ik had het te ver gedaan, dan loopt er wat vocht uit de vulling tijdens het rijzen, maakt echter niet uit voor de smaak).
Uiteinden omhoog buigen, repen om en om naar binnen vouwen
Afdekken, 1 uur laten rijzen. Oven voorverwarmen op 180 graden, ca. 35 minuten bakken. Na ca. 25 minuten afdekken met aluminiumfolie. Uit oven bestrooien met poedersuiker.

2 opmerkingen:

  1. mss een rare vraag, maar dit ziet er in mijn beleving meer uit als een taart (of soort appelstrudel). maar je omschrijft toch als brood? kan je het ook als taart eten denk je?
    groeten ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit gerecht wordt gemaakt met brooddeeg, daarom noem ik het een brood. het is natuurlijk een zoet gerecht en wij eten het dan ook als gebak, zo is het tenslotte ook bedoeld.
    groeten,
    Tonia

    BeantwoordenVerwijderen