Een mooi zacht wit brood, erg fijn om panini's mee te maken. Deeg maken van: 700 gram bloem, 10 ml zout, 5 ml suiker, 7,5 ml gist, 25 gram boter, 1,5 dl warme melk, ca. 3 dl warm water Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan. uitrollen tot rechthoek van ca. 2,5 cm dik. Vanaf de korte kant oprollen, na elke wenteling de naad goed vast drukken. Na de laatste wenteling het deeg goed vast drukken en de uiteinden eronder vouwen. Op de bakplaat leggen, afdekken en laten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd het deeg met een scherp mes 5-6 diagonaal in. bestrijk de bovenkant en de inkepingen met zout water (1 tl zout met 1 el water). Bak het brood 15 minuten, verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak het dan nog 25-35 tot het goudbruin gekleurd en gaar is. laat afkoelen.
zondag 29 mei 2011
Bloomer (91)
In oktober 2021 gemaakt met Amerikaans patentbloem. De grote oven is toch wel erg fel, 20 graden lager is een goed idee. Net als een bakje met water onderin de oven om een krokantere korst te krijgen.
Een mooi zacht wit brood, erg fijn om panini's mee te maken. Deeg maken van: 700 gram bloem, 10 ml zout, 5 ml suiker, 7,5 ml gist, 25 gram boter, 1,5 dl warme melk, ca. 3 dl warm water Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan. uitrollen tot rechthoek van ca. 2,5 cm dik. Vanaf de korte kant oprollen, na elke wenteling de naad goed vast drukken. Na de laatste wenteling het deeg goed vast drukken en de uiteinden eronder vouwen. Op de bakplaat leggen, afdekken en laten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd het deeg met een scherp mes 5-6 diagonaal in. bestrijk de bovenkant en de inkepingen met zout water (1 tl zout met 1 el water). Bak het brood 15 minuten, verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak het dan nog 25-35 tot het goudbruin gekleurd en gaar is. laat afkoelen.
Een mooi zacht wit brood, erg fijn om panini's mee te maken. Deeg maken van: 700 gram bloem, 10 ml zout, 5 ml suiker, 7,5 ml gist, 25 gram boter, 1,5 dl warme melk, ca. 3 dl warm water Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan. uitrollen tot rechthoek van ca. 2,5 cm dik. Vanaf de korte kant oprollen, na elke wenteling de naad goed vast drukken. Na de laatste wenteling het deeg goed vast drukken en de uiteinden eronder vouwen. Op de bakplaat leggen, afdekken en laten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd het deeg met een scherp mes 5-6 diagonaal in. bestrijk de bovenkant en de inkepingen met zout water (1 tl zout met 1 el water). Bak het brood 15 minuten, verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak het dan nog 25-35 tot het goudbruin gekleurd en gaar is. laat afkoelen.
Tuinbonen-pastasalade
Varkesfilet gevuld met pate
4 varkensfilets van 125-150 gram insnijden tot een envelopje. elk vullen met 25 gram paté naar keuze. Vlees met prikkertje dichtmaken. Gevulde filets in 10-12 minuten gaar bakken. Vlees uit de pan nemen, 2 gesnipperde sjalotjes fruiten in de bakboter. Een el bloem door de boter roeren. 1 blik tomaatstukjes met sap toevoegen, wat tijm en peper toevoegen en even laten meekoken.
zalm in bladerdeeg
heerlijk en feestelijk!
400 gram visfilet, 8 plakjes bladerdeeg, 4 plakjes rauwe ham, 4 plakjes kaas
Oven voorverwarmen op 225 graden. Bladerdeeg laten ontdooien. 5 deegplakjes aan elkaar maken, zodat je een rechthoek krijgt Vis bestrooien met peper. Ham en kaas om filets wikkelen. Op deegplak leggen 3 resterende deegplakjes ook tot rechthoek vormen. Op vispakketjes leggen, onderste plak deeg aan bovenste plak deeg vastmaken. Op bakplaat leggen. In midden van oven in ca. 30 min. bakken. Na 20 min. aluminiumfolie erover leggen.
slagroom-bessentoetje
peynirli pide (89)
heerlijke broodjes voor een zaterdagmaal, lekker met sla
Deeg maken van: 350 gram meel, 7 gram gist, 3 el handwarm water, 100 ml handwarme melk, 2 middelgrote eieren, 5 ml zeezout, 30 gram heel zachte boter
ca. 1,5 uur laten rijzen tot dubbel volume. Deeg doorslaan, in 6 porties verdelen en met bebloemde handen tot balletjes rollen. Bolletjes uitrollen tot ovale lapjes van ca. 15 cm lang. Rand uittrekken en samenknijpen zodat een randje ontstaat om de vulling tegen te houden. Met ruime tussenruimtes op de bakplaten leggen.
Vulling maken: 175 gram verkruimelde feta, 1 losgeklopt ei, peper, 1 el peterselie, paar druppels tabasco door elkaar mengen. Vulling over deeglappen uitstrijken. nog 20-30 minuten laten rijzen.
Oven voorverwarmen op 200 graden. 20 minuten bakken. Direct uit oven opeten.
cassoulet
250 gram braadworstjes, 300 g kipkluifjes, 3 el olijfolie, 4 uien, in ringen, 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden, 1 blik tomatenblokjes (400 g), 1 blik reuzebonen, 1 blik flageolets (uitgelekt). 200 ml rode wijn
Snijd de worsten in stukken van 2 a 3 cm. Verhit de olie in een braadpan en bak de kip en de worstjes 6 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Bak in hetzelfde vet de ui 8 min. op laag vuur. Leg het vlees terug in de pan. Voeg de kruiden, tomatenblokjes, bonen en wijn toe en laat 15 min. sudderen.
varkenshaas met kaas en bacon
50 g geraspte belegen kaas, 50 g verse roomkaas met kruiden (bijv. Boursin), flink veel grof gemalen peper uit de molen, 2 varkenshaasjes a ca. 250 g, 10 plakjes bacon, 50 g boter, 1/2 dl droge witte wijn
Meng de geraspte kaas met de roomkaas en grof gemalen peper door elkaar. Snijd de varkenshaasjes in de lengte in, maar niet door. Verdeel het kaasmengsel erover en vouw het vlees weer dicht. Bestrooi de haasjes met peper naar smaak en verpak ze in de baconplakjes.
Verhit de boter en bak de haasjes in ca. 10 minuten rondom bruin en rose. Neem ze uit de pan en laat ze even rusten. Voeg de wijn en 1 1/2 dl water aan het bakvet toe en roer de aanbaksels los. Snijd het vlees in plakjes en serveer de jus er apart bij
visschotel met tomaat en aardappelen
erg lekker, feestelijk en ook nog makkelijk. wat wil je nog meer?
1 kilo aardappelen, peper, 4 moten vis van 100-150 gram, 2 el citroensap, 5 vleestomaten, 4 el gesnipperde kruiden, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 15 gram boter, 100 gram blokjes ontbijtspek, 75 graam geraspte oude kaas, 1/4 l. slagroom
Kook de aardappelen halfgaar in ca. 12 min. Laat ze afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes van ca. 5 mm. Besprenkel de vis met wat citroensap en bestrooi ze met peper. Ontvel de tomaten, halveer ze, haal vocht en zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in stukken, schep de gesnipperde kruiden erdoor. Snipper de ui en snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Verhit de boter en bak de spekblokjes krokant uit. Voeg de ui en bleekselderij toe en fruit ze even mee. Neem de pan van het vuur. Vet een ovenschaal in met wat spekvet en leg de helft van de aardappelplakjes erin. Verdeel de helft van het spek-uimengsel erover en daarover de helft van het tomaat-kruidenmengsel. Leg de moten vis er naast elkaar op, verdeel daarover de rest van het tomaat-kruidenmengsel en daarover de rest van het spek-uimengsel. Eindig met een laagje aardappelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de geraspte kaas en wat peper door de slagroom en schenk het mengsel over de aardappelen. Zet de schaal in het midden van de oven en laat het gerecht gaar en goudbruin worden in 30-40 min.
kip met perenroomsaus
400 gram kipfilet, 150 gram katenspek, 4 preien, blik peren, crème fraîche, oregano en tijm, zout en peper en pasta
Snij alle ingrediënten in 'hap klare' brokken. Kook de pasta. Bak eerst het spek en de kip. Als het bijna gaar is doe je de prei erbij. Kruid het met zout en peper en flink wat oregano en tijm. Als alles gaar is doe je de crème fraîche erbij en net voor het op dienen doe je de peren (ook in stukken) erdoor. Serveren met pasta.
erg lekker!
roggebrood uit new york (88)
een smakelijk brood, door overrijs tijdens de tweede rijsperiode zakte het in de oven wat in elkaar. dus dit ga ik nog eens proberen.
deeg maken van 150 gram roggemeel, 350 gram bloem, 5 ml zeezout, 10 ml karwijzaad, 7,5 ml gist, 275-290 ml ml handwarm water
Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan, langwerpig brood vormen, nogmaals laten rijzen tot dubbel volume. Oven voorverwarmen op 220 graden. brood een paar maal inkerven. 35 minuten bakken tot het brood hol klinkt als je er aan de onderkant tegen tikt. Af laten koelen
donderdag 5 mei 2011
Banaan-chocoladebrood (86)
Preitaart met pekelvlees
250 gram bloem, mespunt zout, 125 gram koude boter, 2 sjalotjes, 500 gram fijngesneden prei, 200 gram pekelvlees (plakjes), 1 el olie, 3 eieren, 1,5 dl melk, zout, peper, 100 gram geraspte belegen kaas, springvorm 24 cm
Bloem met zout in een kom zeven. Boter toevoegen en met twee messen in kleine stukjes door de bloem snijden. 3/4 dl ijskoud water toevoegen en met koude handen alles snel tot een samenhangend deeg kneden. Aanrecht en deegroller bestrooien met bloem. Deeg met deegroller uitrollen tot ronde lap iets groter dan de vorm. Vorm invetten en deeg hierin drukken. Evt. overtollig deeg langs rand eraf snijden. Deeg hier en daar met vork inprikken en deeg afgedekt in koelkast minstens 30 min. laten rusten. Oven voorverwarmen op 200 graden.
Intussen sjalotjes pellen en snipperen. Pekelvlees in reepjes snijden. In koekepan olie verhitten en hierin prei en sjalotjes ca. 5 min. bakken, regelmatig omscheppen. Van vuur af pekelvlees door preimengsel scheppen. Preimengsel op deeg in vorm scheppen. In een kom doen: eieren, melk zout en peper. Met garde goed door elkaar kloppen en over prei schenken. Kaas over eimengsel strooien. Taart bijna onderin de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar bakken.
hamburgerbroodjes (85)
De broodjes hierboven zijn gemaakt in 2023, gebakken met een koude start. Dit werkt perfect.
Dit recept kwam van een Amerikaanse blog. Helaas weet ik niet meer welke.
Voor 8 grote broodjes
Deeg maken van: 235 ml warme melk, 100 ml warm water, 55 gram boter, 560 gram bloem, 7 gram gist, 25 gram suiker, 9 gram zout. voor het bestrijken: 1 losgeklopt ei en sesamzaadjes
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in volume. Sla het door, verdeel in 8 gelijke delen. Vorm hier mooie bollen van, leg ze op 2 bakplaten en druk ze een klein beetje plat. Dek af en laat 30 -35 minuten rusten. Bestrijk met het ei en bestrooi met wat sesamzaad. Bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Ook erg lekker met kaas.
Dit recept kwam van een Amerikaanse blog. Helaas weet ik niet meer welke.
Voor 8 grote broodjes
Deeg maken van: 235 ml warme melk, 100 ml warm water, 55 gram boter, 560 gram bloem, 7 gram gist, 25 gram suiker, 9 gram zout. voor het bestrijken: 1 losgeklopt ei en sesamzaadjes
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in volume. Sla het door, verdeel in 8 gelijke delen. Vorm hier mooie bollen van, leg ze op 2 bakplaten en druk ze een klein beetje plat. Dek af en laat 30 -35 minuten rusten. Bestrijk met het ei en bestrooi met wat sesamzaad. Bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Ook erg lekker met kaas.
Kroonbrood (84)
Dit brood wordt gemaakt in een springvorm en rijst heel mooi hoog.
Deeg maken van: 700 gram bloem, 5 ml zout, 25 gram boter, 5 ml suiker, 10 ml gist, 1,5 dl warme melk, 2,75-3 dl warm water
Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Sla het door op een met bloem bestoven ondergrond en verdeel het in 10 porties. Maak hier bollen van. Schik 7 deegballen langs de rand van een ingevette vorm van 22 cm. Leg de andere 3 in het midden (de vorm wordt behoorlijk vol). Dek af en laat ca. 30 minuten rijzen tot het deeg weer in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem, of bestrijk met melk en strooi er wat zaadjes op.
Bak het brood 30-40 minuten tot het lichtbruin kleurt en gerezen is. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en stort het dan op een rooster.
Zalmzij op sla met pijnboompitjes
wraps met 3 vullingen
pasta met broccoli en roomkaas
250 gram pasta, 125 gram ontbijtspek in blokjes, 1 stronk broccoli, 125 gram crème fraîche, 100 gram kruidenroomkaas
Kook de pasta beetgaar. Kook de broccoliroosjes gaar. Bak het ontbijtspek tot het lichtbruin is Voeg de crème fraîche en de roomkaas toe, Laat dit smelten en voeg de uitgelekte pasta en broccoli toe. Al roerend verwarmen.
mini focaccia (83)
Erg lekkere broodjes, je kunt hier natuurlijk van alles op of doorheen doen. Voor bij de bbq waren deze neutrale erg lekker met kruidenboter en dipper.
Deeg maken van: 450 gram bloem, 5 ml zout, 10 ml gist, ca. 2,25 dl warm water, 3 el olijfolie. Voor de afwerking: wat olijfolie en grof zeezout
Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Sla het door en verdeel het in 8 gelijke porties. Vorm hiervan bolletjes en druk elk bolletje plat tot een rondje van 10 cm doorsnede. De randen moeten iets dikker zijn dan het middengedeelte.
Leg de rondjes op 2 bakplaten, dek af en laat ze in 30-45 minuten iets rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Sprenkel wat olijfolie over elke focaccia, strooi er wat zeezout over. Spuit wat water in de oven
Bak de broodjes 20-25 minuten tot ze goudbruin kleuren en gerezen zijn. Spuit na 5 en 10 minuten nog wat water in de oven.
rijst-paprikasalade
Rogge-pompoenpittenbrood (82)
Abonneren op:
Posts (Atom)