donderdag 18 april 2013
Weespermoppen
300 gram amandelspijs, 1 eidooier, ca. 4 el suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verkruimel de spijs in een kom. Sneed met de eidooier tot de spijs egaal van structuur en kleur is. Verdeel in twee gelijke porties en rol ze tot dikke worsten. Strooi de suiker op het werkvlak en rol de worsten heen en weer in de suiker zodat ze 20 cm lang worden en overal even dik zijn. Snijd in plakken van 2 cm. Druk een snijvlak lichtjes in de suiker en duw de mop iets platter. Leg de moppen op het bakpapier met het gesuikerde snijvlak naar boven. Bak 8-10 minuten tot de zijkanten net goudbruin worden. Laat afkoelen op een rooster.
Uien tarte-tatin
Ik kreeg de vulling niet zo netjes onder het deeg, door het karameliseren waren de uien uit elkaar gevallen. De smaak was er echter niet minder om!
200 gram bladerdeeg, 500 gram uien, 1 el olie, 1 el boter, 1 el balsamico-azijn
Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit tot het iets groter is dan 20 cm. Leg tot gebruik in de koelkast. Schil de uien, snijd ze in 6 of 8 partjes die aan de kant van de wortel vast blijven zitten. Verhit de boter en olie in ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. leg de uien er in en bak ze ongeveer 15-20 minuten tot ze vrij zacht zijn. Keer ze 1 of 2 keer, waarbij je ze de laatste keer zo veel mogelijk in een rondje neer probeert te leggen. Besprenkel met de balsamico-azijn, en laat een paar minuten meebakken, zodat de azijn wat verdampt. Leg de deegcirkel over de uien, stop aan de rand een beetje in. Bak 20 minuten tot het deeg helemaal is gerezen en goudbruin is. Draai om op een bord en dien meteen op.
dinsdag 16 april 2013
Gehaktballetjes met tuinbonen en citroen
Nog maar weer eens een recept uit Jeruzalem van Ottolenghi. De balletjes waren heerlijk, de saus was lekker, maar niet speciaal. Deze balletjes lijken me ook erg lekker (kleiner van formaat) in een pitabroodje.
Pikant-zoete kip
8 ontbeende kippendijen, 1,25 dl citroensap, 2 el olie, 2 tl sesamolie, 3 el sojasaus, 3 el honing, 1 teentje knoflook (geperst), 2 lente-uien (gesnipperd), 3 el fijngehakte koriander
Leg de kippendijen in een ondiep schaal. Meng de andere ingrediënten door elkaar. Giet over de kippendijen en wentel ze door de marinade. Dek de schaal af en zet minstens 3 uur in de koelkast. Schep af en toe om.
Verhit bbq of fry-top en grill. Laat de kippendijen uitlekken, vang de marinade op. Bak ze in ca. 15 minuten, af en toe omdraaiend, gaar. Bestrijk ze af en toe met de opgevangen marinade.
zondag 14 april 2013
Wrap met makreel
1 gerookte makreel, 250 gram (gehalveerde) sperziebonen, 200 gram Griekse yoghurt, 2 el mayonaise, 2 el gesnipperde bieslook, 2 el fijngehakte peterselie, 8 kleine tortilla's, 75 gram sla, 250 gram kerstomaatjes (in vieren)
Kook de sperziebonen beetgaar, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken.
Maak de makreel schoon en verdeel het visvlees in stukjes. Meng yoghurt, mayonaise, bieslook en peterselie tot een saus.
Bestrijk iedere tortilla met wat saus en leg er in een strook in het midden wat sla, sperziebonen, makreel en tomaat op. Rol op en steek vast met een prikkertje.
Ook erg lekker met kalkoenfilet.
Wildwestrijst
Recept uit de Allerhande februari 2013.
Ik was erg nieuwsgierig wat dit zou zijn: een smakelijke pot eten.
Ik was erg nieuwsgierig wat dit zou zijn: een smakelijke pot eten.
2 el zonnebloemolie, 2 rode uien, gesnipperd, 1
pak meergranen rijst (275 g), 1 blik chilibonen (400 g), 3 el
gedroogde cranberry's, 1 1/2 groentebouillontablet, verkruimeld, 1
pompoen, handje bieslook (fijngesneden)
Verwarm de oven voor
op 180 C. Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui 1 min. Schep de rijst
erdoor en bak 1 min. mee.
Voeg de bonen,
cranberry's, bouillontabletten en 750 ml heet water toe. Breng aan de kook en
laat 5 min. zachtjes doorkoken. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden
en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd in
stukjes van 1 cm.
Schep de rijst,
bonen en pompoen in de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en stoof in ca. 45
min. in het midden van de oven gaar. Neem de schaal uit de oven, schep de
bieslook erdoor en strooi er eventueel nog wat overheen.
donderdag 11 april 2013
Tortilla met zuurkool en chorizo
8 eieren, 1 ui, 500 gram zuurkool, 150 gram
chorizo, 1 el olie, 3 el boter, 75 gram geraspte kaas, 100 ml room, peterselie
Verwarm
de grill voor op de hoogste stand. Knijp overtollig vocht uit de zuurkool. Snijd
de chorizo klein en bak hem in 1 el olie in ca. 2 minuten krokant. Snipper de
ui. Kluts de eieren en voeg wat peper toe. Fruit de ui zachtjes in een
ovenvaste koekenpan in 1 el boter. Doe er de zuurkool en de room bij en laat 10
minuten stoven. Haal uit de pan. Smelt 2 el boter in de pan en schenk het
eiermengsel erin. Doe er de zuurkool en chorizo bij. Voeg wat grofgehakte
peterselie toe. Bak rustig bijna gaar. Bestrooi als de randen droog beginnen te
worden het geheel met de geraspte kaas. Gratineer hem kort onder de zeer hete grill.
Van binnen moet de tortilla gaar, maar nog wel smeuïg zijn.
Erg lekker gerecht voor een luie zaterdagavond.
Chili van pompoen
750 gram pompoen (stukken van 3-4 cm), 2 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 1 groene paprika (blokjes), 150 gram chorizo (blokjes), 1 blik zwarte boontjes, 400 gram tomaten (partjes), grof gehakte koriander, beetje harrisa
Verhit de olie in een braadpan, bak de ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de paprika en chorizo toe en bak 3 minuten mee. Voeg pompoen, boontjes en tomaten toe en bak 3 minuten op middelhoog vuur. Leg het deksel op de pan en stoof het gerecht op laag vuur in ca. 15 minuten gaar. Schep af en toe om. Strooi de koriander erover.
Lekker met tortillawraps
dinsdag 2 april 2013
Aardappelkoek uit de magnetron
Schaaf de aardappels met de kaasschijf in heel dunne plakjes. Vet een lage schaal (inh. ca. 0,5 l) in. Leg 0,25 deel van de
aardappelplakjes op de bodem. Bestrooi met peper, zout en wat peterselie en
bieslook. Schenk er 1 el slagroom over. Herhaal dit drie keer. Verwarm de
aardappelkoek, afgedekt, ca. 11 min. op 700 Watt. Laat enkele minuten staan en
snijd de koek in punten.
Andere kruiden zijn natuurlijk ook mogelijk.
Broccoli met geitenkaas en pijnboompitten
50 gram pijnboompitten, 1 grote broccoli, 2 el olijfolie, sap van 1/2 citroen, 8 plakjes rauwe ham, 100 gram zachte geitenkaas
Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en kook hem beetgaar. Laat goed uitlekken. Meng de broccoli met de olijfolie en het citroensap. Verdeel de broccoli voer de borden, strooi er de pijnboompitten over. Verdeel de ham over de borden (in stukjes gescheurd) en brokkel de kaas erover.
Lekker en heel makkelijk, gebakken aardappeltjes o.i.d. smaken hier heerlijk bij.
Recept uit Foodies april 2013
Flensjestaart met prei en geitenkaas
Lekker, feestelijk, makkelijk
Beslag: 150 gram bloem, mespunt zout, 2 eieren, 1 eidooier, 4,5 dl melk
1 kg preiringen, boter of olie, 300 gram zachte geitenkaas, 100 gram grofgehakte walnoten, geraspte kaas
Bak van het beslag 12 flensjes, houd ze warm. Verwarm de grill van de oven voor.
Smoor de prei ca. 15 minuten in wat olie of boter. Meng de noten door de prei. Leg 2 flensjes in een passende springvorm (22 of 24 cm). Verdeel hier wat prei-mengsel over, flensje erop, even aanduwen. Geitenkaas erop, flensje erop, weer even aanduwen. Etc. tot de flensjes op zijn. Eindig met 2 flensjes. Strooi hier wat geraspte kaas over. Paar minuten onder de hete grill goudkleurig laten worden.
Kikkererwten met komijn en spinazie
Weer een heerlijk recept uit Veg! Heel veel groentengerechten (minder omslachtig, en kortere ingrediëntenlijsten dan in Plenty), superlekker allemaal.
Voor 2 personen:
2 el olie, 1 kleine gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, snufje chilivlokken, 1tl kominpoeder, geraspte scil van 1 citroen, 1 blik tomatenblokjes, ongeveer 150 gram gewassen spinazie, 400 gram kikkererwten uit blik (afgespoeld en uitgelekt)
Verhit de olie op middellaag vuur. Voeg de ui toe en fruit deze ongeveer 8 minuten tot hij gaar en goudkleurig is. Doe knoflook, chilipeper, komijn en citroenschil er bij en bak even mee. Voeg de tomatenblokjes met sap toe. Roer goed, breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes sudderen.
Verwijder de harde steeltjes uit de spinazie, scheur grote bladeren doormidden. Doe bij de saus en laat al roerend slinken. Voeg de kikkererwten toe. Laat een paar minuten meekoken tot de kikkererwten goed heet zijn. Proef en voeg evt. zout en peper toe. Lekker met warm platbrood.
Aardappelkoekjes met bieslook en geitenkaas
Een lekker bijgerecht, simpel en toch feestelijk.
500 gram schoongeborstelde kruimige aardappels, 100 gram verkruimelde zachte geitenkaas, 2 el gehakte bieslook, 1 losgeklopt ei, bloem
Gaar de aardappels voor (magnetron, pan; wat je wilt). Pel en pureer ze. Schep er de kaas, bieslook, ei en wat peper door. Laat afkoelen (tot zover voor te bereiden). Vorm bolletjes van ca. 3 cm van de puree, druk ze plat en haal ze even door de bloem. Bak in hete olie rondom bruin.
Aangepast recept van AH, was oorspronkelijk met feta. Zachte geitenkaas smaakte bijzonder goed.
Taart met zuurkool-carbonara
150 gram volkorenmeel, snufje zout, 1 tl bakpoeder, 75 gram kwark, 40 ml olijfolie, 40 ml water, 200 gram spekblokjes, 1 teen knoflook, 1 gesnipperde ui, 1 takje rozemarijn, 500 gram uitgelekte zuurkool, 100 ml slagroom, 100 gram geraste Parmezaanse kaas, 2 losgeklopte eieren
Meng het meel met zout en bakpoeder. Roer hier de kwark, olijfolie en het water door en kneed tot een stevig deeg. Laat minstens 30 minuten ingepakt in plasticfolie rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm van 24 cm in met boter. Bak het spek uit tot het lichtbruin is. Voeg knoflook en ui toe en laat even fruiten. Voeg de zuurkool toe en bak even mee Voeg slagroom en rozemarijn toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal van het vuur en meng de kaas erdoor. Laat even afkoelen in roer de eieren erdoor.
Bekleed de vorm met het deeg (dun uitrollen). Schep de zuurkook erop en laat 30-40 minuten bakken tot de bodem gaar is en de vulling goudbruin.
Advocaat-cake met chocolade
Lekkere smeuïge cake, als je hem een dag laat staan, komt de advocaatsmaak wat meer naar voren.
150 gram zachte boter, 150 gram bloem, 90 gram chocoladedruppels (mag best wat meer zijn), 150 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 kleine eieren, 5 gram bakpoeder, 90 ml advocaat
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een tulband van 1,5 liter in met wat boter en bestuif hem met bloem. Klop de boter, suiker, vanillesuiker met een mixer romig. Roer de eieren er een voor een doorheen. Meng bloem met het bakpoeder en roer door het beslag. Roer de advocaat erdoor, en tenslotte de chocolade. Schep in de tulbandvorm en bak 45-50 minuten tot de cake gaar is. Laat ca. 30 minuten in de vorm afkoelen en stort op een rooster.
Recept uit Foodies, april 2013, aangepast aan het formaat van mijn tulband-vorm.
Varkenshaas gevuld met pruimen in room-cognacsaus
2 varkenshazen, 12 gedroogde pruimen zonder pit, 2 appels, ongeschild in partjes, 2 rode uien, in partjes, 2 tl fijne tafelsuiker, 1,25 dl slagroom, 2 el cognac, 1 el geknipte bieslook, olie
Grill- of bakplaat.
Snijd de varkenshaasjes in de lengte open (niet helemaal, zodat je een zakje krijgt). Vul met de pruimen. Bestrooi de appel en ui met de suiker.
Verhit de grillplaat en vet hem in met olie.
Leg het vlees en de appel en ui op de bakplaat. Bak alles onder regelmatig keren (zo'n 10 minuten) tot het vlees gaar is en de appel en u zacht zijn.
Meng intussen room, cognac en bieslook in een steelpannetje. en Laat de saus ca. 3 minuten zachtjes koken tot hij iets ingedikt is. Breng op smaak.
Lekker en feestelijk!
Abonneren op:
Posts (Atom)