donderdag 29 januari 2015

Kaaskoekjes

Heerlijk krokante kaaskoekjes, uit How to bake van Paul Hollywood



75 gram geraspte Parmezaan, Gruyere of andere lekkere kaas, 75 gram bloem, 75 gram koude boter in blokjes

Meng in een keukenmachine met het mes de boter en bloem door elkaar, voeg de kaas toe en meng tot een soepel deeg. Vorm een rol met een doorsnede van 3-4 cm en laat minstens een half uur koud worden in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 graden en leg bakpapier op 2 bakblikken.
snijd dunne plakjes van het deeg (ca. 0,5 cm) en leg ze iets uit elkaar op de bakblikken. De koekjes lopen een klein beetje uit. Bak 8 - 10 minuten, totdat ze mooi gekleurd zijn. Leg voorzichtig op een rooster.

woensdag 28 januari 2015

Bretonse zandkoekjes

Erg lekker koekjes uit een Gourmand



125 gram koude boter in blokjes, 1 ei, 200 gram bloem, 130 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1/2 zakje bakpoeder, snufje zout, 1 eigeel of een beetje melk

Meng bloem, suiker, vanille, vanillesuiker, zout en bakpoeder.
Snijd de boter door dit mengsel tot je kruimels krijgt, of meng dit even in de keukenmachine met het mes. Voeg het hele ei toe en meng snel tot een deeg. Verdeel het deeg in 2 delen en maak van ieder deel een rol met een doorsnede van zo'n 5 cm. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd plakjes van 1 cm van de rollen deeg. Leg de plakjes op bakpapier op een baplaat. Bestrijk licht met het losgeklopte eigeel of de melk. 
Bak 8-10 minuten tot ze mooi gekleurd zijn.

Je kunt evt. ook 1 rol invriezen en een andere keer bakken.