maandag 14 november 2011

Brugge

Lang weekendje naar Brugge, erg lekker gegeten:
Bij bistro Kok au vin

2e dag bij het Pompke:








maandag 7 november 2011

pompoencurry met kikkererwten

Een lekker herfstgerecht, helaas geen foto van gemaakt

600 gram pompoen, 1 grote ui, 3 el olie, 1 tl djinten, 2 tenen knoflook, 1 tl koenjit, 1 tl ketoembar, 1 tl paprikapoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl suiker, zout, 1 blikje kikkererwten, verse koriander

Schil de pompoen, verdeel in blokjes. Pel en snipper de ui grof. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de djinten. Pers de knoflook erboven uit. Schep de rest van de specerijen, suiker en pompen erdoor. roerbak ca. 2 minuten. Voeg de kikkererwten met vocht en 3/4 dl water toe. Breng aan de kook en sudder het geheel, afgedekt, in ca 25-35 minuten beetgaar. Voeg evt. nog wat water toe als de curry te droog wordt. breng op smaak met zout en evt. wat kerrie. Strooi de koriander erover.

zondag 6 november 2011

Tomatensaus met haloumi en kruidige rijst



Een heerlijk gerecht uit
In plaats van paneer heb ik haloumi gebruikt.

mini-kruidkoeken

Lekker, en snel klaar en zo opgegeten, waardoor er geen foto gemaakt is.

160 gram zelfrijzend bakmeel, 160 gram lichtbruine basterdsuiker, snufje zout, 10 ml koekkruiden, 75 gram rozijnen, 1 losgeklopt ei, 1,6 dl karnemelk

Alles door elkaar scheppen en verdelen over 6 ingevette mini-cakevormpjes. Oven voorverwarmen op 175 graden en de kruidkoekjes in ca. 25 minuten bruin en gaar bakken.

Na een dag zijn ze wat kleveriger, en daardoor meer kruidkoek dan cake. Ook leuk in kleine plakjes bij een feestelijk ontbijt.

Ovenrisotto met spek en prei



Heerlijk smeuïge risotto. Gemaakt door T. in een Creuset braadpan, die kan zo de oven in (scheelt weer afwas ;-))

3 preien, 1 duopak magere spekreepjes (250 g), 300 g risottorijst, 750 ml groentebouillon, 200 gram tuinerwten (ontdooid), 200 ml crème fraîche

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de prei en snijd deze in halve ringen. Verhit een hapjespan en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Voeg de prei toe en bak 5 min. op laag vuur. Schep de rijst erdoor en bak 2 min. tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schep het mengsel in de ovenschaal en schenk de bouillon erover. Bak de risotto ca. 35 min. in de oven. Neem uit de oven en roer de tuinerwten en crème fraîche erdoor. Zet nog ca. 5 min. in de oven tot de risotto beetgaar is. Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Bron: Allerhande

potje kos met vis



500 gram witvisfilet, 5 middelgrote aardappelen, 2 tomaten, 3 rode uien, 1 el boter, 400 ml visbouillon, 1 tl gember, 10 gedroogde abrikozen, 100 gram gamba's, verse koriander, 2 teentjes knoflook

Smelt de boter in een braadpan. Snijd de aardappels en tomaten in partjes, snijd de uien in 8-en. Schep de uien en aardappels in de stoofpot. fruit tot ze even. Voeg de bouillon, gember, tomaat, abrikozen en 2 geperste teentjes knoflook toe. Laat 15 minuten sudderen. Doe er de stukken vis, gamba's en evt. mosselen bij en laat 10-15 minuten sudderen tot de vis gaar is. Evt. nog wat bouillon toevoegen. Serveer met de koriander.


gevulde pasta met broccoli en zalm



Een snel gerecht:

400 gram broccoli (roosjes), 1 pak koelverse gevulde pasta, 100 gram roomkaas, 200 gram zalmsnippers, 100 gram parmezaanse kaas, handje verse basilicum

Broccoli beetgaar koken. Pasta gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. Beide afgieten, in 1 pan doen. roomkaas, zalm en helft geraspte parmezanse kaas erdoor roeren. In ca. 3 minuten roomkaas laten smelten en alles verwarmen. Basilcium in reepjes snijden en erdoor roeren. Rest van kaas erover strooien

knoflooksoep



Lekkere soep uit de foodies. Voor een voorgerecht wel wat veel voor 4 personen.

50 gram boter, 60 gram bloem, 1 bol knoflook, 1,3 liter bouillon, 1,5 tl gedroogde tijm, 100 ml room

Verwarm/smelt de boter op een laag vuurtje. niet laten kleuren. Neem de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer het goed door de boter, zet weer op het lage vuur en laat de bloem garen. De roux is gaar als hij wit uitslaat, gaat glanzen en er zanderig uitziet.

Breng de bouillon aan de kook met de tenen knoflook en de tijm. Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Pureer de bouillon met de knoflooktenen. Verwarm de roux weer en giet in delen de bouillon erbij, goed blijven roeren zodat er geen klonten ontstaan (met een garde). Voeg als de soep gaat binden de room toe. Serveer met croutons.

Aardappels gevuld met kip en prei



1 el olijfolie, 6 plakjes ontbijtspek, 2 kipfilets, 2 prei, 1 el bloem, 300 ml bouillon, 1 el grove mosterd, 2 el crème fraiche, gepofte aardappels

Verhit de olie en bak de in grove tukken verdeelde ontbijtspek 2 min. Voeg de blokjes kip toe en bak tot de kip goudbruin is. Voeg de in ringen gesneden prei toe en verhit ongeveer 10 minuten totdat de kip gaar is en de prei zacht. Roer de bloem erdoor, en giet al roerend de bouillon erbij. Voeg mosterd en crème fraiche toe en roer goed, laat 5 minuten zachtjes pruttelen totdat de saus wat gebonden is. Verdeel over de aardappels.





Gegratineerde bietjes met geitenkaas



Lekker en verrassend!

1 bakje gekookte bietjes (500 g), 1 zakje bosuitjes (3 stuks), 1 bakje pecannoten (80 g), 250 g Hollandse geitenkaas, 1 afbak-ciabatta, 1 teentje knoflook, 6 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels (balsamico)azijn, 1 zakje rucola slamelange (80 g)

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bietjes schoonmaken en in plakjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in schuine plakjes
snijden. Pecannoten grof hakken. Geitenkaas in dunne plakjes schaven. Ciabatta in plakjes snijden. Knoflook pellen en fijnpersen. Knoflook verdelen over brood, bestrijken met druppels olie en peper. Bietjes, noten en helft bosuitjes in ovenschaal leggen. Met peper bestrooien.
Geitenkaas erover verdelen. 4 min. onder hete grill leggen totdat kaas gesmolten is. Brood op bakplaat leggen, 3 min. onder hete grill verhitten. Dressing maken van rest van olie, azijn, zout en peper. Salade mengen met rest van bosuitjes en dressing.