vrijdag 12 maart 2010

hutspot



gegeten op 8 maart

Iedereen weet hoe hutspot eruit ziet en er is natuurlijk geen leuke foto van te maken, dus vandaag geen foto, maar wat over een kookboek, nl: Het Rijksmuseum kookboek.

Een heel leuk boek als je geïnteresseerd bent in kook-geschiedenis. Eerst is er een algemeen inleidend deel van 10 hoofdstukken over wat en hoe er gekookt werd in de gouden eeuw, voorzien van veel illustraties van schilderijen, voorwerpen, poppenhuizen die in het bezit zijn van het Rijksmuseum. Het tweede deel laat 10 (Amsterdamse) meesterkoks aan het woord die gerechten bedacht hebben naar aanleiding van de getoonde schilderijen. De ingrediënten die gebruikt worden lijken mij niet allemaal makkelijk te verkrijgen: varkensbuik, varkenswangetjes, een jonge vette gans van 2,5 kilo die uit Bressel moet komen, 16 stuks dungesneden plakken rundermerg van 2 bij 2 centimeter, lamsnek, etc. Er staan ook een behoorlijk aantal gerechten met ganzenlever in het boek, blijkbaar roept de Gouden Eeuw dat bij koks op. Gelukkig staan er ook gerechten in dit mooie boek die wel maakbaar zijn. Het grootste plezier van dit boek ligt echter toch in het lezen van de stukjes tekst bij de schilderijen en de eerste 10 hoofdstukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen