maandag 19 september 2011

Risotto met spek en prei





2 speklapjes, in dunne reepjes, versgemalen peper, 1 el gedroogde oregano, 2 el olie, 1 gesnipperde ui, 300 gram risottorijst, 700 ml hete bouillon, 2 preistengels in dunne ringetjes, 100 gram geraspte pittige kaas

Bestrooi de spekreepjes met de oregano. Verwarm de olie en bak de reepjes knapperig en bruin. Voeg de ui toe en fruit 5 minuten mee. Voeg de rijst toe en roer tot alles goed vermengd is. Giet de hete bouillon er beetje bij beetje bij en laat de rijst steeds alle bouillon opnemen, voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Voeg alles bijna alle bouillon gebruikt is de prei toe. Laat een paar minuten meewarmen. Strooi de kaas op de borden over de risotto en maal er wat peper over.

chocolade-koffiebrood (106)



Een lekker brood van de website van Arden
Na een dag waren de smaken wat meer ingetrokken en was het nog lekkerder.

boeren appeltaart


Een heerlijke warme appeltaart.

225 gram bloem, snufje zout, 1 el fijn poedersuiker, 1 eierdooier, 150 gram boter (in blokjes), 2 el koud water; vulling: 900 gram harde appels, in kwarten (geschild), 1 el citroensap, 50 gram poedersuiker, 40 gram boter, 2 el custardpoeder

Zeef bloem, zout en suiker in een kom. wrijf de boter erdoor totdat het geheel een fijne broodkruimelstructuur heeft. meng de dooier met water en sprenkel over de droge ingrediënten. meng alles tot een deeg en kneed in een paar seconden glad. verpak in huishoudfolie en laat 30 minuten koel osptijven.

Maak de vulling: snijd de appels in plakjes en doe ze in een kom. voeg citroensap en suiker toe en schud goed om. smelt de obter op matig vuur in een grote koekenpan en voeg de appels toe. Bak ze , onder regelmatig roeren, ca. 12 minuten totdat de appels goudbruin zijn. Neem van het vuur, giet evt. het vocht af en schep er het custardpoeder door.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm. Leg op een bakplaat. Leg de appelschijfjes in het midden, houd 5 cm bij de rand vrij. Vouw de deegranden rond de plakjes, zodat de appels omsloten zijn, laat het midden open. Bak de taart in 35-40 minuten krokant en goudbruin. Serveer warm, evt met crème fraiche of slagroom (of een bolletje vanille-ijs!)

Simpele pasta in de oven

Simpel, maar wel erg lekker!

Voor 2 personen:


200 gram pasta, 75 gram boter, 15 gram bloem, 3,5 dl melk, 125 gram gekookte ham, 150 gram geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 225 graden. Kook de pasta in bouillon gaar. Maak intussen van 25 gram boter, de bloem en de melk een dunne bechamelsaus. Snijd de ham in reepjes. Laat de pasta snel uitlekken, doe de pasta terug in de pan en meng er 50 gram boter, 100 gram kaas en de ham door. Vet een ovenschotel in en schep er de pasta in. Giet er de saus over en bestrooi deze met de rest van de kaas. Gratineer de schotel in het midden van de oven in ca. 10 min. goudbruin.

zondag 18 september 2011

prei-aardappelsoep



Heerlijke vegetarische soep, recept van Delia Smith

4 preien, 50 gram boter, 1 gesnipperde i, 2 aardappels in blokjes, 1 l groentebouillon, 1/4 l melk, versgemalen zwarte peper, erbij: bieslookringetjes, crème fraiche

Snijd de prei fijn, was en laat goed uitlekken. Verhit de boter in een grote pan met dikke bodem, roer de prei, ui en aardappel door de boter tot ze er rondom mee zijn bedekt. Bestrooi met wat peper en laat op heel laag vuur 15 minuten stoven.

Giet de bouillon en melk erbij, breng aan de kook en laat nog 20 minuten zachtjes koken tot de groeten gaar zijn. Pureer de soep. Breng zo nodig op smaak. Roer de bieslook door de soep en voeg voor het serveren een schepje crème fraiche toe.

Indiaas pasteitje



200 gram aardappelen (bijna gaar), 1 ui (gesnipperd), 1,5 tl kerrie, 1/2 courgette (in kleine blokjes), 100 gram diepvries doperwten (ontdooid), 8 plakjes bladerdeeg, chilipoeder, 1 el olie

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de aardappelen in blokjes. Verhit de olie en bak de ui met de kerrie ca. 2 min. toevoegen: aardappel, courgette, doperwten, zout, chilipoeder, ca. 3 min. meebakken. Laten afkoelen.

Bereidingswijze
Leg op ieder plak bladerdeeg een beetje vulling en vouw de pakketjes dicht (ze hoeven niet helemaal dicht te plakken want de vulling loopt er toch niet uit). Leg de pakketjes op de ingevette bakplaat en bak ze in ca. 25 min. goudbruin en gaar.

zaterdag 3 september 2011

Killer garlic bread

Het is geen raadsel waarom dit brood zo heet.

100 gram roomboter, 1 el div. kruiden, 3 teentjes knoflook, 1 bake-off stokbrood

Verwarm de hete lucht oven voor op 200°C. Meng de margarine, kruiden en uitgeperste teentjes knoflook door elkaar. Besmeer 1 doorgesneden chiabatta met dit mengsel en zet het brood ca. 10 minuten in de oven.

Auberginedip

1 aubergine (ca. 250 gr.), 1 el olijfolie, mespuntje chilipoeder, 1 tl djinten, 1 tl ketoembar, 1/2 teentje knoflook, 2 tl citroensap, zout en peper, 1/8 liter crème fraîche, 1 el fijngehakt korianderblad (of peterselie)

Prik de aubergine rondom in met een vork. Leg de aubergine op een plat bord en verhit: onafgedekt ca. 4 min. op 700 Watt. Laat de aubergine afkoelen.

Roer intussen de olie en de specerijen in een schaaltje door elkaar. Pers de knoflook erboven uit en verhit: afgedekt ca. 2 min. op 700 Watt. Roer vervolgens het citroensap erdoor. Snijd de afgekoelde aubergine open en schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees met het specerijenmengsel in een foodprocessor. Voeg naar smaak zout en peper toe. Klop de crème fraîche en de helft van het fijngehakte korianderblad erdoor. Schep de dipsaus in een schaaltje en garneer met de rest van het blad en een beetje olijfolie. Lekker met stok- of pitabrood.

pasta carbonara

T. had donderdag een lekkere variant van carbonara gemaakt.


Voor 3 personen:

300 gram pasta, 2 tenen knoflook (geperst), 250 gram spekblokjes, 1 losgeklopt ei, paar el belegen kaas, 200 ml slagroom

Kook de pasta beetgaar. Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes heel zacht uit, voeg de knoflook toe en bak even mee. Laat uitlekken op keukenpapier. Laat de pasta goed uitlekken. meng de rest er snel door heen. Lekker met een groene salade.

Suikerbrood (105)

Lekker suikerbrood uit De Banketbakker van Cees Holtkamp. De volgende keer zal ik een kleinere broodvorm gebruiken zodat het brood wat hoger wordt.

linzencurry

Recept van BBC Good food, viel een beetje tegen, dus blijft bij deze ene keer (de papadums waren wel heerlijk!)

tagliatelli met tartufata

Een heerlijk mengsel van paddestoelen, truffel en olijf. Gekocht op Italia al Dente. Volgende keer kopen we meer dan een potje!