vrijdag 26 februari 2010

Sheperd's pie


Gegeten op 25 februari

750 gr. aardappelen, 50 gr. boter, 1,5-2 dl melk, 100 gr. geraspte oude kaas, peper, 1 ui, 125 gr. champignons, 250 gr. (lams)gehakt, 3-4 el tom.ketchup, 2 tl mosterd, 1 blikje geconcentreerde champignonsoep, 1 blikje doperwten, 1 ei

Oven voorverwarmen op 175 graden. Kook de aardappelen gaar, maak met 20 gr. boter en de melk een gladde puree. Meng de helft van de kaas erdoor en voeg wat peper toe. Snipper ondertussen de ui, snijd de champignons in plakjes. Verhit de rest van de boter in een koekepan en bak ui en champignons ca. 2 min. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Roer ketchup, mosterd en soep door het gehaktmengsel en laat het geheel zachtjes ca. 5 min. pruttelen. Giet de doperwten af. Roer ze door het gehaktmengsel. Neem de pan van het vuur. Verdeel het gehaktmengsel in een ovenschaal, verdeel de puree erover. Klop het ei los en bestrijk hiermee de puree. Strooi de rest van de kaas erover. Bak de schotel in het midden van de oven in ca. 40 min. lichtbruin en door en door heet.

Tandoori chicken uit een Potje Patak


gegeten op 24 februari

Vanmiddag met T. naar Avatar 3D geweest in Pathe Arena in Amsterdam, we waren dus wat laat thuis en ik had bedacht dat snel klaar Indiaas eten wel lekker zou zijn. Het was snel klaar, maar niet overdreven lekker. Eerlijk gezegd was ik teleurgesteld in de smaak van de Patak saus. Het was niet naar om te eten, maar het smaakte totaal niet naar Tandoori Chicken. Vroeger heb ik ook wel eens wat met Patak gedaan, en toen smaakte het beter, of is mijn smaak veranderd en moet ik dit soort dingen toch maar laten staan? Het naan-brood smaakte wel lekker naar koriander.

kokos-chocoladecakejes


Deze week heb ik vrij, dus vanmorgen nog even iets lekkers gebakken.

100 gram vloeibare (of zachte) boter, 100 gram suiker, 30 gram geraspte kokos + wat extra voor garnering, 2 eieren, 100 gram zelfrijzend bakmeel, snufje zout, 50 gram chocolade druppels, chocoladepasta voor garnering

Oven voorverwarmen op 200 graden. 8 muffingaten bekleden met papieren cakevormpje.

Boter met suiker kloppen, eieren toevoegen, door elkaar kloppen, geraspte kokos er ook doorheen mengen. Chocoladedruppels met zout toevoegen, door elkaar mengen. Bakmeel toevoegen en zo snel mogelijk door elkaar mengen (met een lepel!). Mengsel verdelen over vormpjes. In 15-20 minuten goudbruin en gaar bakken. Laten afkoelen. Besmeren met chocoladepasta en hier kokos over strooien.

het recept komt uit "Koken met Karin", ik heb het wat aangepast.

Shoarmasoep met groente


gegeten op 23 februari

500 gr. shoarmavlees, 5 kleine uien, 2 teentjes knoflook, 50 gr. boter, 1 el paprikapoeder, 2 tl tijm, 2 vleesbouillontabletten, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 gele paprika, 300 gr. diepvries sperziebonen, 1/8 1 crème fraiche, cayennepeper

Snipper de uien grof en pers de knoflook uit. Verhit de boter in een pan en fruit de ui ca. 3 min., voeg het vlees en de knoflook toe en bak het vlees rondom bruin. Snijd de paprika's in reepjes. Strooi de paprikapoeder en de tijm over het vlees, roer de paprika en de sperziebonen erdoor en schenk er 1 liter water bij, verkruimel de bouillontabletten erover. Breng de soep aan de kook en laat de groenten zachtjes gaar worden in ca. 20 min. Verdeel over borden, schep er wat crème fraiche op en maak op smaak met zout en cayennepeper.

Bladerdeeg met kaas


gegeten op 22 februari

8 plakjes bladerdeeg, 2 tl boter, 2 eieren, 150 gr. geraspte oude kaas, wat pesto

Oven voorverwarmen op 250 graden. Bladerdeeg laten ontdooien. Bakplaat invetten. In kom eieren losroeren. Erdoor roeren: kaas en melk. Mengsel over 4 plakjes deeg verdelen, pesto erop verdelen. Andere plakjes erop leggen. Randen met beetje water vastplakken. Op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar laten worden. Direct opdienen.



maandag 22 februari 2010

Brownies


Ik weet niet hoe vaak ik dit recept al gemaakt hebt, in ieder geval blijft het in de smaak vallen. Ik heb het ooit gevonden op een Amerikaanse website, onder de naam: MMMM better brownies! Het fijne is dat er geen gedoe is met chocolade smelten, maar dat er cacao in gebruikt wordt (ook een stuk slanker trouwens). Voor de variatie had ik er witte chocoladedruppels door gedaan, het unanieme oordeel was: de gewone zijn nog steeds het lekkerste!

115 ml olie, 200 gram suiker, zakje vanille suiker, 2 eieren, 75 gram bloem, 40 gram cacao, 1/4 theelepel baking powder, 1/4 theelepel zout, evt. 1/2 kop walnoten, chocoladedruppels o.i.d.

Oven op 180 graden voorverwarmen. Olie, suiker en vanille mengen. Eieren toevoegen, goed kloppen. Bloem, cacao, bakpoeder en zout in andere kom mengen, geleidelijk aan eiermengsel toevoegen tot het goed gemengd is. Evt. de noten toevoegen. Bakvorm van ca. 24 x 17 cm invetten of bekleden met aluminiumfolie. Mengsel hierin doen, 30-35 minuten bakken. De bovenkant moet knapperig zijn, maar binnenin moet het nog wat nattig zijn. Dus niet als bij een Nederlandse cake helemaal gaar bakken!
gemaakt op 21 februari

Penne met saucijzenballetjes


gegeten op 21 februari

Een recept uit de Foodies, helaas was er veel minder saus dan er op de foto in het blad getoond werd. De saus was wel erg lekker, dus een volgende keer 1,5 keer maken. T. had weer geholpen, was erg gezellig! Het recept is al aangepast.

2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 el olie, 300 gram gekruide saucijsjes, 1 rode peper, 1 blikje tomatenpuree, 1,5 blik tomatenblokjes, 1,5 el Italiaanse kruiden, 1 el tijm, 175 gram mozzarella, suiker, 350 gram penne, 150 gram diepvries erwten

Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een grote pan. Druk het worstmengsel als balletjes uit het vel. Doe dit in de pan. Bak circa 5 minuten. Neem de balletjes uit de pan. Fruit de ui en knoflook in het bradvet. Roer de toamtenpuree erdoor en fruit hem kort mee. Giet de tomatenblokjes en 250 ml bouillon erbij. Breng aan de kook. Roer de kruiden erdoor. Laat afgedekt ca. 10 minuten zachtjes koken. Kook de pasta. Laat de mozzarella uitlekken en snijd hem in kleine stukjes. Voeg de erwtjes, tijm, en balletjes worst aan de saus toe en laat ca. 5 minuten verder koken. Breng de saus op smaak met 1 tl suiker en zout en peper. Giet de pasta af, meng hem met de saus en de mozarella. Bestrooi met grof gemalen peper.

bron: Foodies

Peking eend

20 februari waren P en ik naar Den Haag om de tentoonstelling (erg de moeite waard!) Kandinsky en Der Blaue Reiter te bekijken. We hebben daar ook gegeten, o.a. heerlijke peking eend, bij een Chinees restaurant (Wing Kee, Gedempte Burgwal 43), de bediening sprak amper nederlands of engels, dus het was echt Chinees, en heel erg lekker. Helaas hadden we geen fototoestel bij ons.

worst-vispotje met kruidenbrood

gegeten op 19 februari

Ik had een nieuwe Ken Hom wok gekocht, en wilde die meteen gebruiken.

ca. 300 gram pitige braadworstjes, 2 el olijfolie, 2 gesnipperde uien, 2 rode paprika’s (in stukken), 1 blikje tomatenpuree, 150 ml bouillon, 1 blik linzen, 250 gram zalmfilet in grote stukken

Snijd de worstjes in stukken van 3 cm. Verhit de olie en bak de worstjes in 4 minuten bruin. Bak de ui en paprika 1 minuut mee. Bak de tomatenpuree even mee, schenk de bouillon erbij. Draai het vuur laag en schep de linzen erdoor. Leg de zalm in de pan. Stoof het geheel afgedekt 5 minuten of iets langer, afhankelijk van de dikte van de zalm. Voeg eventueel wat extra bouillon toe

De combinatie worst met vis was erg smakelijk. Er bij hadden we een tuinkruidenbroodje uit de BBM. Ook erg lekker.

bron: Allerhande

broccoli-maistaart met tomaat-geitenkaassalade


gegeten op 18 februari

750 gr broccoli, zout, 1 el olijfolie, 5 plakjes bladerdeeg, 1 el paneermeel, 150 gr magere salami (blokjes), 1 blikje mais, 3 eieren, 1 dl room, 100 gr pittige geraspte kaas

Blancheer de broccoli 3 min. en spoel met koud water af. Verwarm de oven voor op 230 graden, laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de bakvorm (27 cm) in. Beleg met het bladerdeeg. Strooi het paneermeel over de bodem. Schep broccoli, salami en mais door elkaar en doe dit in de vorm. Klop eieren, room met peper los en schep de kaas erdoor. Schenk dit over het broccolimengsel. In ca. 35 min. Lichtbruin en gaar bakken. 10 minuten laten staan en in punten snijden. Het is belangrijk om magere salami te gebruiken omdat er anders veel te veel vet vrijkomt.

De salade was gemaakt van stukjes tomaat, een restje zachte geitenkaas, restje olijven en als dressing de olie die bij de olijven zat.

roergebakken mie met prei en kip


gegeten op 17 februari

dinsdag 16 februari 2010

Stromboli

gegeten op 16 februari


450 gram bloem, 7,5 ml gist, 1 el zeezout, 3 el olijfolie, 320 ml water. Vulling: 2 el olijfolie, 2 bolletjes mozzerella, grof gehakt, 4 handjes verse basilicum, 125 gram belegen kaas in blokjes van 1 cm, 100 gram bacon in grove stukken, 2,5 ml zeezout, olijfolie om te besprenkelen


Maak een deeg van de eerste 5 ingrediënten. Laat 1 uur rijzen. Uitrollen tot plak 33x28 cm, 0,5-1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet bakpapier heel licht in. Verdeel de mozzerella en basilicum over het deeg. Blokjes kaas en bacon erover. Oprollen als een Zwitserse rol, de einden eronder stoppen. Bedekken en 10 minuten laten rusten. Overbrengen op bakpapier en met een vleesvork op diverse plekken doorprikken tot op de bodem. Heel licht bestrijken met olie en besprenkelen met het zout. 30-35 min bakken tot goudbruin en gaar (misschien wat langer). Op rooster af laten koelen.




Dit recept heb ik ingezonden voor het foodblog-event van maart: Buffet

Provençaalse snijbonen


gegeten op 15 februari

Snijbonen even voorkoken, afgieten. Ui snipperen en met 2 gesnipperde teentjes knoflook in wat boter bakken. Snijbonen erbij doen, even meebakken tot ze goed heet zijn. Lekker met aardappeltjes uit de oven!

Zalm met geitenkaas

gegeten op 14 februari

4 zalmfilets, 1 rolletje geitenkaas, 2 el Italiaanse/Provençaalse kruiden, 2 el olie

Kruiden met olie mengen. Zalmstukken naast elkaar in bakblik leggen. geitenkaas in dunne plakjes snijden en dakpansgewijs op zalm leggen. Kruidenmengsel erover sprenkelen. zalm in midden van oven in ca. 15 minuten gaar bakken.

zondag 14 februari 2010

aardbeicake en broodjes

Zondag 14 februari het een en ander gebakken.

Broodjes uit het boek van Jennie Sharpter


en ook nog aardbeicake. Het recept vond ik op de website van Arden. Ik heb het wat aangepast:

200-250 gram aardbeien, fijn geprakt met een vork, 250 gram bloem, 1 theelepel baking soda, ½ theelepel zout, ¼ theelepel bakpoeder, 150 gram suiker, 70 gram zachte roomboter, 2 eieren, 80 ml water


Doe de geprakte aardbeien in een steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur. Laat 1 minuut koken, blijf roeren. Laat afkoelen.

Meng de bloem met de baking soda, zout en bakpoeder.
Klop met een mixer de boter met de suiker romig, voeg de eieren en het water toe. Mix tot een licht en luchtig mengsel . Voeg het bloemmengsel toe en mix erdoor heen. Roer er de afgekoelde aardbeienpuree door.



Schep het deeg in een beboterde cakevorm van ± 21 x 11 cm.
Bak de cake in ± 1 uur gaar en bruin. Een breinaald of houten sateprikker moet er schoon en droog uitkomen. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, stort hem dan op een rooster en laat volledig afkoelen.
Snijd in plakken, besmeer met zachte roomkaas.


Wij konden natuurlijk niet wachten tot het goed afgekoeld was, warm is het wel lekker, maar dan proef je de aardbeien niet heel goed. Koud ook nog niet, dus de volgende keer doe ik er meer aardbeien door. Het kan natuurlijk ook komen doordat ik diepvries aardbeien gebruikt heb, dus in de zomer ga ik dit een keer met verse maken.

Tagliatelle met varkensvlees in rozemarijnsaus


gegeten op 12 februari

gebakken ei op brood

gegeten op 13 februari

P. had erg trek in een gebakken eitje, dus dat hebben we toen maar gedaan!

plaat-vis-pizza



gegeten op 11 februari

Indische rijst

Gegeten op 10 februari

kruidige gehakttaart


gegeten op 9 februari

Het lievelingsgerecht van T. Hij zou deze taart het liefst elke week eten!

1 kleine ui, 350 gram gehakt, 3 el paneermeel, 1,5 el peterselie, 2 el ketjap manis, 2 el tomatenketchup, 1 tl worcestershiresaus, 5 plakjes bladerdeeg, lage taartvorm 27 cm

Bladerdeeg laten ontdooien. verwarm de oven voor op 230 graden. vet de bakvorm in. Ui heel fijn snipperen, samen met gehakt, paneermeel, 1 el peterselie, ketjap, tomatenketchup, worcestershiresaus goed door elkaar mengen. Vorm bekleden met bladerdeeg, gehaktmassa erin verdelen. Bladerdeeg dat uitsteekt over gehaktmengsel vouwen. In midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Rest van peterselie erover strooien.

maandag 8 februari 2010

Zuurkoolsoep


gegeten op 8 februari

Omdat ik geen idee had wat dit zou zijn, ben ik het gaan maken en het was erg lekker!

200 gram blokjes spek, 1 el boter, 250 gram sjalotjes (evt in stukken gesneden), 2 teentje knoflook, 2 tl paprikapoeder, 1 el bloem, 1,25 l bouillon, 500 gram zuurkool, 1 blaadje laurier, 1 gerookte worst, crème fraiche

Het ontbijtspek in de boter in 5 minuten krokant bakken. Uitjes en knoflook toevoegen, 10 minuten meebakken. Paprikapoeder en bloem erover strooien en 2 minuten meebakken. Bouillon er al roerend bij schenken en aan de kook brengen. Zuurkool en laurier toevoegen, 20 minuten koken. Leg de worst in de soep en houd het 15 minuten tegen de kook aan. Haal de worst uit de soep, snij in plakjes en doe weer terug. Schep aan tafel wat crème fraiche op de soep. Lekker met brood om te dopen.

Appelschijfjes

Appelschijfjes.

Weer een Delia Smith recept, maar ze waren niet helemaal gelukt geworden, meer een soort zandgebak dan nep bladerdeeg wat de bedoeling was. Omdat ze wel lekker waren en het leuk werk was ga ik ze nog eens proberen.



het komt erop neer dat je boter moet raspen boven bloem (dus eerst een half uurtje in de vriezer.









Dan werk je de boter eerst met een mes door de bloem, samen met 2 eetlepels koud water












Als laatste kneed je dan met je handen alles goed door elkaar, in een plastic zak doen, half uurtje in de koelkast en daarna uitrollen,










Cirkels van 10 cm uitsteken en schijfjes appel en pruimen erop leggen, bestrooien met kaneel, 15 minuten in de oven en besmeren met honing






Eventueel met wat geklopte slagroom of creme fraiche

Pestorolletjes

Deze week heb ik ook nog een aantal dingen gebakken:

Pestorolletjes




Maak een deeg van 450 gram bloem, krap 9 gram zout, 4,5 gram gist 1,5 theelepel suiker, 3,15 dl water. Laat rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Verder: 3 el groene pesto, 40 gram geraspte parmezaanse kaas, losgeklopt ei

Vet een springvorm van 24 cm heel licht in met olie. Sla het deeg door op een goed met bloem bestoven ondergrond en rol uit tot een rechthoek van 40 x 28 cm. Bestrijk het deeg met de pesto, strooi er de parmezaanse kaas over. Rol het deeg vanaf de lange kant vrij strak op. Snijd het in 16 gelijke plakken en leg deze plat in een cirkel in de bakvorm. Dek af en laat het deeg ca. 30 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voorop 200 graden. Bestrijk de spiralen met losgeklopt ei en bak ze 30-35 minuten tot ze diep goudbruin zijn. Laat ze enigszins afkoelen in de vorm en stort ze daarna op een rooster. Trek de spiralen voor het serveren uit elkaar.
Lekker bij soep, om zo te eten of in het vocht van de hachee te dopen!
Recept uit "365 broodrecepten" van Anne Sheasby

Hachee

gegeten op 7 februari


Al begonnen te maken op 6 februari

Uien grof snipperen, vlees in niet te kleine brokken, aanbraden, ui erbij, fruit deze mee. Zet het vuur laag en voeg een laurierblad, twee kruidnagels, theelepel suiker, scheut azijn en 5 dl bouillon toe. Laat alles met het deksel op de pan enkele uren stoven tot het vlees heel zacht is. Misschien dat er wat vocht bij moet. Haal het laurierblad en de kruidnagels eruit. Lekker met gekookte aardappels. Het vlees moet echt uit elkaar vallen.

Ciabatta met kip en van alles




gegeten op 6 februari

's middags eerst ciabatta gemaakt:


Als vulsel: pesto, mozzarella, rucola, rauwe ham, doorgesneden kerstomaatjes, warme gekookte kip en een beetje mayonaise op de bovenste helft van het brood.


Er zijn hierop natuurlijk allerlei varianten mogelijk, volgende keer gebruiken we ook gebakken bacon erbij en ipv pesto gedroogde tomaatjes. Erg lekker!

Sushi


op vrijdag 5 februari hebben we lekker Sushi gehaald. mmmmm

Gegratineerde tonijn-broccolischotel


gegeten op 4 februari

Erg lekker door het korstje van chips en kaas

300 gr. penne, 400 gr. broccoli (in roosjes), 2 blikjes tonijn (uitgelekt), 1 blik champignonsoep of ragout, 150 ml melk, 100 gr. geraspte belegen kaas, 50 gr. chips (naturel)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta net gaar. Voeg de laatste 3 minuten de broccoli toe. Laat dit goed uitlekken. Verdeel de pasta/broccoli over een ondiepe ovenschaal. Verdeel er de tonijn over. Vermeng de soep met de melk, giet dit over de pasta en schep goed door elkaar. Strooi 2/3 van de kaas over de schotel. Verkruimel de chips enigszins en strooi de chips over de kaas. Verdeel de rest van de kaas hier over. Bak de schotel gedurende 15 min. totdat er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.



Taco's

gegeten op 3 februari. geen foto gemaakt

Gestoofde saucijsjes


Gegeten op 2 februari

Ook een recept uit Keukengeheimen, een beetje aangepast, ik vond dat er teveel vloeistof gebruikt werd.
Eerst uien en spekjes bakken, dan worst aanbraden, bouillon erbij en laten stoven tot ze gaar zijn. Lekker met puree

gepofte aardappelen met prei en kaas



gegeten op 1 februari.

ik had het eerste deel van Keukengeheimen van Delia Smith uit de bieb gehaald, en daar stond dit heerlijke gerecht in.

2 dunne preitjes, 150 gram kruidenkaas, 4 grote gepofte aardappels, 2 el room, geraspte oude kaas


Oven voorverwarmen op 180 graden. Prei in de lengte in tweeën snijden, hele dunne ringetjes snijden. Roomkaas in kom doen, aardappels in de lengte doormidden snijden (bescherm je handen als ze nog heet zijn) en schep het middelste van de aardappels in de kom met roomkaas, voeg de room toe en prak alles door elkaar. Vul de aardappels hiermee, strooi er eerst de prei en dan de geraspte kaas over, druk een beetje aan. Leg de aardappels op de bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas borrelt.

Lekker met roerbakgroente

maandag 1 februari 2010

Bretonse mosselen


Gegeten op 31 januari

1 prei, 1 klein bosje bladselderij, 4 teentjes knoflook, 2 el olie, 50 gr. ontbijtspekblokjes, 3 dl witte wijn, 4 kg mosselen

In twee keer bereiden, dus alles voor de helft per pan.
Snijd de prei, selderij en knoflook fijn. Verhit de olie in een diepe pan en bak hierin de prei, knoflook en het spek 5 minuten. Voeg de wijn, selderij en mosselen toe. Kook de mosselen gaar. lekker met een sausje van mayonaise, flink wat mosterd en een scheut citroensap.

preisoep met een dekseltje

Gegeten op 30 januari










T. had weer geholpen, we hebben een recept uit de foodies gemaakt. Erg lekkere preisoep, onder een dakje van bladerdeeg.

400 gram prei in ringetjes, 1 el olie, 2 groente-bouillonblokjes, 2 el mosterd, 4 velletjes bladerdeeg, 1 ei, 50 gram geraspte oude kaas

Prei ca. 5 minuten in de olie bakken, bouillon, mosterd en 1 l kokend water toevoegen. Het geheel een half uur laten koken op laag vuur. Pureren met staafmixer. Bladerdeeg laten ontdooien. Soep in ovenvaste kommen doen. Afdekken met bladerdeeg, goed tegen de soepkom aandrukken. Het ei loskloppen en het bladerdeeg hiermee besmeren, bestrooien met kaas. 15 a 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Alles was natuurlijk gloeiheet omdat de koppen met soep 20 minuten in de oven hadden gestaan.

Ik had er ook nog kruiden stokbroodjes bij gebakken, alleen een foto van de voorbereidingen gemaakt.


Met dit recept heb ik meegedaan met het foodblog event februari