zondag 12 december 2010

Help, mijn brood ziet er uit als een vulkaanuitbarsting

Wat kan er fout gaan bij het bakken in de broodmachine, en wat kun je er aan doen?

Kort brood, niet voldoende gerezen
Hele granen, volkoren meel, of gewone bloem gebruikt i.p.v. bakkersbloem.
Gebruik meer bakkersbloem en verminder de hoeveelheid ander meel of granen.

Vloeibare/droge ingrediënten verhouding niet in balans.
Kijk of je de juiste hoeveelheden hebt gebruikt.

Verkeerde instelling gebruikt.
Gebruik het normale bakprogramma.

Ingrediënten te heet of te koud.
Gebruik ingrediënten op de aanbevolen temperatuur; plaats de machine ergens waar er geen tocht is.

Niet genoeg gist gebruikt.
Gebruik de aanbevolen hoeveelheid gist.

Te veel zout gebruikt, waardoor de gist niet goed werkt.
Controleer de gebruikte hoeveelheid.

Zout, vloeistof of vet langdurig in contact met de gist terwijl de timer-funtie wordt gebruikt.
Voeg de ingrediënten zo toe dat de gist beschermd is tegen zout, vloeistof of vet totdat het mixen begint.

Het brood rijst niet
Mengblad niet op de juiste manier geplaatst.
Plaats het op de goede manier.

Machine verkeerd geprogrammeerd.
Controleer de gebruiksaanwijzing.

Oud of niet juist bewaard gist gebruikt.
Controleer de houdbaarheidsdatum van de gist.
Gebruik nieuwe gist en sla het op de juiste manier op.

Belangrijk ingrediënt (gist, water, bloem, etc.) verkeerd afgemeten of weggelaten.
Controleer alle hoeveelheden.

Ingrediënten bij gebruik van timerfunctie verkeerd toegevoegd, zodat zout, water of vet langere tijd in contact zijn geweest met gist.
Voeg de ingrediënten zo toe dat het gist is beschermd tegen zout, vloeistof en vet totdat het mixen begint.

Niet goed gebakken, gummie-achtige binnenkant
Recept te groot voor inhoud machine.
Gebruik juiste recept.

Te weinig gist gebruikt.
Gebruik de goede hoeveelheid.

Te "rijk" deeg (te veel eieren, boter, suiker) of overdadige hoeveelheid gedroogd of blik fruit, noten of granen. Of te veel vocht vrijgekomen door toevoeging ingeblikt fruit.
Volg het recept precies, weeg exact af. Laat fruit uit blik heel goed uitlekken.

Verkeerd bakprogramma gekozen.
Controleer gebruiksaanwijzing en recept.

Vloeibaar/droog ingrediëntenverhouding niet in balans.
Controleer de hoeveelheden.

Zout weggelaten, dit laat het brood te veel rijzen en daarna instorten.
Controleer of alle ingrediënten zijn toegevoegd.

Te veel gist gebruikt.
Gebruik de juiste hoeveelheid

Te veel deeg voor inhoud bakvorm, het brood bakt niet goed door en stort in elkaar.
Gebruik een recept voor de juiste maat bakvorm, controleer de hoeveelheden.

Machine geopend tijdens het rijzen of bakken.
Open het deksel alleen tijdens de mixperiode.

Warm weer of hoge vochtigheid kunnen veroorzaken dat het deeg te snel rijst en dan in elkaar stort voordat het bakken begint.
Probeer een constante kamertemperatuur te houden.
Tijdens grote hitte: verminder de hoeveelheid gist en/of suiker met een kwart of meer. Of gebruik vloeistof uit de koelkast, of bak op het koelste deel van de dag. Gebruik geen timer-functie.

Brood te lang in de vorm laten zitten nadat het klaar was. Verwijder het brood onmiddellijk en laat het afkoelen op een rooster.

Open, ruwe binnenkant met gaten
Te hete vloeistof gebruikt. Gebruik lauwe vloeistoffen.Te veel vloeistof gebruikt. Verminder de hoeveelheid water of voeg wat bloem toe (kleine hoeveelheden).

Te veel gist gebruikt. Controleer de hoeveelheden.

Gist werkt te veel door heet weer of te hete vloeistof.
Houd de kamertemperatuur stabiel. Verminder bij grote hitte gist en/of suiker met 25 procent (of meer). Of gebruik vloeistof uit de koelkast, bak op het koelste deel van de dag, gebruik
geen timer-functie.

Zout weggelaten.
Controleer of er zout toegevoegd is.

Paddestoelbrood (het brood "stroomt" over de pan)
Te veel gist gebruikt.
Controleer de hoeveelheden.

Te veel vloeistof gebruikt.
Controleer de hoeveelheden.

Gistwerking versterkt door te veel suiker of hitte (van het weer of te hete vloeistof).
Houd de kamertemperatuur stabiel. Verminder bij grote hitte gist en/of suiker met 25 procent (of meer). Of gebruik vloeistof uit de koelkast, bak op het koelste deel van de dag, gebruik geen timer-functie.

Recept te groot voor inhoud machine.
Gebruik een passend recept of pas het recept op de juiste manier aan.

Te weinig of geen zout gebruikt om de gistwerking in de hand te houden.
Controleer de hoeveelheden

Zwaar, vochtig brood of grof oppervlak
Te weinig water, suiker of gist gebruikt; te veel bloem.
Controleer de hoeveelheden

Overdadig gebruik van volkoren granen, gedroogd fruit of andere ingrediënten die vocht aan het deeg onttrekken.
Controleer de hoeveelheden.

De bloem is uitgedroogd.
Voeg kleine hoeveelheden vloeistof toe. Bewaar bloem in een luchtdichte bus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten