donderdag 25 maart 2010

oosterse karbonade met roerbakmie

gegeten op 21 maart


Vergeten een foto te maken, dus vertel ik maar even wat over een interessant kookboek: De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten van Pellegrino Artusi. Een erg leuk boek om te lezen, enkele recepten zijn na te maken, veel niet, voor sommige heb je bijvoorbeeld een veldoventje?? nodig, bij bijna geen enkel recept staan hoeveelheden vermeld. Toch is dit boek de moeite waard door het tijdsbeeld dat er uitstraalt; ook leuk om te zien is de jaloezie die Italianen (in ieder geval meneer Artusi) hadden t.o.v. de Franse keuken, hij weigert bijvoorbeeld Franse namen van gerechten te gebruiken, en verzint dan zelf nogal gekunstelde namen. Ook erg leuk om de eigen mening van Artusi te lezen, die waarschijnlijk hier en daar toch afweek van de gemiddelde Italiaanse smaak; hij neemt gerechten op omdat er om gevraagd is, terwijl het commentaar dat hij er dan bij zet duidelijk maakt dat hij het vreselijk vindt. Het boek is eerst in eigen beheer uitgegeven (Artusi was nogal van zichzelf overtuigd, dat merk je duidelijk aan de schrijfstijl), daarna kwam er steeds meer vraag naar het boek en werd het een groot succes. Zo'n succes dat het na de eerste druk in 1891 nog steeds bijgedrukt wordt in vele vertalingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen