donderdag 12 september 2013

Asperges uit de oven

Dit stond in het NRC (Thuiskok Janneke Vreugdenhil).

Wat een geweldige manier om asperges klaar te maken, een heel intense smaak, zoals Janneke schreef: zo puur dat er eigenlijk niets meer bij hoeft. Geen ham, geen zalm, geen ei (maar dan is het toch wel een beetje kaal vind ikzelf).
Dit zou wel eens mijn favoriete manier om asperges klaar te maken kunnen worden!

Voor 2 personen: 750 gram - 1 kg witte asperges, olijfolie, zeezoutvlokken

Verder nodig: een gietijzeren braadpan of aardewerk ovenschaal met een goed sluitend deksel.


Verwarm de oven voor op 150 graden. Schil de asperges, breek het houtige onderste deel af (ja, soms gaat er dan wat meer van 2 cm van de asperge af, maar dan ben je ook meteen alles wat niet sappig is kwijt).
Leg de asperges naast elkaar in de schaal of braadpan. Besprenkel met een heel klein beetje olijfolie en een heel klein beetje zout. Leg het deksel erop en schuif in de oven. Laat in 30 tot 45 minuten garen, de tijd hangt af van de dikte van de asperges, de grootte en het materiaal van de schaal of pan. En het duurt inderdaad langer dan koken, maar zo lekker heb je nog nooit asperges gegeten!

Dit hebben we ergens in mei/juni gegeten, maar ik loop (zoals te merken is) nogal wat achter met bloggen.


Limoenkoekjes

Lekker, snel gemaakt, snel opgegeten (dus geen foto)


225 gram fijne suiker, 90 gram boter (kamertemperatuur), 2 eidooiers, 1 el limoensap, 1 tl gemalen kardemon, 250 gram bloem

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de suiker met de boter schuimig met een mixer. Voeg de dooiers, sap en kardemon toe en mix totdat de dooiers goed zijn opgenomen. Zeef de bloem en roer door het mengsel. Kneed het mengsel snel tot een soepel deeg en vorm tot een rol. Snij de rol in 16 plakjes en leg de koekjes op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudgeel en gaar. Laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat en neem ze er voorzichtig van af, laat verder op een taartrooster afkoelen. Bewaar in een goed afgesloten trommel.

Gebakken kabeljauw met kruidenkorst



Uit de Vis-bijlage van Tip Culinair mei 1998

4 stukken visfilet, 1 losgeklopte dooier, 1-2 el olie. Kruidenkorst: 100 gram (wit)broodkruim, 2 el fijngesneden peterselie, 2 tl fijngesneden dille, 1 tl fijngesneden dragon. Kruiden-roomsaus: 2,5 dl crème fraiche, 1 tl mosterd, 3 el fijngesneden kruiden (bieslook en dille), zout, peper

Voor de kruidenkorst broodkruim, peterselie, dille en dragon mengen. Visfilet met zout en peper bestrooien en 1 kant met eidooier bestrijken. Deze kant in het brood-kruidenmengsel drukken en kruidenlaag stevig op vis drukken. Olie verhitten, vis op kruidenkant ca 3 minuten bakken. Vis omdraaien en deze kant ook een paar minuten bakken. Verwarm intussen de crème fraiche en meng met mosterd, peper en kruiden. Saus evt. met staafmixer schuimig kloppen.

Tuinbonensoep met gegrilde paprika en komijn



Uit de Tip augustus 2003

Lekkere soep, ook geschikt als hoofdgerecht. Neem wel de moeite om de paprika te ontvellen, want die wordt daardoor veel zoeter en zachter!
Voor 4-6 personen.

1 grote gele paprika, 3 el olijfolie, 1 grote ui (gesnipperd), 2 tl komijnpoeder, 600 gram tuinbonen (evt. diepvries, ontdooid en het buitenste velletje verwijderd) 1 l groentebouillon, 1 el citroensap, zout, peper, peterselie

Ontvel de paprika (door hem 15 min. te grillen in de oven (180 graden),  of (heel makkelijk) de magnetron te gebruiken: halveer de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten, wikkel de beide helften strak in magnetronfolie en verwarm ze 2 - 3 minuten op vol vermogen. Koel onder koud stromend water, verwijder het folie en trek het vel er voorzichtig af. Snijd vervolgens in repen.

Verhit intussen 2 el olie in een soeppan, bak ui en komijnpoeder ca. 2 minuten op matig vuur. Voeg de tuinbonen toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep op matig vuur in ca. 20 minuten gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer en zeef hem evt. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Schep de soep in borden/kommen, verdeel er de paprikarepen over en schenk er wat olijfolie over (en evt. de peterselie)

Mosselen in knoflook-kokossaus




Uit Tip Culinair september 2003

Je ziet de culi-ontwikkelingen in Nederland: in dit recept wordt vissaus gebruikt. Als hoofdgerecht voor 4 gebruikt de Tip 2 kg mosselen, wij gebruiken 4 kg voor 3 personen, dus het volgende recept is geschikt voor 2 flinke eters (of de volgende dag restje mosselen even bakken).

1/2 komkommer, 3 el olie, 4 tenen knoflook (grof gesneden), 4 cm gemberwortel (dunne reepjes), 4 lente-uitjes (ringetjes: wit en groen apart houden), 2 kg mosselen, 2 el kerrie, 1-2 el vissaus, 1 tl bruine suiker, 4 dl kokosmelk

Halveer de komkommer overlangs, schraap de zaadjes eruit en snij in boogjes. Verhit een wok op hoog vuur. Schenk de olie erin, voeg knoflook, gemberwortel en wit van de lente-uitjes toe en bak ca. 10 sec. Voeg de mosselen toe en en roerbak ca. 1 minuut. Draai het vuur laag en voeg de rest van de ingrediënten toe (behalve het groen van de lente-uitjes). Kook alles in  5-10 minuten onder regelmatig omscheppen gaar tot alle schelpen openstaan. Bestrooi met het groen van de lente-ui.

Lekker met naan.

Mediterrane pastasalade


Uit Tip Culinair juli 1994. Bij de ingrediënten wordt uitgelegd wat pesto is (en daarom zijn die oude tips zo leuk omdat het zo'n goed beeld geeft van het veranderende kookgebeuren in Nederland).



500 gram pasta, 5 el olijfolie, 2 el rode wijnazijn, 2 el pesto, 2 teentjes knoflook (geperst), 4 hardgekookte eieren (partjes), 2 blikjes tonijn (in brokjes), 3 tomaten (in blokjes), 4 lente-uitjes (in ringen), 1 bosje basilicum (grof gesneden), evt. wat zwarte olijven, zak gemengde sla

Kook de pasta beetgaar. Saus roeren van olie, azijn, pesto, knoflook. Pasta uit laten lekken en meteen omscheppen met de saus. Laten afkoelen. Resterende ingrediënten (behalve eieren en sla) door pasta mengen. Sla over borden verdelen, salade erop scheppen, eipartjes erop leggen. Lekker met grof brood


Kip in het groen


Een lekker recept uit Gizi's keukenmagic. Ik heb wel veel minder koriander gebruikt dan in het recept staat, 200 gram leek me nogal veel! De saus is zo lekker, dat 1,5 keer maken aan te raden is.

Stuk verse gemberwortel (5cm, geschild en gesnipperd), 250-300 ml bouillon, 4 el olie, 4 kipfilets (of 8 kleine kippendijtjes), 5 tenen knoflook (gesnipperd), 1 gesnipperde ui, 15 gram koriander, gehakt, 1/2 tl cayennepeper, 2 tl djinten, 1 tl ketoembar, 1/2 tl kurkuma, 21 tl zeezout, 2 el citroensap

Snijd de filets in grove repen. pureer de gember met 4 el water in een blender. Verhit de olie en bak de kip bruin. Haal uit de pan en laat rusten.
Doe de ui in de pan en bak hem ca. 10 minuten tot hij zacht en goudkleurig is. Bak de knoflook even mee. Giet de gemberpasta erover en roerbak tot het mengsel bruin is. Voeg de specerijen en zout toe en bak een minuut mee. Doe de kip terug in de pan met de vleessappen. Voeg bouillon en citroensap toe en laat heel zacht sudderen tot de kip gaar is. Bind evt. met allesbinder of maizena.

Lekker met rijst, sugarsnaps en maïs.


Aardbeien uit de oven


Deze zomer heb ik 16 jaargangen Tip Culinair van iemand overgenomen (januari 1990 t/m november 2005, daarna ging de Tip over in de Delicious).
Dat betekent natuurlijk: uren kijk- en leesplezier, en ook: veel lekkere gerechten proberen (en vooral: op m'n "ooit-eens-maken-lijstje" zetten).
Dit gerechtje komt uit juli 1995.

Simpel, maar erg lekker!

500 gram rood fruit (ik heb alleen aardbeien gebruikt), 2 dl crème fraiche, 1-2 el bruine basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de aardbeien evt. doormidden als ze groot zijn. Verdeel het fruit over bakjes zodat de bodem gevuld is (of doe in 1 grote schaal). Schep de crème fraiche erop en bestrooi met wat basterdsuiker. Laat de crème fraiche in het midden van de oven in ca. 20 minuten smelten, de vruchten zullen heerlijk zacht worden.

De suiker gaf niet veel smaak, maar maakt het gerechtje wel leuker om te zien. Let op: het fruit wordt gloeiend heet, dus 10 minuten af laten koelen is geen slecht idee.


zondag 1 september 2013

Vissoep met sinaasappel



Recept uit een Allerhande uit 2008. Ik heb de soep alleen niet gepureerd zoals in het recept stond.

4 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook, geperst, 1 zak Italiaanse roerbakgroentemix (250 g), 1 sinaasappel, schoongeboend, 1 liter visbouillon (van tablet), heet, 1/2 duopak aardappelschijfjes (a 700 g),  300 g tilapiafilet, in stukken, 100 g Hollandse garnalen


Verhit in een soeppan 2 eetlepels olie en fruit hierin de knoflook circa 30 seconden. Voeg de roerbakmix toe en bak hem 2 minuten mee. Rasp de oranje sinaasappelschil en pers de vrucht uit. Voeg de bouillon, de sinaasappelrasp, het sap en de aardappelschijfjes toe en laat de soep met de deksel op de pan circa 12 minuten doorkoken.
Verhit intussen in een koekenpan met anti-aanbaklaag de rest van de olie en bak hierin de vis in 7-8 minuten gaar, keer halverwege en bestrooi hem met zout en peper naar smaak. Leg de stukken vis in de soep en warm ze even mee.


Erg lekker. De sinaasappel proef je heel vaag op de achtergrond, geeft er een bijzondere smaak aan.

Franse appelflappen

Weer een erg lekker recept uit




Mooi kookboek, veel recepten, veel foto's. Een genot om in te bladeren en uit te koken. In feite krijg je les van de meester zelf! Aanrader. Wanneer je het hier bestelt, wordt het boek zonder verzendkosten bij je thuisbezorgd.

dinsdag 11 juni 2013

Kip met kaas in bladerdeeg




8 plakjes bladerdeeg, 400 gram kipfilet in grove stukken, 1 el mosterd, 150 gram geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrijk het bladerdeeg licht met mosterd. Verdeel de kip over de plakjes bladerdeeg. Strooi de kaas over de kip. Houd wat over om op de bovenkant van het bladerdeeg te strooien. Bestrijk de randen van het deeg licht met water en vouw tot driehoekjes. Druk goed aan, zodat de kaas er niet uit kan lopen. Verdeel de rest van de kaas over de pakketjes en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin.

Pasta met rucola, ham en blauwe kaas



Recept uit een oude GoodFood (mei 1999)

400 gram pasta, 1 el olijfolie, 150 gram hamblokjes, 1 gesnipperde ui, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 150 gram rucola, 150 gram kruidenroomkaas, 100 gram blauwe kaas in blokjes, walnoot- of chili-olie

Kook de pasta beetgaar. Verhit de olie en fruit de ui. Voeg de hamblokjes toe en bak even mee. Voeg de knoflook toe en bak nog even 1 minuut. Giet de pasta af, schep het hammengsel en de rucola erdoor en warm heel even mee. Verdeel op de borden de blauwe kaas over het gerecht en druppel er wat walnoot- of chili-olie over.

Kip, venkel en tomaten ragout




Lekker en fris gerecht uit de Goodfood van juli 2007.

1 grote venkelknol, 1 el olijfolie, 2 kipfilets in grove stukken, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook, 500 gram aardappels in stukken, 2 blikken gepelde tomaten, 300 ml bouillon, schepje harissa

Snijd het loof van de venkel en bewaar. Snijd de venkel in vieren, snijd de harde kern eruit en snijd in de lengte in plakken. Verhit de olie, voeg de kip toe en bak snel lichtbruin. Voeg venkel en gehakte knoflook toe, roer even totdat de venkel glimt. Voeg aardappels, tomaten, bouillon en wat zout en peper toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat zachtjes koken totdat de aardappels gaar zijn (ca. 20 minuten). Verdeel het loof over de stoofpot en breng pittig op smaak met harissa. Lekker met grof brood.

Gratin Dauphinois


Recept uit



Mooi kookboek, veel recepten, veel foto's. Een genot om in te bladeren en uit te koken. In feite krijg je les van de meester zelf! Aanrader. Wanneer je het hier bestelt, wordt het boek zonder verzendkosten bij je thuisbezorgd.

donderdag 23 mei 2013

Romige pasta met zalm en broccoli


Nog een lekker gerecht uit een oude Good Food (mei 1999)

350 gram pasta, 300 gram zalmfilet, 150 gram kruiden-roomkaas, 100 ml room, 1 klein blikje tomatenpuree, 500 gram broccoli in kleine roosjes, beetje olie

Kook de pasta, voeg de laatste 3 minuten de broccoli toe. Verhit de olie in een koekepan en bak de zalm tot hij net gaar is. Vermeng intussen de roomkaas met de room en de tomatenpuree. Voeg evt. peper en zout toe. Git de pasta en broccoli af, doe weer terug in de pan. Schep de saus erdoor. Verdeel de zalm in grove stukken en schep ook door de pasta.

Zalm met honing-soja saus



Een gerecht uit een oude Good Food. Erg lekker met roerbakgroenten en aardappelschijfjes!

1 el grove mosterd, 2 tl heldere honing, 3 el ketjap/sojasauce, 1 el olijfolie, 4 zalmfilets (ca 150 gram per stuk), 100 ml bouillon, 2 lente-uitjes (in ringetjes)

Meng de honing, mosterd en sojasaus. Verhit de olie in een koekepan. Bak de zalmfilets tot ze bijna gaar zijn. Giet het mosterdmengsel over de vis, voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Meng de lente-uitjes voorzichtig door het vocht en laat heel even koken, tot de lente-uitjes warm zijn.




Gegrilde witlof met blauwe kaas


Zo lekker, en zo makkelijk!

Per persoon 2 kleine (dunne) stronkjes witlof, 50 gram blauwe kaas (dunne plakken), olijfolie, peper, zeezout

Snijd de lof in de lengte doormidden, laat de blaadjes aan elkaar zitten. Besprenkel ze met wat olie en flink wat zout en peper. Verdeel met je handen over de lof. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit een grillpan. Als deze heet is, leg je de lof in de pan met de snijkanten naar onderen. Gril 2 minuten, draai ze om, gril de andere kant ook 2 minuten. Doe de lof in een grote schaal, leg de plakjes kaas op de stronkjes en zet de schaal enkele minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is en borrelt.

donderdag 18 april 2013

Weespermoppen



300 gram amandelspijs, 1 eidooier, ca. 4 el suiker

Verwarm de oven voor op  200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verkruimel de spijs in een kom. Sneed met de eidooier tot de spijs egaal van structuur en kleur is. Verdeel in twee gelijke porties en rol ze tot dikke worsten. Strooi de suiker op het werkvlak en rol de worsten heen en weer in de suiker zodat ze 20 cm lang worden en overal even dik zijn. Snijd in plakken van 2 cm. Druk een snijvlak lichtjes in de suiker en duw de mop iets platter. Leg de moppen op het bakpapier met het gesuikerde snijvlak naar boven. Bak 8-10 minuten tot de zijkanten net goudbruin worden. Laat afkoelen op een rooster.

Uien tarte-tatin



Ik kreeg de vulling niet zo netjes onder het deeg, door het karameliseren waren de uien uit elkaar gevallen. De smaak was er echter niet minder om!

200 gram bladerdeeg, 500 gram uien, 1 el olie, 1 el boter, 1 el balsamico-azijn

Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit tot het iets groter is dan 20 cm. Leg tot gebruik in de koelkast. Schil de uien, snijd ze in 6 of 8 partjes die aan de kant van de wortel vast blijven zitten. Verhit de boter en olie in ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. leg de uien er in en bak ze ongeveer 15-20 minuten tot ze vrij zacht zijn. Keer ze 1 of 2 keer, waarbij je ze de laatste keer zo veel mogelijk in een rondje neer probeert te leggen. Besprenkel met de balsamico-azijn, en laat een paar minuten meebakken, zodat de azijn wat verdampt. Leg de deegcirkel over de uien, stop aan de rand een beetje in. Bak 20 minuten tot het deeg helemaal is gerezen en goudbruin is. Draai om op een bord en dien meteen op.

dinsdag 16 april 2013

Gehaktballetjes met tuinbonen en citroen


Nog maar weer eens een recept uit Jeruzalem van Ottolenghi. De balletjes waren heerlijk, de saus was lekker, maar niet speciaal. Deze balletjes lijken me ook erg lekker (kleiner van formaat) in een pitabroodje.

Pikant-zoete kip



Lekker voor op de bbq of fry-top!

8 ontbeende kippendijen, 1,25 dl citroensap, 2 el olie, 2 tl sesamolie, 3 el sojasaus, 3 el honing, 1 teentje knoflook (geperst), 2 lente-uien (gesnipperd), 3 el fijngehakte koriander

Leg de kippendijen in een ondiep schaal. Meng de andere ingrediënten door elkaar. Giet over de kippendijen en wentel ze door de marinade. Dek de schaal af en zet minstens 3 uur in de koelkast. Schep af en toe om.
Verhit bbq of fry-top en grill. Laat de kippendijen uitlekken, vang de marinade op. Bak ze in ca. 15 minuten, af en toe omdraaiend, gaar. Bestrijk ze af en toe met de opgevangen marinade.

zondag 14 april 2013

Wrap met makreel





1 gerookte makreel, 250 gram (gehalveerde) sperziebonen, 200 gram Griekse yoghurt, 2 el mayonaise, 2 el gesnipperde bieslook, 2 el fijngehakte peterselie, 8 kleine tortilla's, 75 gram sla, 250 gram kerstomaatjes (in vieren)

Kook de sperziebonen beetgaar, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken.
Maak de makreel schoon en verdeel het visvlees in stukjes. Meng yoghurt, mayonaise, bieslook en peterselie tot een saus.
Bestrijk iedere tortilla met wat saus en leg er in een strook in het midden wat sla, sperziebonen, makreel en tomaat op. Rol op en steek vast met een prikkertje.

Ook erg lekker met kalkoenfilet.

Wildwestrijst

Recept uit de Allerhande februari 2013.

Ik was erg nieuwsgierig wat dit zou zijn: een smakelijke pot eten.


2 el zonnebloemolie, 2 rode uien, gesnipperd, 1 pak meergranen rijst (275 g), 1 blik chilibonen (400 g), 3 el gedroogde cranberry's, 1 1/2 groentebouillontablet, verkruimeld, 1 pompoen, handje bieslook (fijngesneden)

Verwarm de oven voor op 180 C. Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui 1 min. Schep de rijst erdoor en bak 1 min. mee.
Voeg de bonen, cranberry's, bouillontabletten en 750 ml heet water toe. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes doorkoken. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd in stukjes van 1 cm.
Schep de rijst, bonen en pompoen in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en stoof in ca. 45 min. in het midden van de oven gaar. Neem de schaal uit de oven, schep de bieslook erdoor en strooi er eventueel nog wat overheen.

Risotto met citroen en aubergine


Heerlijk recept uit Plenty. Een aanrader als je gek bent op aubergine.

donderdag 11 april 2013

Tortilla met zuurkool en chorizo



8 eieren, 1 ui, 500 gram zuurkool, 150 gram chorizo, 1 el olie, 3 el boter, 75 gram geraspte kaas, 100 ml room, peterselie

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Knijp overtollig vocht uit de zuurkool. Snijd de chorizo klein en bak hem in 1 el olie in ca. 2 minuten krokant. Snipper de ui. Kluts de eieren en voeg wat peper toe. Fruit de ui zachtjes in een ovenvaste koekenpan in 1 el boter. Doe er de zuurkool en de room bij en laat 10 minuten stoven. Haal uit de pan. Smelt 2 el boter in de pan en schenk het eiermengsel erin. Doe er de zuurkool en chorizo bij. Voeg wat grofgehakte peterselie toe. Bak rustig bijna gaar. Bestrooi als de randen droog beginnen te worden het geheel met de geraspte kaas. Gratineer hem kort onder de zeer hete grill. Van binnen moet de tortilla gaar, maar nog wel smeuïg zijn.

Erg lekker gerecht voor een luie zaterdagavond.

Chili van pompoen



750 gram pompoen (stukken van 3-4 cm), 2 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 1 groene paprika (blokjes), 150 gram chorizo (blokjes), 1 blik zwarte boontjes, 400 gram tomaten (partjes), grof gehakte koriander, beetje harrisa

Verhit de olie in een braadpan, bak de ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de paprika en chorizo toe en bak 3 minuten mee. Voeg pompoen, boontjes en tomaten toe en bak 3 minuten op middelhoog vuur. Leg het deksel op de pan en stoof het gerecht op laag vuur in ca. 15 minuten gaar. Schep af en toe om. Strooi de koriander erover.

Lekker met tortillawraps


dinsdag 2 april 2013

Aardappelkoek uit de magnetron









500 gr. aardappels, peper, zout, 1 el peterselie, 1 el bieslook, 4 el slagroom

Schaaf de aardappels met de kaasschijf in heel dunne plakjes. Vet een lage schaal (inh. ca. 0,5 l) in. Leg 0,25 deel van de aardappelplakjes op de bodem. Bestrooi met peper, zout en wat peterselie en bieslook. Schenk er 1 el slagroom over. Herhaal dit drie keer. Verwarm de aardappelkoek, afgedekt, ca. 11 min. op 700 Watt. Laat enkele minuten staan en snijd de koek in punten.
Andere kruiden zijn natuurlijk ook mogelijk.

Broccoli met geitenkaas en pijnboompitten



50 gram pijnboompitten, 1 grote broccoli, 2 el olijfolie, sap van 1/2 citroen, 8 plakjes rauwe ham, 100 gram zachte geitenkaas

Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en kook hem beetgaar. Laat goed uitlekken. Meng de broccoli met de olijfolie en het citroensap. Verdeel de broccoli voer de borden, strooi er de pijnboompitten over. Verdeel de ham over de borden (in stukjes gescheurd) en brokkel de kaas erover.

Lekker en heel makkelijk, gebakken aardappeltjes o.i.d. smaken hier heerlijk bij.








Recept uit Foodies april 2013

Flensjestaart met prei en geitenkaas







Lekker, feestelijk, makkelijk



Beslag: 150 gram bloem, mespunt zout, 2 eieren, 1 eidooier, 4,5 dl melk
1 kg preiringen, boter of olie, 300 gram zachte geitenkaas, 100 gram grofgehakte walnoten, geraspte kaas

Bak van het beslag 12 flensjes, houd ze warm. Verwarm de grill van de oven voor.
Smoor de prei ca. 15 minuten in wat olie of boter. Meng de noten door de prei. Leg 2 flensjes in een passende springvorm (22 of 24 cm). Verdeel hier wat prei-mengsel over, flensje erop, even aanduwen. Geitenkaas erop, flensje erop, weer even aanduwen. Etc. tot de flensjes op zijn. Eindig met 2 flensjes. Strooi hier wat geraspte kaas over. Paar minuten onder de hete grill goudkleurig laten worden.

Kikkererwten met komijn en spinazie


Weer een heerlijk recept uit Veg! Heel veel groentengerechten (minder omslachtig, en kortere ingrediëntenlijsten dan in Plenty), superlekker allemaal.

Voor 2 personen:

2 el olie, 1 kleine gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, snufje chilivlokken, 1tl kominpoeder, geraspte scil van 1 citroen, 1 blik tomatenblokjes, ongeveer 150 gram gewassen spinazie, 400 gram kikkererwten uit blik (afgespoeld en uitgelekt)

Verhit de olie op middellaag vuur. Voeg de ui toe en fruit deze ongeveer 8 minuten tot hij gaar en goudkleurig is. Doe knoflook, chilipeper, komijn en citroenschil er bij en bak even mee. Voeg de tomatenblokjes met sap toe. Roer goed, breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes sudderen.
Verwijder de harde steeltjes uit de spinazie, scheur grote bladeren doormidden. Doe bij de saus en laat al roerend slinken. Voeg de kikkererwten toe. Laat een paar minuten meekoken tot de kikkererwten goed heet zijn. Proef en voeg evt. zout en peper toe. Lekker met warm platbrood.


Aardappelkoekjes met bieslook en geitenkaas




Een lekker bijgerecht, simpel en toch feestelijk.

500 gram schoongeborstelde kruimige aardappels, 100 gram verkruimelde zachte geitenkaas, 2 el gehakte bieslook, 1 losgeklopt ei, bloem


Gaar de aardappels voor (magnetron, pan; wat je wilt). Pel en pureer ze. Schep er de kaas, bieslook, ei en wat peper door. Laat afkoelen (tot zover voor te bereiden). Vorm bolletjes van ca. 3 cm van de puree, druk ze plat en haal ze even door de bloem. Bak in hete olie rondom bruin.


Aangepast recept van AH, was oorspronkelijk met feta. Zachte geitenkaas smaakte bijzonder goed.


Taart met zuurkool-carbonara



Een bodem met een verrassend volle smaak. Het deeg moet minstens 30 minuten rusten in de koelkast, dus begin daar op tijd mee. Een verrassende taart!

150 gram volkorenmeel, snufje zout, 1 tl bakpoeder, 75 gram kwark, 40 ml olijfolie, 40 ml water, 200 gram spekblokjes, 1 teen knoflook, 1 gesnipperde ui, 1 takje rozemarijn, 500 gram uitgelekte zuurkool, 100 ml slagroom, 100 gram geraste Parmezaanse kaas, 2 losgeklopte eieren

Meng het meel met zout en bakpoeder. Roer hier de kwark, olijfolie en het water door en kneed tot een stevig deeg. Laat minstens 30 minuten ingepakt in plasticfolie rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm van 24 cm in met boter. Bak het spek uit tot het lichtbruin is. Voeg knoflook en ui toe en laat even fruiten. Voeg de zuurkool toe en bak even mee Voeg slagroom en rozemarijn toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal van het vuur en meng de kaas erdoor. Laat even afkoelen in roer de eieren erdoor.

Bekleed de vorm met het deeg (dun uitrollen). Schep de zuurkook erop en laat 30-40 minuten bakken tot de bodem gaar is en de vulling goudbruin.



Advocaat-cake met chocolade



Lekkere smeuïge cake, als je hem een dag laat staan, komt de advocaatsmaak wat meer naar voren.

150 gram zachte boter, 150 gram bloem, 90 gram chocoladedruppels (mag best wat meer zijn), 150 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 kleine eieren, 5 gram bakpoeder, 90 ml advocaat

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een tulband van 1,5 liter in met wat boter en bestuif hem met bloem. Klop de boter, suiker, vanillesuiker met een mixer romig. Roer de eieren er een voor een doorheen. Meng bloem met het bakpoeder en roer door het beslag. Roer de advocaat erdoor, en tenslotte de chocolade. Schep in de tulbandvorm en bak 45-50 minuten tot de cake gaar is. Laat ca. 30 minuten in de vorm afkoelen en stort op een rooster.


Recept uit Foodies, april 2013, aangepast aan het formaat van mijn tulband-vorm.

Varkenshaas gevuld met pruimen in room-cognacsaus



2 varkenshazen, 12 gedroogde pruimen zonder pit, 2 appels, ongeschild in partjes, 2 rode uien, in partjes, 2 tl fijne tafelsuiker, 1,25 dl slagroom, 2 el cognac, 1 el geknipte bieslook, olie

Grill- of bakplaat.

Snijd de varkenshaasjes in de lengte open (niet helemaal, zodat je een zakje krijgt). Vul met de pruimen. Bestrooi de appel en ui met de suiker.
Verhit de grillplaat en vet hem in met olie.
Leg het vlees en de appel en ui op de bakplaat. Bak alles onder regelmatig keren (zo'n 10 minuten) tot het vlees gaar is en de appel en u zacht zijn.
Meng intussen room, cognac en bieslook in een steelpannetje. en Laat de saus ca. 3 minuten zachtjes koken tot hij iets ingedikt is. Breng op smaak.

Lekker en feestelijk!


woensdag 27 maart 2013

kaneel-nutellacake

175 gram zachte boter, 175 gram fijne kristalsuiker, 3 eieren, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 1 tl bakpoeder, 2 tl kaneel, 4 el melk, 4 volle el chocolade-hazelnootpasta (evt. 50 gram grof gehakte hazelnoten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe boter, suiker, eieren, meel, bakpoeder, kaneel en melk in een kom. Klop alles tot een licht en luchtig beslag. Giet driekwart van het beslag in de vorm en strijk glad. Schep de chocoladepasta hierop, niet uitspreiden! Schep de rest van het beslag erop en roer met een vleespen, prikker, of achterkant van een lepel een paar cirkels door het beslag. Strijk weer glad.
(strooi er nu de noten over als je die gebruikt). Bak 50-60 minuten tot de cake meegeeft als hij zachtjes wordt ingedrukt, dek evt. af meet aluminiumfolie als de cake te snel bruin wordt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en leg hem dan op een rooster om verder af te koelen.

Een geslaagde cake, ook zonder de extra hazelnoten.



Recept van de BBC, geen foto gemaakt (het was op voordat we er erg in hadden).

donderdag 7 maart 2013

Romige pasta met vis

400 gram tagliatelle, 2 dl room, 250 gram gerookte zalmblokjes, 100 gram garnalen, 3 preien, fijngehakte dille, scheutje olie

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Verhit de olie, snij de prei in smalle ringen en fruit de prei tot ze zacht is. Voeg de room en dille toe en breng aan de kook.  Schep de zalm en garnalen erdoor en haal van het vuur. Voeg naar smaak peper en zout toe en serveer meteen.


woensdag 13 februari 2013

Gevulde paprika's




Lekker vegetarisch maal uit Good Food augustus 1999

Voor 2 personen: 1 rode en 1 gele paprika min of meer even groot), 50 gram boter, 1 teen knoflook, 140 gram oud witbrood in blokjes (zonder korst), 50 gram gehakte hazelnoten, 2 el fijngehakte basilicum, 50 gram grof geraspte parmezaanse kaas, 140 gram zachte geitenkaas (beetje verkruimeld), 175 gram kerstomaatjes (gehalveerd), 2 el olijfolie

Verhit de oven op 190 graden. Verwijder de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Verhit de boter en bak de fijngesneden knoflook even aan. Voeg het brood toe en bak totdat de blokjes goudbruin en knapperig zijn. Voeg basilicum, parmezaanse - en geitenkaas en tomaten toe. Roer goed door elkaar. Haal van het vuur. Schep de vulling in de paprika's, duw het niet te veel aan. Doe ze in een ovenschaal waar ze net inpassen. Sprenkel de olijfolie over de paprika's en de vulling en bak ze 45-55 minuten totdat ze zacht zijn en de topping knapperig en mooi goudbruin is. Gebruik evt. aluminumfolie om af te dekken als de bovenkant te bruin wordt. (wat ik dus niet op tijd gedaan had).
Snijd de paprika's doormidden en zet op ieder bord 2 verschillende kleuren.

Toscaanse bonensoep


Erg lekkere winterse soep om warm van te worden.

3 el olijfolie, 1 grof gesneden u, 2 grof gesneden preien, 1 grote aardappel (in blokjes), 2 teentjes knoflook, 1,2 l groentebouillon, 400 gram cannellinibonen uit blik, vocht bewaard. 175 gram geschaafde savooiekool, 3 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakte oregano, 75 gram geschaafde Parmezaanse kaas, zout en versgemalen peper

Verhit de olie in een grote pan en bak ui, prei, aardappel en knoflook 4-5 minuten tot ze zacht beginnen te wordne. Doe de bouillon en het bonenvocht erbij. Dek de pan af en laat 15 minuten pruttelen. Roer de kool, bonen en de helft van de kruiden erdoor. Breng op smaak en laat nog 10 minuten koken. Schep een derde van de soep in een blender en pureer tamelijk glad. Giet terug in de pan, breng op smaak en verwarm de soep nog even. Verdeel de rest van de kruiden en de kaas over de soep. Serveer met geroosterd brood.

Sinaasappel-vanillemarmelade



Boen 2 biologische perssinaasappels goed schoon. Doe ze in hun geheel in een pan met ruim kokend water en kook ze 45 minuten op laag vuur. Haal ze uit het hete water, snijd door en verwijder de pitten. Snijd in grove stukken en doe ze in een keukenmachine met 150 gram kristalsuiker en de zaadjes van 1 vanillestokje. Pureer tot een bijna gladde marmelade. Doe in een steelpannetje met 1 vanillestokje en roer op laag vuur nog 15 minuten door. Doe in een schone pot en bewaar koel.

Uit de Delicious van januari 2013.

Makkelijk en lekker!

zondag 3 februari 2013

mueslimuffins

Door de karnemelksaus had ik nog bijna 3/4 liter in huis, dus in mijn receptenverzameling gekeken en daar vond ik deze (min of meer gezonde, maar vooral erg lekkere) muffins. Ze zijn heerlijk luchtig, warm en koud te eten. Lekker voor een snel ontbijt, of in de lunchbox.

Voor 12 stuks:

140 gram bloem, 1 el bakpoeder, 280 gram ongezoete muesli, 120 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml karnemelk, 6 el zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinvorm in of gebruik papieren vormpjes.
Zeef bloem en bakpoeder boven een grote kom. Meng de muesli en basterdsuiker erdoor. Klop de eieren licht los in een kom. Klop de karnemelk en zonnebloemolie erdoor. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin. Werk het met een vork door elkaar tot het geheel net gemengd is. Schep het beslag in de vormpjes. Bak ca. 20 minuten tot de muffins gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.

Aubergine in karnemelksaus


Weer een heerlijk gerecht uit Plenty. Het recept is al vele malen vermeld, je vindt het o.a. hier.

Wij hebben het niet als voorgerecht gegeten maar als hoofdgerecht met couscous. Ik heb 1 aubergine per persoon genomen. De saus is bijzonder smakelijk. We gebruiken zelden karnemelk (als het heel heet is drink ik wel eens een glaasje), maar ook voor karnemelk-haters is de saus erg lekker.


Een prima gerecht dat je helemaal voor kunt bereiden, dus ook iets om met gasten te eten!

Noord-afrikaanse kipstoofpot


4 el olijfolie, 8 drumsticks, 2 gesnipperde uien, 1,5 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 kaneelstokje, 2 teentjes knoflook, ca. 300 ml kippenbouillon, 3 appels in parten, 250 gram gedroogde abrikozen, 2 el blanke rozijnen, 50 gram geschaafde amandelen

Verhit de olijfolie en bak de drumsticks rondom bruin. Voeg ui, gemberpoeder, kaneelpoeder, kaneelstokje en fijngehakte knoflook toe. Bak dit 3 minuten mee. Git de bouillon erbij (de kip moet net onderstaan) en stoof met deksel op de pan 30 minuten. Voeg de appels en abrikozen met de rozijnen toe en stoof nog eens 15 minuten. Rooster intussen de amandel goudbruin in een droge hete koekenpan. Bestrooi voor het serveren het gerecht ermee. Lekker met couscous of rijst.

Een lekker gerecht uit Boodschappen.

donderdag 24 januari 2013

Interview met Ottolenghi en Tamimi

Driekleurig gerecht met aubergine



Een heerlijk gerecht uit Plenty.
Het recept in het boek is voor 4 personen, ik heb alleen de hoeveelheid aubergines aangepast, en wat minder kappertjes genomen, en dat was ruim als hoofdgerecht voor 2 personen.


Auberginerolletjes



Recept uit een oude Tip (augustus 1990!) en nog steeds smaakt dit erg lekker.

Voor 2 personen:

1 ui, 1 el boter, 1 blik gepelde tomaten, 4 el chilisaus, 2 tl basilicum 2 tl suiker, zout, peper, 100 gram hazelnoten, 1 aubergine, 100 gram roomkaas met kruiden

Snipper de ui. Verhit de boter en bak de ui ca. 3 minuten. Voeg tomaten met vocht, chilisaus, basilicum suiker, zout en peper toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak. Hak de hazelnoten fijn. Snijd de aubergine in de lengte in 10 dunne (echt dun!) plakken. De buitenste 2 (met de ronding) worden niet gebruikt. Bestrijk de bovenkant van elke plak met wat roomkaas. Bestrooi met de gehakte noten. Rol voorzichtig op en zet vast met een prikkertje of garen. Verhit wat olie in een koekepan. Bak de auberginerolletjes in 10 minuten al omdraaiend lichtbruin. Leg de rolletjes in de tomatensaus en laat ze nog zo'n 10 minuten garen.






Risotto met drie kazen



1 l  groentebouillon, 2 middelgrote sjalotten, 1 stengel bleekselderij, 50 gram Parmezaanse kaas, 1 el olijfolie, 45 gram boter, 275 gram risottorijst, 80 ml droge sherry, 150 gram diepvrieserwten, 30 gram blauwe kaas, peper, 250 gram kleine bolletjes mozzarella, handje rucola

Breng de bouillon aan de kook. Snijd de sjalotjes en bleekselderij fijn. Rasp de Parmezaanse kaas.
Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en 30 gram boter. Fruit sjalotjes en bleekselderij glazig en roer de rijst erdoor tot alle korrels glazig zijn. Blus met de sherry en laat de rijst het vocht opnemen. Blijf roeren. Voeg 100 ml bouillon toe en roer voortdurend. Voeg de rest van de bouillon beetje bij beetje toe. Wacht telkens tot al het vocht opgenomen is. Voeg na 15 minuten de erwten toe. Blijf roeren en bouillon toevoegen.  Proef na 20 minuten of de rijst gaar is, maar nog wel beet heeft. Voeg dan de Parmezaans kaas, blauwe kaas en de rest van de boter toe. Roer tot alles rond de rijst gesmolten is en neem van het vuur. Breng op smaak met peper en voeg vlak voor het serveren de bolletjes mozzarella en rucola toe.

Heerlijk comfort-food!

Coq au vin blanc

1 kg drumsticks, peper, zout, 50 gram spek, 2 sjalotten, 250 gram champignons, 1 teentje knoflook, 3 grote tomaten, 1 el olie, 2 el boter, 250 ml bouillon, 250 ml witte wijn, 2 laurierblaadjes, 3 takjes tijm, 200 ml room

Kruid de kip met de peper en zout. Snij het spek in kleine blokjes. Pel de sjalotten, hak de knoflook fijn. Haal de zaadjes uit de tomaten en snij in blokjes. Verhit de olie en boter en bak het spek glazig. Voeg de sjalotten, knoflook en champignons toe en laat enkele minuten meebakken. Haal alles uit de pan. Doe de kip in de pan. Laat aan alle kanten goudbruin bakken en blus met de bouillon. Doe de wijn, tomatenblokjes, laurier en tijm erbij en breng aan de kook.
Voeg champignons, spek, knoflook en sjalotten weer toe. Breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer d1 uur zacht sudderen. roer af en toe. Verwijder de takjes tijm en laat nog sudderen tot de kip helemaal gaar is. Voeg evt. nog wat vocht toe. Doe vlak voor het serveren de room erbij en bind een beetje met allesbinder.


Saucijsjes met gekarameliseerde ui



4 rode uien (in vieren of in achten al ze groot zijn), 2 el bruine basterdsuiker, 1/2 tl rode chilivlokken, zeezout, zwarte peper, 2 el olijfolie, 2 el rodewijn- of balsamico-azijn, 8 saucijsjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de uien in een ovenschaal en bestrooi ze met de suiker, chilivlokken, zout en peper. Besprenkel met de olijfolie en de azijn en bak 35 minuten.

Lekker met aardappelpuree en broccoli.