zondag 21 november 2010

kip-cougère


gegeten 21 november

een heerlijke soezenrand om de vulling heen!
Het ziet er heel mooi uit, smaakt lekker en het is niet veel werk.

voor 2 personen: De vulling naar eigen smaak doen: ik had gegaarde kipfilet met pastasaus gebruikt, je kunt natuurlijk ook een bechamelsaus maken, kruiden en wat groente en vlees/vis/kip erdoor doen.

Voor de rand: Soezendeeg maken: 50 gram boter met 100 ml water en een snufje zout aan de kook brengen. 50 gram bloem erdoor roeren. Gas uitzetten, 1 ei door het mengsel roeren, totdat het los komt van de pan. Ingevette vorm van 24 cm langs de rand bekleden met het mengsel. Vulling in het midden scheppen. ven voorverwarmen op 200 graden, gerecht 30-40 minuten bakken. Direct serveren.

kaneel-suikerbrood uit karinthië (49)


gemaakt 21 november

een heel zoet brood! het deeg is heerlijk luchtig

Deeg maken van:
500 gram bloem, 7 gram gedroogde gist (1 zakje), 5 ml zout, 50 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1/2 tl amandelaroma, 2 eieren, 10 gram gesmolten boter en 1,75 dl melk.
Vulling: 150 gram grove kristalsuiker, 30 gram kaneel, 150 gram rozijnen, melk

Laat het deeg rijzen. Sla het door en rol het uit tot een lap van 0,5 cm dik. Strooi de suiker, kaneel en rozijnen er gelijkmatig over en rol het deeg vanaf de lange zijde op. Vorm van de rol dan een slak en leg het deeg in een beboterde springvorm (24 cm). Laat het deeg afgedekt ca. 15 minuten rijzen. Bestrijk het licht met wat melk (en snijd de bovenkant hier en daar in, was ik vergeten). Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood in 40-45 minuten gaar. evt. afdekken met aluminium folie.

Ouderwetse stooflapjes



gegeten 20 november

Je moet hier natuurlijk goed op tijd mee beginnen, het liefst de vorige dag. Dan kan het vlees zo zacht worden dat je het met een lepel uit elkaar kunt halen.

100 gram boter, 4 runderlapjes, 1 kleine ui, 1 tl tomatenketchup, 1 el azijn, 1 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 4 dl bouillon, mespunt suiker

Braad op een hoog vuur het vlees aan. Draai het vuur laag. Snipper de ui en laat die even meefruiten. Voeg de kruiden, tomatenpuree, azijn en bouillon toe en laat alles in ca 5-7 uur heel langzaam gaar stoven. Roer de suiker door het vocht.

Aardappel-rozemarijn-emmentaler brood (48)


gegeten 18 november

Deeg maken van:
250 ml water, 30 ml olijfolie, 5 gram zout, 15 gram verse rozemarijn (fijngehakt), 490 bloem, 5 gram gist

Vulling: 300 gram kleine stevige aardappelen, gekookt, afgekoeld en in heel dunne plakjes, olijfolie, 75 gram geraspte emmentaler, beetje rozemarijn

Deeg laten rijzen, doorslaan en uitrollen in bakplaat. Aardappelplakjes erover verdelen. Afgedekt met plasticfolie 45 minuten laten rijzen. Besprenkelen met wat olijfolie. Oven voorverwarmen tot 200 graden. Het deeg 15 minuten bakken. Uit de oven halen, de kaas en wat rozemarijn over strooien. Nog 10 minuten bakken. Warm serveren.




krieltjes met sperziebonen en worst


gegeten 17 november

krieltjes voor gegaard, worst in stukjes gesneden, alles gebakken, sperzieboontjes erbij tot deze beetgaar zijn

roerbak peultjes en kip



en lekker roerbakgerecht van diverse groenten, kip, kruiden, bouillon

gegeten 16 november

gevuld uienbrood met gehakt (47)


gegeten 15 november

250 gram bloem, 3 gram gist, 10 gram boter, 5 ml zout, 7,5 ml suiker, 130 ml water. Vulling: 2 uien, 1 gele paprika, 250 gram gehakt, 1 tl paprikapoeder, 2 el paneermeel, 1 ei, 2 el peterselie, 100 gram geraspte jonge kaas

Maak het deeg en laat het deeg 30 minuten rijzen.

Snipper 1 ui, snijd de andere in ringen. Snijd de paprika in stukjes. Verhit 30 gram boter in een koekepan en fruit de gesnipperde ui en de paprika ca. 8 minuten. Verhit de rest van de boter in een andere pan en fruit de uiringen ca. 8 minuten. Doe het gehakt in een kom, voeg naar smaak zout en peper toe, het paprikapoe-der, paneermeel, ei, peterselie, gesnipperde ui en paprika. Kneed het goed door elkaar.

Rol het deeg uit tot een lap van ca. 20 x 30 cm en leg het gehakt in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het gehakt en plak de randen stevig op elkaar met wat water. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en leg het brood met de naad naar beneden erop. Strooi de helft van de kaas over het brood, verdeel de uiringen erover en strooi tenslotte de rest van de kaas erover. Bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden) in 30-40 min. gaar.

lekker met tomaatjes met koriander: 1 el balsamico-azijn, 2 el olijfolie, 1 bakje kerstomaatjes (door midden gesneden)

shoarma-kekererwtensoep


gegeten op 14 november


1 blikje kekererwten, 400 gram shoarmavlees, 2 uien, 1 blik tomaten, 3 el olie, 2 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, zwarte peper, 6 el fijngehake koriander, 4 el peterselie, 1 blikje tomatenpuree

Laat de kekererwten uitlekken. Snipper de uien. Maak de tomaten klein. Verhit de olie en bak het vlees met de ui, papirkapoeder, gemberpoeder en peper al omscheppend ca. 5 minuten. Voeg de kekererwten, tomaat met sap, 4 el koriander, peterselie en 1 liter water en 1 liter bouillon toe. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot het vlees gaar is. Breng op smaak. Bestrooi met de rest van de koriander.

maandag 15 november 2010

3 soorten hartige muffins

op 8 november heb ik weer een setje muffins gemaakt, volgens het recept dat je hier vindt.

Deze keer waren de extra ingrediënten:
- kaas-bieslookmuffins: 150 gram jong belegen grof geraspte kaas, 4 el fijngesneden verse bieslook. beetje kaas om er overheen te strooien.
- chorizomuffins: 0,5 tl paprikapoeder (plus iets om te bestuiven), 40 gram chorizo (fijngesneden), een stukje paprika in kleine blokjes
-muffins met uitjes: 1 fijngesneden ui, zacht gefruit in 0,5 el olie. 1 tl balsamico-azijn en 1 tl suiker toevoegen en 10 minuten samen bakken.

Het beslag in 3-en verdelen, extra's toevoegen en afwerken volgens recept.

zaterdag 13 november 2010

Mosselen met 2 sauzen



Voor 4 personen: 2 sjalotjes, 1 prei, 1 kleine winterwortel, 1/2 bosje peterselie, 4 takjes selderij, 2 dl droge witte wijn, 2 bakken mosselen, 1 bekertje crème fraiche, 5 el mayonaise, 1 el Zaanse mosterd, peper, 10 sprietjes bieslook, 1 el bloem

Sjalotjes snipperen. Prei in dunne ringen snijden, wortel in stukjes. In een grote pan doen: helft van sjalot, prei en wortel. 1/4 deel van de peterselie en de helft van de selderij erboven fijnknippen. 1 dl wijn bij de groente in de pan schenken. Mosselen onder stromend water schoonmaken. Inhoud van 1 bak op de groenten leggen. Met een deksel op de pan de mosselen in ca. 8 min. koken tot ze allemaal openstaan. De pan af en toe heen en weer schudden. In een kommetje een sausje roeren van de crème fraiche, mayonaise, mosterd en peper. Helft van de peterselie en de bieslook erboven fijnknippen.

Laat in 3/4 dl kookvocht met 1/2 dl slagroom ongeveer 100 gram Gorgonzola smelten. Warm bij de mosselen serveren

gnocchi met groenten en mozzarella



gegeten 12 november

250 gram gnocchi, 1 grote fles tomatensaus (of zelf gemaakt natuurlijk), 4 braadworstjes in schijfjes, zak grove roerbakgroenten, 1 ui in stukken, 3 el olie, 1 bolletje mozzarella

Gnocchi gaarkoken. Olie verhitten, worstjes bakken, groente toevoegen en meebakken. Tomatensaus erbij doen en laten pruttelen tot alles gaar is. Mozzarella in stukjes snijden door saus roeren.

Vispastei met prei




gegeten 11 november

Recept uit de Allerhande, smakelijk, maar niet romig zoals het daar genoemd werd, eigenlijk een beetje droog. Maar de dressing van balsamico-azijn met olijfolie maakte het toch lekker smeuïg.

Poolse maanzaadrol (46)


gemaakt 11 november

Een superlekker brood, meer gebak eigenlijk. Alles zit onder het maanzaad (bij mij in ieder geval wel), maar het is absoluut de moeite.

Deeg maken van: 250 gram bloem, 1/4 tl zout, 50 gram boter, 20 ml suiker, 90 ml melk, 3,5 gram gist, 1 ei.
Verder nodig: 50 gram gemengde krenten, rozijnen, sinasappelschilletjes, 2 el rum; 125 gram maanzaad, 4 el honing, 1 eidooier, 2 tl poedersuiker

Het deeg laten rijzen.

Maak de vulling:
de krenten, rozijnen, sinasappelschilletjes weken in del rum. Het maanzaad begieten met kokend water en 5 minuten laten staan, uit laten lekken in een fijne zeef. Het zaad vermalen of fijnwrijven. De honing door de vruchten roeren, en op laag vuur laten smelten. Het gemalen maanzaad erdoor roeren en alles al roerend aan de kook brengen. Van het vuur nemen en af laten koelen.

Het gerezen deeg doorslaan en uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 30 x 20 cm, bijna 1 cm dik.
Vulling gelijkmatig over het deeg uitstrijken, een rand van 1,5 cm vrijhouden. De deeglap vanaf een lange kant oprollen en de uiteinden naar binnen vouwen. Naad stevig dichtknijpen. Met de naad naar beneden op de bakplaat leggen, en afgedekt 45 minuten op een warme plaats laten rijzen. Oven voorverwarmen op 180 graden.
Eidooier losroeren met poedersuiker net het deeg hiermee bestrijken. Het brood in circa 35 minuten stevig en goudbruin bakken. Laten afkoelen. Daarna bestrooien met poedersuiker.

varkensfilet met roerbakgroenten



gegeten 10 november

pasta met ham en erwtjes



smakelijk, maar niet speciaal

gegeten 9 november

rozijnenstengels (45)


gemaakt 8 november

Beetje stevige stengels, wel lekker. De pitten proef je eigenlijk niet, dus die laat ik volgende keer weg.

Deeg maken van: 500 gram bloem, 100 gram suiker, 1 el olijfolie, 3/4 tl zout, 200-220 ml water, 15 ml droge gist.

laten rijzen, doorslaan en er 200 gram rozijnen doorkneden (in het recept stond ook nog 75 gram pompoenpitten).

Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1 cm dik en snijd het in 20 lange repen van ca. 1,5 cm breed. Leg de repen op de ingevette bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten lichtbruin en gaar. Laat afkoelen. De repen hoeven dus niet een tweede keer te rijzen.

stoofperen met eend



gegeten 6 november

2 kg stoofpeertjes, 100 gram suiker, stukje kaneel, 5 dl rode wijn, 4 kruidnagelen, goede scheut gembersiroop

De peren schillen, in vieren snijden en gaar koken in de rest van de ingrediënten.

De eendenfilets eerst op de vetkant bakken, minuutje of 7, omdraaien, andere kant bakken, ca. 4 minuten. laten rusten, in plakken snijden.

brocolli-witte bonensoep



gegeten 5 november

500 gram broccoli, 100 gram spekblokjes, 100 gram chorizo, 1 rode paprika, 1 grote pot witte bonen, 1 blikje maïs, 1 teentje knoflook, 2 dl witte wijn, 2 tl majoraan, peper, 3 vleesbouillontabletten

In 1,5 dl water broccoli gaar koken. Intussen in pan met dikke bodem spekblokjes zachtjes uitbakken tot ze krokant en bruin zijn. Chorizo in heel kleine blokjes snijden, door spek scheppen en ca. 3 min. zachtjes meebakken. Intussen paprika in heel kleine blokjes snijden/ Spek en chorizo met schuimspaan uit pan scheppen (spekvet bewaren) en op keukenpapier laten uitlekken. In keukenmachine (of met staafmixer) achtereenvolgens broccoli met kookvocht en witte bonen met vocht pureren. Maïs laten uitlekken. In pan 2 el spekvet verhitten. Knoflook erboven uitpersen. toevoegen: 7 dl water, wijn, broccoli-bonenpuree, mais, paprika, majoraan en peper. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Al roerende aan de kook brengen en ca. 5 min. zachtjes laten koken. Spekmengsel over soepkommen verdelen

goudse kaasbollen (44)



gemaakt 4 november

Echt super lekker kaasbrood!

Maak een deeg van: 450 gram bloem, 5 ml zout, 25 gram boter, 10 ml gist, 5 ml mosterdpoeder 130 gram geraspte Goudse kaas. 3 dl melk (+extra melk voor het bestrijken en 70 gram kaas om te bestrooien)

Laat rijzen, sla het deeg door en vorm vier bollen. Laat rijzen tot ze verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bollen licht met wat melk en strooi de rest van de kaas erover.
Bak de broodjes 20-25 minuten tot ze goudbruin kleuren en gerezen. dek de broodjes evt. af met aluminiumfolie als ze te donker worden.

Uientaart



gegeten 4 november

4 grote uien (2 geel en 2 rood), 50 gram boter, 70 gram bloem, 150-200 gram geraspte pittige kaas, 2 eieren, 1 eigeel, peper, 5 velletjes bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien, verdeel het over een ingevette quichevorm van 28 cm en bak de bodem ca. 10 minuten voor.
Snijd de uien in ringen en stoof ze langzaam in de boter. verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de bloem, eieren, eigeel, kaas en kruiden tot een beslag. en roer dit door de uien. Vul de vorm hiermee en bak de taart in ca. 1 uur goudbruin.

kipreepjes met champignon en banaan


gegeten 3 november

400 gram kipfilet, 1 el paprikapoeder, 1 kleine ui, 250 gram champignons, 1 gele paprika, 40 gram boter, 1 blikje tomaten puree, 1 dl slagroom, 2 el peterselie, 1 banaan, 50 gram ongezoute pinda's

Snij de kip in smalle reepjes en bestrooi ze met paprikapoeder. Snipper de ui, snijd de champignons in vieren en de paprika in reepjes. Verhit de boter en bak de kip rondom bruin. Voeg de groenten toe en bak ze ca. 5 minuten mee. Naar smaak peper erbij doen, met de tomatenpuree, room en peterselie. Breng de vloeistof aan de kook en stoof het gerecht met een deksel op de pan zachtjes gaar in ca. 10 minuten. Snijd de banaan in plakjes en roer deze door het gerecht, warm ze even mee. Serveer met rijst. |Strooi de pinda's over het gerecht.


woensdag 3 november 2010

zalm met kruidenkaassaus

gegeten 2 november

zalm gebakken met wat gesnipperde sjalotjes. Sausje gemaakt van Griekse yoghurt, boursin, scheutje room, wat basilicum en gebakken sjalotjes

tomaat-basilicumbrood (43)


gemaakt 30 oktober

Deeg maken van: 225 gram bloem, 5 ml gist, 2 el olijfolie, 10 ml zout, 1 el suiker, 130 ml water, 2 el tomatenketchup, 25 gram geraspte parmezaanse kaas, 1-2 el basilicum

Laten rijzen, doorslaan, een mooie bol vormen. 30-45 minuten laten rijzen tot het verdubbeld is. Oven voorverwarmen op 200 graden. Brood kruislings insnijden en 25-30 minuten bakken tot het hol klinkt als je er op tikt.

Lekker brood, vooral geroosterd met zachte geitenkaas!

uitgesneden pompoenen


niet om te eten, wel erg leuk om naar te kijken! 2 aan weerskanten van onze deur, 1 aan de overkant van het straatje, zo kon iedereen duidelijk zien waar ze moesten zijn.

halloween cakes



Bij Xenos verkochten ze Jack-o-lantern muffin-vormpjes. We hebben er meteen maar een kleurrijk geheel gemaakt.
Gewoon cakebeslag gemaakt (voor 16 cakejes: 250 gram bloem, 250 gram boter, 4 eieren, 250 gram suiker, en vier verschillende kleurtjes). ca. 25 minuten bakken op 160 graden.
De gezichtjes een beetje versterkt met chocoladesaus uit een flesje. Zag er leuk uit en smaakte natuurlijk naar gewone, lekkere, cake

Halloween ogen


Ieder jaar komen er vrienden van onze zoons Halloween vieren, het huis is versierd, P snijdt pompoenen en we hebben ook een beetje eten in stijl.
De ogen zijn gevulde eitjes met een stukje augurk.

vissticks met sausje


P was er niet, en dus aten we weer een keertje vissticks, met een sausje van Griekse yoghurt, knoflook en bieslook. Ach.... voor een paar keer per jaar is het wel lekker.

dinsdag 2 november 2010

Meten en wegen bij broodbakken

Bij het broodbakken gebruik ik vaak Amerikaanse of Engelse recepten, daar worden de ingrediënten natuurlijk op een andere manier gemeten. Om het mijzelf makkelijk te maken heb ik een aantal keren gewogen hoeveel de ingrediënten wegen die oorspronkelijk per cup of wat dan ook werden aangegeven. Hiervan heb ik een lijstje gemaakt, want ik vind het zelf prettiger om bloem etc. te wegen. Wel vind ik het heel makkelijk om kleinere hoeveelheden met theelepels te meten. Dit moeten dan wel theelepels van 5 ml zijn, anders gaan de gebruikte hoeveelheden teveel afwijken van wat nodig is bij het recept. Omdat er soms ook met "onhandige" hoeveelheden als 1,25 theelepel etc. gewerkt wordt, is het aan te raden een setje maatlepels te kopen. Je zult er veel plezier en gemak van hebben, ook bij het maken van Amerikaanse muffins, quickbreads, koekjes etc!


Bij het bakken van brood gebruik ik de theelepels vooral voor zout: 7 gram, en droge gist: 3 gram.
Als er staat dat je 1.25 ounce gist moet gebruiken is dat een zakje van 7 gram, of bijna 2,25 theelepel.
Ik werk zelf nooit met zakjes gist, maar gebruik altijd pakken van 500 gram van Brugman.

Voor de droge ingrediënten gebruik ik de volgende omzetting van cups naar grammen:

bloem: 150 gram
volkoren meel: 140 gram
maïsmeel: 135 gram
suiker: 200 gram
1 stick boter: 115 gram

Voor vloeibare ingrediënten gebruik ik deze omzetting van Amerikaanse cup naar ml:

1 cup: 240 ml
3/4 cup: 175 ml
2/3 cup: 155 ml
1/2 cup: 120ml
1/3 cup: 80 ml
1/4 cup: 60 ml

Uiteraard is het bovenstaande afgerond.

Deze hoeveelheden werken al jaren heel goed voor mij. Er zijn veel mensen die met een iets andere omzetting (vooral bij droge ingrediënten) werken, dus kijk zelf eens wat jouw maatbekers en weegschaal je laten zien.

Hier vind je een temperatuurconverter Fahrenheit naar Celsius