zaterdag 31 december 2011

oliebollen en appelflappen



Ook dit jaar weer een tafel vol gebakken, zodat we ook in kunnen vriezen en de rest van het jaar af en toe een bol en flap kunnen eten.

vrijdag 30 december 2011



Ook dit jaar weer meerdere kerstbroden gebakken, deze was het succes van vorig jaar. Dit jaar was Cees Holtkamp's brood het lekkerste, dus die mag volgend jaar weer meedoen.

Ook nog mini panetones gebakken met vruchtjes en chocoladedruppels. Smaakten ook weer heel goed

Kiphachee met creme fraiche




400 gram kipfilet, 25 gram boter, 2 gesnipperde uien, 1 el basterdsuiker, 2 tl bouillonpoeder, klein potje creme fraiche

snijd de kip in smalle reepjes. Verhit de boter in een wok. Roerbak de uien met de suiker goudbruin. Voeg de kip toe en roerbak 1 minuut. Voeg 2 dl water toe, het bouillonpoeder en de creme fraiche. Breng al roerend aan de kook, laat ca. 3 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met rijst of mihoen

T. kookt dinsdags als ik de hele dag werk. Dit hebben we gegeten op 20 december

roti met kip

helaas zonder foto

Ook weer een erg lekker gerecht uit Samen koken van Rudolph Veen.

500 gram kipfilet (in grote stukken), olie, 1 gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 250 gram soepgroenten, 1 el tomatenpuree, 1 kippenbouillontablet, 4 grote aardappesl (geschild en in stukken,) 2 el kerrie, ketjap manis, roti's (of evt. tortilla's)

Verhit de olie in een braadpan en bak de kip rondom. bruin. Haal uit de pan. Bak ui, knoflook en soepgroenten enkele minuten in het achtergebleven vet. Voeg de kip weer toe, samen met de tomatenpuree, aardappels, bouillontablet en kerriepoeder. Voeg zoveel water toe tot het gerecht onderstaat. Stoof de kip gaar (ca. 15-20 minuten). Breng het gerecht op smaak met ketjap. Serveer met de roti's.

donderdag 29 december 2011

kerstbrood Cees Holtkamp (110)



Voor mijn verjaardag kreeg ik van B. en I. de Banketbakker van Cees Holtkamp. Ik heb er dit heerlijke kerstbrood uit gemaakt. De vruchten heb ik in liquor 43 geweekt omdat we geen rum in huis hadden. Smaakte prima. Volgend jaar weer want het is een super smeuïg brood, met een erg lekkere vulling.

Het recept vind je in het boek en dat koop je bijvoorbeeld hier.

woensdag 28 december 2011

no knead foccacia (109)



ik was erg nieuwsgierig hoe zo'n recept zou uitwerken. Het brood zag er goed uit, smaakte ook lekker, en je hoeft er bijna niets aan te doen. Ook wel eens handig voor een keertje.
Hier vind je de hele uitleg.
Ik zet m'n oven wel iets lager volgende keer want de tomaten waren een beetje verbrand.

wittte chocolade crème brulee


Recept uit Good Food oktober 2006

Lekker dessert, na een dag is de chocoladesmaak er meer ingetrokken. Volgende keer gebruik ik iets meer chocolade.

275 ml slagroom, 50 gram chocolade, 1/2 vanillestokje (opengesneden), 3 eigeel, 1 el lichtbruine basterdsuiker, rietsuiker voor het laagje

Verhit de room, chocolade en vanillestokje totdat de chocolade gesmolten is. Zet het vuur uit en laat 10 minuten trekken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eigelen met de suiker tot het lichtgeel geworden is. Roer de chocoladeroom erdoor. Giet in 4 of 5 ramekins. Zet op een bakplaat met hoge rand, giet hier heet water bij en plaats 15-20 minuten in de oven, totdat het net gaar is en nog een beetje zacht in het midden. Plaats minstens 4 uur in de koelkast. Strooi voor het serveren een dun laagje suiker over de bovenkant en plaats onder een hete grill, of gebruik een crème brulee brander.

samen met de marquise een beetje te veel als dessert, apart erg lekker (ook trouwens bij een kop thee).

Marquise van chocolade


Heerlijk, maar bijzonder machtig toetje. In ieder geval een dag van te voren maken.
Voor 10-12 personen

150 gram fijngemalen digestive koekjes, 50 gram gesmolten boter; 200 gram pure chocolade, 200 gram boter, 2 eierdooiers, 275 gram suiker, 75 gram geroosterd amandelschaafsel, 60 gram grote rozijnen, 75 gram verkruimelde digestivekoekjes; 50 gram slagroom, 150 gram melkchocolade. De ring van een springvorm van 20 cm, bakpapier
1 dag van te voren: meng de gemalen koekjes met de gesmolten boeter. Leg de springvormring op een bord of plateau belegd met bakpapier. Verdeel het koekjesmengsel in een gelijkmatige laag over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van eenlepel. Laat opstijven in de koelkast.
Smelt de boter en chocolade au bain-marie. roer goed door. Klop intussen de dooiers met de suiker tot een dikke, korrelige massa, spatel door het chocolademengsel en spatel als laatste de rozijnen en verkruimelde koekjes erdoor. Verdeel over de koekbodem in de vorm. Strijk de bovenkant glad. Laat opstijven in de koelkast.

Breng de room op laag vuur aan de kook en smelt de chocolade erin. Wanner het de dikte van yoghurt heeft verdeel je het gelijkmatig over de marquise. Laat 2 tot 4 uur opstijven. Dek goed af en bewaar koel tot gebruik.
Om de taart goed uit de ring te krijgen: deze heel even verwarmen met een föhn.

Uit de kerst Delicious 2011. Ik vond de bodem niet goed gelukt, ze schreven 40 gram gesmolten boter voor, maar dat was echt te weinig. 50 gram was nog aan de krappe kant.


Bijdrage foodblogevent juni 2012, georganiseerd door Kelly

Turkey day

voor alle kalkoenen die deze kerst gesneuveld zijn!

dinsdag 27 december 2011

Canard a l'orange met aardappelsalade

Gegeten op 2e kerstdag


per persoon 1 eendenborst; verder: 2 laurierblaadjes, 10 jeneverbessen, 2 perssinaasappels (schoongeboend), 200 ml rode wijn (bijv. Carmenere)

Snijd de velkant van de eend kruislings in. Leg de eend in een schaal en verdeel de laurier en jeneverbessen eerover. Rasp de schil van de sinaasappel. Pers de vrucht uit. Verdeel de schil, het sap en de wijn over het vlees. Zet 6 uur afgedekt in de koelkast, draai de eend een keertje om.

Haal de eend uit de marinade en dep droog. Bak in een koekenpan op de velkant 6 minuten op laag vuur (zonder vet toe te voegen). Keer en bak nog 4 min. Laat uit de pan afgedekt 5 min. staan, afgedekt met aluminiumfolie. Schenk het vet uit de pan en zeef de marinade boven de pan. Laat 2 min. inkoken. Snijd de partjes van de 2e sinaasappel tussen de velletjes uit en verdeel over de eend.


Erbij: broccoli met stukjes sinaasappel, haricots verts met hazelnoten, ovenaardappeltjes en een lekkere aardappelsalade


500 gram krielaardappels in de schil, net gaar koken. Omscheppen met vinaigrette van 6 el olijfolie, 1 el balsamicomosterd, 1 tl gedroogde dragon en 2 el citroensap. Laten afkoelen.

paté brulee



Voorgerecht uit de Kerst Allerhande. De pate smaakte lekker met de port en de room erdoorheen. Over het suikerlaagje waren de meningen verdeeld.

1 bekertje slagroom (125 ml), 2 el rode port, 175 g roompaté, lekker boerenbrood in plakken, 2 el rietsuiker

Klop de slagroom lobbig. Meng de port door de paté met een vork en schep de room er luchtig door. Verdeel over lage schaaltjes (10 cm) schaaltjes en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. Rooster het brood. Bestrooi de paté met de rietsuiker. Creëer een gecarameliseerd laagje met een crème bruleebrander of zet even onder de grill.

gegeten op 2e kerstdag.

salade met eendenmaagjes en spekjes



Uit Frankrijk hadden we een blikje met geconfijte eendenmaagjes meegenomen en die hebben we eerste kerstdag als voorgerecht gebruikt op een gemengde salade met maïs, een lekkere dressing en uitgebakken spekjes erover verdeeld. Simpel maar heel smakelijk. Verder hebben we bouillon-fondue met lekker veel vis, wat kip en varken en zeevruchten gegeten. En als dessert de rest van de marquise.

vega kerstmenu 24 december

de 24e waren B. en I. bij ons, dus vierden we toen al een beetje kerst met een vegamenu.

Salade met geroosterd brood en gegrillde kaas, idee uit de Kerst Allerhande, beetje aangepast, geitenkaasje erbij. Smaakte goed.

150 gram brie in plakjes, 2 dunne grote plakken Bettine Blanc geitenkaas, 4 el olijfolie extra vierge, 1 el balsamico-azijn, 1/2 teen knoflook, geperst, 2 el cranberry compote, 1 stronk witlof, 1 zak gemengde sla, sneden lekker stevig brood

Snijd van het brood sneetjes van 1/2 cm. Rooster ze in de broodrooster goudbruin. Laat afkoelen en beleg royaal met de brie en geitenkaas. Zet de ovengrill aan. Klop een vinaigrette van de olie, azijn, knoflook en cranberry compote. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de onderkant van de stronk witlof en snijd in reepjes. Meng de lof met de sla, verdeel over bordjes en druppel de vinaigrette erover. Leg het brood met de kaas ca. 2 min. onder de grill of tot de kaas zacht is. Garneer eventueel met wat cranberries.



Koud preisoepje

1 ui, 350 gram prei, 1 aardappel, bouillonpoeder, 20 gram boter, 2 dl melk, 125 ml slagroom, zout, sprietjes bieslook

Ui snipperen, prei in ringen snijden, wassen en laten uitlekken. Aardappelen in stukjes snijden. 250 ml bouillon maken. In braadpan boter verhitten. Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken, prei toevoegen. Al roerende ca. 5 minuten zachtjes meebakken. Bouillon en aardappel erdoor roeren. Met deksel op pan in ca. 20 minuten zachtjes gaarkoken. Erdoor roeren: melk en slagroom. Aan de kook brengen. Soep pureren. Laten afkoelen en ca. 2,5 uur in koelkast koud laten worden
Bieslook voor opdienen over soep fijnknippen.



Kerrie-notenragout

2 uien, 1/2 bakje champignons, 1 banaan, 6 gedroogde vijgen, klein blikje ananas, 3 el rozijnen, 3 el boter, 1 el kerriepoeder, 1 teentje knoflook, 4 el bloem 2 tl bouillonpoeder, 2 takjes peterselie, 150 gram gezouten cashewnoten

Uien snipperen. Champignons in plakjes snijden. Banaan in plakjes snijden. Vijgen in stukjes snijden. Ananas boven maatbeker afgieten, sap met water aanvullen tot 4 dl. Ananas in stukjes snijden. In zeef rozijnen afspoelen. In braadpan boter verhitten. Ui ca. 2 minuten fruiten. Champignons en kerriepoeder toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Knoflook erboven uitpersen. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje ananassap toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Toevoegen: ananas, vijgen, rozijnen, banaan en bouillonpoeder. Ca. 2 minuten meewarmen. Met rijst.

En als dessert de heerlijke chocolade marquise en witte chocolademousse (voor wie nog niet vol was)

zondag 25 december 2011

swedish kerstcake


deze heerlijke cake komt van het blog van Caroline Brouwer. Hier vind je het recept. Omdat de cake voor de kerst was, heb ik hem in een stervorm gebakken. Een lekkere sappige cake, met gare, maar geen droge, punten

donderdag 22 december 2011

chocoladeflan met warm fruit



custard maken, 100 gram chocoladedruppels door de warme custard roeren en laten smelten. In springvorm 20 cm 25 minuten bakken op 210 graden. Een paar uur in de koelkast zetten. Serveren met warm fruit (gewoon van AH uit de diepvries). Lekker en feestelijk.

Custard schelp



Experiment: bladerdeeg in cirkels, nat maken met water, in suiker duwen. 20 minuten bakken op 200 graden. Vullen met afgekoelde custard. Lekker!

herfstsoep met hazelnoten



een heerlijk gerecht uit Samen koken van Rudolph Veen. Ik heb dit boek al een paar jaar, eigenlijk nooit iets uitgemaakt, en sinds ik het herontdekt heb, hebben we er al een paar keer uit gegeten.

zonnebloemolie, 1 gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 500 gram pompoenvruchtlvees in blokjes, 200 gram kastanjechampignons in vieren, 7,5 dl groentebouillon, 7,5 dl melk, 2 tl suiker, peper, 150 gram hazelnoten, 80 gram gekookte witt rijst

Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.Voeg pompoen en paddestoelen toe en bak ze even mee. Voeg bouillon, melk, suiker en peper naar smaak toe en laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is. Druk de stukjes pompoen fijn. Maak de soep af met de hazelnoten en de rijst.

Hartige pompoentaart



5 plakjes bladerdeeg 500 gram pompoenvruchtvlees (ca. 1 kg met schil), 1 grote ui, 25 gram boter, 4 eieren, 1-2 el milde currypasta, 125 ml crème fraiche, 150 gram geraspte belegen kaas, peper, 2 el fijngehakte koriander

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het deeg ontdooien. Snijd de pompoen in stukjes. Pel en snipper de ui. Fruit de ui 3 minuten in de boter. Voeg de pompoen toe, smoor in een open pan in ca. 15 minuten beetgaar. Roer de currypasta door de groente. vet een lage taartvorm (24 cm) in. Bekleed met de plakjes bladerdeeg. Verdeel het groentemengsel over de bodem. klop de eieren los met de crème fraiche. Roer de kaas en koriander erdoor en voeg evt. peper toe. Schenk over de groente. Bak in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Strooi nog wat koriander over de taart

woensdag 21 december 2011

bladerdeegpakketje met couscous



Een leuk bijgerechtje. Dit recept komt uit de Vegeterranean. Ik heb het wat versimpeld ivm tijdgebrek. Er kan ook nog 1/2 stengel bleekselderij, 1/2 courgette in kleine stukjes en 40 gram bloemkool in kleine roosjes doorheen.

voor 3 personen:
6 velletjes bladerdeeg, 10 gram boter, 1 teentje knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kerrie, 0,5 el djahe, 1 kleine wortel in stukjes, 1 kleine sjalot (fijngehakt), versgemalen peper, 40 gram couscous, 40 ml groentebouillon 1,5 el pijnboompitten, 2 el geweekte rozijnen, beetje geitenkaas

Laat het bladerdeeg ontdooien, verhit de oven voor op 180 graden.
Kook de erwtjes beetgaar. Giet het water af en zet weg tot gebruik. Verhit de boter en olie in een grote pan en fruit de knoflook. Zodra deze kleurt, komijn, kerrie en djahe toevoegen. Voeg de groenten toe en bak al dente. Gaar de couscous in de bouillon. Maak los met een vork en doe de couscous bij de groeten. Schep om met de pijnboompitten, rozijnen (uitgelekt) en erwtjes. Leg op ieder vel bladerdeeg een paar eetlepels couscousmengsel, leg er een beetje kaas op. Vouw de twee tegenoverliggende hoeken naar elkaar toe, zet vast en vouw de twee andere hoeken ook naar elkaar toe. Bestrijk met ei. Bak ze 20 minuten in het midden van de oven.
ik was de kaas vergeten en het smaakte evengoed erg lekker. Erbij aten we de salade met mais en appel.

witte bonenschotel



Voor 3 personen:

1 grote pot witte bonen, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 el olijfolie, 2 blikken gepelde tomaten (a 400 gram) peper, suiker, handje peterselie, 150 gram geitenkaas

Snipper de ui en knoflook. Verht de olie in een pan. Fruit ui en knoflook. Voeg de toamten met sap toe en brang aand e kook. Druk de toamten fijn en laat het geheel afgedekt ca. 10minuten koken. Breng op smaak met peper en suiker.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de peterselie in dunne reepjes. Laat de bonen uitlekken. Meng de bonen en de peterselie met de tomatensaus. Verdeel het mengel over een oven schaal (of gebruik een ovenvaste pan vanaf het begin). Verbrokkel de kaas erover. Zet 8-10 minuten in de oven. Lekker met Turks brood.


Bron: foodies november 2010

Konijn in witte wijn saus


Op zolder heb ik een hele rij cassettes met oude Tips staan, vanaf 1981 tot 1993. Ik zocht iets lekkers met konijn en kwam bij dit dit recept uit de Tip van december 1981 uit. 30 jaar oud en nog steeds erg lekker!

1 pak diepvrieskonijndelen (1 kg), 2 uien, peper, 4 el olie, 3,5 dl witte wijn, 1 el bouillonpoeder, 1,5 bekertje crème fraiche

Konijn in ca. 8 uur ontdooien. Uien snipperen. Konijn inwrijven met peper. In braadpan olie verhitten. Konijn in ca. 10 minuten rondom bruinbakken. Ui toevoegen en ca. 5 minuten meebakken. Toevoegen: 2,5 dl wijn en bouillonpoeder. Met deksel op de pan het konijn in ca. 1 uur en 15 minuten zachtjes laten gare. Konijn op voorverwarmde schaal leggen. Rest van wijn aan braadvocht toevoegen Zonder deksel 5 minuten laten inkoken. Van vuur af crème fraiche erdoor roeren.

maandag 19 december 2011

Prei-zalm taart



5 velletjes bladerdeeg,d 2 teentjes knoflook, 1 kg prei, 2 el olie, 200 ml crème fraiche, 3 eieren, peper, 2 el paneermeel, 300 gram gerookte zalm in dunne plakken

Laat het bladerdeeg ontdooien. Snipper de knoflook. Snijd e prei in dunne ringen. Verhit de olie. Fruit knoflook en prei al roerend 3-4 minuten, laat het niet bruin worden. Kluts crème fraiche en eieren. Breng op smaak met peper.

Verarm de oven voor op 175 graden. Vet een quichevorm (27 cm) in. Verdeel het bladerdeeg over de bodem en zijkant. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Meng prei en zalm en verdeel dit over het bladerdeeg. Giet het eimengsel eroverheen. Bak de hartige taart in 50-60 minuten gaar. Dek af met aluminium folie na 30-40 minuten.

Bron: foodies november 2011

pasta met preisaus



klontje boter, scheutje olijfolie, 4 middelgrote preien in ringen, 1 gehakt teentje knoflook, peper uit de molen, 200 gram roomkaas, pasta naar keuze (in dit geval de zelfgemaakte), Parmezaanse kaas

Verhit de boter en olie in een pan met dikke bodem. Voeg prei en knoflook toe en laat op een laag vuur met een deksel op de pan 5-10 minuten zweten, niet laten kleuren. Doe er de roomkaas bij en laat op laag vuur smelten., zodat een niet te dikke saus ontstaat. Kook de pasta intussen gaar, doe evt. nog wat kookwater door de saus als deze wat dik is en roer de saus door de pasta. Bestrooi royaal met Parmezaanse kaas

pasta machientje



voor mijn verjaardag kreeg ik van P. een pastamachientje en van T. een rekje om pasta uit te hangen. Twee leuke cadeautjes. Ik ben er mee aan de slag gegaan, en hier is mijn eerste poging. De klem pasta niet op de eettafel, dus ik heb op m'n knieën bij de lage tafel zitten draaien. Volgende keer ga ik op zolder aan het bureau werken.

e.e.a. ziet er wat rustiek uit, maar gekookt zag je de rafelranden niet meer, en het was erg lekker! Dit smaakte absoluut naar meer.

Recept voor de pasta gebruikt van Jamie: 250 gram harde tarwebloem, 2,5 losgeklopt ei. Kneden, laten rusten en in delen door het machientje draaien. Enkele minuten koken. En daarna met deze lekker saus opgegeten.

zondag 18 december 2011

salade met maïs en appel

lekker bijgerechtje:

1 blikje maïs (uitgelekt), 1 granny smith (in blokjes), 1 sjalot (fijn gesnipperd), 1 el peterselie (gehakt), 3 el extra vergine olijfolie, rode wijnazijn naar smaak, balsamico-azijn naar smaak, peper

Schep alles door elkaar en laat minstens 2 uur op smaak komen.

nasi van Tim

T. leert koken en hij vindt nasi lekker, dus daar ging hij mee aan de slag.

Voor 3 personen:

300 gram witte rijst, 1 zakje boemboe nasi goreng, 125 gram ontbijtspek (heel klein gesneden), 2,5 el olie, 300 gram nasi of ander fijngesneden varkensvlees, 1 gesnipperde ui, 2 eieren, 1 fijngesneden prei, 2 el ketjap (of meer)

Kook de rijst de dag van te voren.
Laat de inhoud van het zakje boemboe nasi goreng wellen volgens de gebruiksaanwijzing. Bak het spek in de olie en voeg het vlees toe. Bak het bruin. Fruit de ui en de prei nog even mee. Voeg de boemboe toe. Roer er de rauwe eieren doorheen en blijf roeren tot deze in kleine deeltjes gestold zijn. Doe de afgekoelde rijst erbij en warm het geheel goed door. Maak op smaak af met (evt. sambal) en de ketjap. natuurlijk lekker met wat saté, kroepoek, atjar, gebakken ei etc.

gevulde speculaas

Heerlijk gevulde speculaas, niet zo zoet als wanneer je het koopt. Alleen was het op voor er een foto gemaakt was (gewoon vergeten dus).


Deeg: 250 gram bloem 1 tl bakpoeder, 1/2 tl zout, 150 gram bruine basterdsuiker, 2 el speculaaskruiden, 200 gram boter, 1 el geschaafde amandelen Vulling: 350 gram amandelspijs, 1 ei, ca. 1 el citroensap, klein scheutje koffiemelk

Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom. Voeg de basterdsuiker, speculaaskruiden en de harde boter toe, snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Kneed een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in twee porties (ongeveer 2/5 en 3/5) en laat het een uurtje in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Beboter een lage ronde vorm van 24 cm en strooi de geschaafde amandelen over de bodem. Prak de amandelspijs met een vork, voeg het citroensap en een klein scheutje koffiemelk toe en roer alles goed door elkaar. Bedek het vochtig gemaakte aanrecht met een flink stuk plastic folie, leg het grootste deel van het deeg erop en dek het met nog een stuk folie af. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de vorm. Verdeel de spijs over het deeg en rol de andere portie deeg ook uit. Leg het deeg op de spijs, snijd het overhangende deeg weg en druk het met een vork vast. Schuif de vorm op het rooster midden in de oven (ca. 40 minuten). Laat de gevulde speculaas na het bakken in de vorm wat afkoelen. Keer de speculaas daarna op het taartrooster en laat hem verder afkoelen.

Gevulde uien



een erg lekker gerecht.

3 grote witte uien, 3 plakken ontbijtspek, peper, olijfolie, 1 teentje knoflook, rozemarijn, 8 eetlepels room, 250 g parmezaanse kaas

Bereiding:
Dompel de uien in kokend water en kook 15 minuten. Giet het water af en koel de uien in een zeef. Snijd de top van de ui.
Maak dan een holte in het midden van de de uien: plaats een scherp mes in een hoek in de ui en draai de ui rond. Wat overblijft is de ui met een holte om op te vullen.
Snijd de verwijderde "uien-kegels" fijn, doe ze in een pan en voeg olijfolie en wat peper toe. Laat bakken en roer zo nu en dan om. Pers de knoflook en voeg toe in de pan. Doe de rozemarijn in de pan.

Voor elke ui: neem 1 plak spek en wind die rond de top van de ui. Plaats ze in een ovenschotel.
Neem de pan van het vuur en voeg 6 to 8 soeplepels room toe. Goed roeren. Rasp de Parmesaanse kaas. Hou een kwart apart.
Voeg 3/4 van de geraspte kaas bij het uien-room-mengsel en roer nogmaals om. Vul de uien met dit mengsel. De ui mag overvol zijn: al wat overloopt zal lekker rondom het spek bakken. Strooi de rest van de parmesaan over de uien.

Plaats in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende ca. 30 minuten.

gehaktbrood




Recept uit het basiskookboek van ah. lekker, maar niet speciaal, dus het blijft bij een keertje.

filetlapje met prei



1 grote ui, 2 preien, 4 varkensfiletlapjes, 4 el. geschaafde amandelen, peper, zout, 4 el. boter, 2 bananen, 2 el. kerrie, 4 el. sherry, 4 el. sojasaus, 4 el. Mangochutney

Maak de ui schoon en snipper ze, snijd de prei in ringetjes. Snijd de varkensfiletlapjes aan reepjes. Verhit de boter en fruit de gesneden ui en preiringetjes, tot ze zacht zijn. Haal dit uit de pan. Doe de kerrie en het vlees in de pan. Op hoog vuur korte tijd om en om scheppen, het malse vlees is snel bruin en gaar. Snijd de bananen in plakjes. Doe de stukjes bij het vlees en voeg er het ui-preimengsel, sojasaus, chutney en sherry toe. Even goed doorwarmen.

orientaals varkensvlees

1 grote ui, 2 preien, 4 varkensfiletlapjes, 4 el geschaafde amandelen, peper, zout, 4 el boter, 2 bananen, 2 el kerrie, 4 el sherry, 4 el sojasaus, 4 el mangochutney

Maak de ui schoon en snipper ze, snijd de prei in ringetjes. Snijd de varkensfiletlapjes aan reepjes. Verhit de boter en fruit de gesneden ui en preiringetjes, tot ze zacht zijn. Haal dit uit de pan. Doe de kerrie en het vlees in de pan. Op hoog vuur korte tijd om en om scheppen, het malse vlees is snel bruin en gaar. Snijd de bananen in plakjes. Doe de stukjes bij het vlees en voeg er het ui-preimengsel, sojasaus, chutney en sherry toe. Even goed doorwarmen.

Maanzaadcake



125 gram maanzaad, 150 gram boter, 70 gram witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 el citroenrasp, snufje zout, 2 el rum/kirsch, 4 eidooiers, 4 eiwitten, 75 gram suiker, 50 gram bloem, 50 gram maïzena, 4 el melk, evt. poedersuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden. Wrijf of maal het maanzaad fijn. Roer in een kom de boter zacht, voeg de basterdsuiker, vanillesuiker, citroenrap, zout en rum/kirsch aan toe. Meng er een voor een de eidooiers door. Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe. Spatel het door het dooiermengsel. Zeef de bloem en de maïzena en meng er het maanzaadpoeder door roer de melk en dit mengsel geleidelijk door het eimengsel. Schep het deeg in een ingevette springvorm van 24 cm. Bak de taart in het midden van de oven i ca. 45 minuten gaar. Laat de taart afkoelen en strooi er evt. wat poedersuiker over.

Erg lekkere cake, de citroen proef je heel subtiel

risotto met mozzarella en parmezaanse kaas


1 kleine ui, 1 liter bouillon, 25 gram boter, 4 el olijfolie, 300 gram risottorijst, 1 bolletje mozzarella, 75 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

Snipper de ui heel fijn. Verhit de boter met 2 el olijfolie en bak de ui 10 minuten zonder hem te bruinen. Schep de rijst door de ui, bak al omscheppend tot de rijst glazig is. Voeg een deel van de bouillon toe, verwarm al roerend tot de bouillon is opgenomen. Steeds wat bouillon toevoegen, en de rijst in 20 - 25 minuten zachtjes gaar laten worden. Roer de rest van de olijfolie erdoor. Breng op smaak met peper. Snijd de mozzarella in blokjes, voeg aan de rijst toe. Strooi de Parmezaanse kaas over de risotto.

Lekker met:75 gram hazelnoten roosteren in een droge koekenpan. Prei in ringen snijden, beetgaar roerbakken. 1-2 el walnootolie erdoor roeren. Hazelnoten erover strooien.

Bombay butter chicken


Een heerlijk subtiele smaak. Wel een aantal uren laten marineren!

2 tl djinten, 2 tl ketoembar, 2 el kerrie, 2 dl yoghurt, 800 gram kippendijtjes (zonder vel), 80 gram boter, 1 gesnipperde ui, 1 teentje knoflook, 1 tl djahe, 1 tl kurkuma, 1 klein blikje tomatenpuree, 1/2 liter bouillon, 2 el gemalen amandelen, 2 el amandelschaafsel, 2 el honing, 2 el rozijnen, 2 dl room, 1 klein blikje linzen

Roer de djinten, ketoembar en 1 el kerriepoeder door de yoghurt. Marineer de kip een paar uur in de kruidige yoghurt.

Verhit de helft van de boter in een pan en fruit ui, knoflook en djahe tot lichtbruin. Voeg de rst van de kerrie, kurkuma en tomatenpuree toe en bak even mee. Blus af met de bouillon en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg noten, honing, rozijnen en room toe en laat de saus enkele minuten zachtjes koken. Verhit de rest van de boter en bak de kip rondom aan. Voeg ze toe aan de saus en laat in ca. 30 minuten gaar sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de linzen toe. Lekker met rijst en papadums.