woensdag 13 februari 2013
Gevulde paprika's
Lekker vegetarisch maal uit Good Food augustus 1999
Voor 2 personen: 1 rode en 1 gele paprika min of meer even groot), 50 gram boter, 1 teen knoflook, 140 gram oud witbrood in blokjes (zonder korst), 50 gram gehakte hazelnoten, 2 el fijngehakte basilicum, 50 gram grof geraspte parmezaanse kaas, 140 gram zachte geitenkaas (beetje verkruimeld), 175 gram kerstomaatjes (gehalveerd), 2 el olijfolie
Verhit de oven op 190 graden. Verwijder de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Verhit de boter en bak de fijngesneden knoflook even aan. Voeg het brood toe en bak totdat de blokjes goudbruin en knapperig zijn. Voeg basilicum, parmezaanse - en geitenkaas en tomaten toe. Roer goed door elkaar. Haal van het vuur. Schep de vulling in de paprika's, duw het niet te veel aan. Doe ze in een ovenschaal waar ze net inpassen. Sprenkel de olijfolie over de paprika's en de vulling en bak ze 45-55 minuten totdat ze zacht zijn en de topping knapperig en mooi goudbruin is. Gebruik evt. aluminumfolie om af te dekken als de bovenkant te bruin wordt. (wat ik dus niet op tijd gedaan had).
Snijd de paprika's doormidden en zet op ieder bord 2 verschillende kleuren.
Toscaanse bonensoep
Erg lekkere winterse soep om warm van te worden.
3 el olijfolie, 1 grof gesneden u, 2 grof gesneden preien, 1 grote aardappel (in blokjes), 2 teentjes knoflook, 1,2 l groentebouillon, 400 gram cannellinibonen uit blik, vocht bewaard. 175 gram geschaafde savooiekool, 3 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakte oregano, 75 gram geschaafde Parmezaanse kaas, zout en versgemalen peper
Verhit de olie in een grote pan en bak ui, prei, aardappel en knoflook 4-5 minuten tot ze zacht beginnen te wordne. Doe de bouillon en het bonenvocht erbij. Dek de pan af en laat 15 minuten pruttelen. Roer de kool, bonen en de helft van de kruiden erdoor. Breng op smaak en laat nog 10 minuten koken. Schep een derde van de soep in een blender en pureer tamelijk glad. Giet terug in de pan, breng op smaak en verwarm de soep nog even. Verdeel de rest van de kruiden en de kaas over de soep. Serveer met geroosterd brood.
Sinaasappel-vanillemarmelade
Boen 2 biologische perssinaasappels goed schoon. Doe ze in hun geheel in
een pan met ruim kokend water en kook ze 45 minuten op laag vuur. Haal ze uit
het hete water, snijd door en verwijder de pitten. Snijd in grove stukken en
doe ze in een keukenmachine met 150 gram kristalsuiker en de zaadjes van 1
vanillestokje. Pureer tot een bijna gladde marmelade. Doe in een steelpannetje
met 1 vanillestokje en roer op laag vuur nog 15 minuten door. Doe in een schone
pot en bewaar koel.
Uit de Delicious van januari 2013.
Makkelijk en lekker!
zondag 3 februari 2013
mueslimuffins
Door de karnemelksaus had ik nog bijna 3/4 liter in huis, dus in mijn receptenverzameling gekeken en daar vond ik deze (min of meer gezonde, maar vooral erg lekkere) muffins. Ze zijn heerlijk luchtig, warm en koud te eten. Lekker voor een snel ontbijt, of in de lunchbox.
Voor 12 stuks:
140 gram bloem, 1 el bakpoeder, 280 gram ongezoete muesli, 120 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml karnemelk, 6 el zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinvorm in of gebruik papieren vormpjes.
Zeef bloem en bakpoeder boven een grote kom. Meng de muesli en basterdsuiker erdoor. Klop de eieren licht los in een kom. Klop de karnemelk en zonnebloemolie erdoor. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin. Werk het met een vork door elkaar tot het geheel net gemengd is. Schep het beslag in de vormpjes. Bak ca. 20 minuten tot de muffins gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.
Voor 12 stuks:
140 gram bloem, 1 el bakpoeder, 280 gram ongezoete muesli, 120 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml karnemelk, 6 el zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinvorm in of gebruik papieren vormpjes.
Zeef bloem en bakpoeder boven een grote kom. Meng de muesli en basterdsuiker erdoor. Klop de eieren licht los in een kom. Klop de karnemelk en zonnebloemolie erdoor. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin. Werk het met een vork door elkaar tot het geheel net gemengd is. Schep het beslag in de vormpjes. Bak ca. 20 minuten tot de muffins gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.
Aubergine in karnemelksaus
Weer een heerlijk gerecht uit Plenty. Het recept is al vele malen vermeld, je vindt het o.a. hier.
Wij hebben het niet als voorgerecht gegeten maar als hoofdgerecht met couscous. Ik heb 1 aubergine per persoon genomen. De saus is bijzonder smakelijk. We gebruiken zelden karnemelk (als het heel heet is drink ik wel eens een glaasje), maar ook voor karnemelk-haters is de saus erg lekker.
Een prima gerecht dat je helemaal voor kunt bereiden, dus ook iets om met gasten te eten!
Noord-afrikaanse kipstoofpot
4 el olijfolie, 8 drumsticks, 2 gesnipperde uien, 1,5 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 kaneelstokje, 2 teentjes knoflook, ca. 300 ml kippenbouillon, 3 appels in parten, 250 gram gedroogde abrikozen, 2 el blanke rozijnen, 50 gram geschaafde amandelen
Verhit de olijfolie en bak de drumsticks rondom bruin. Voeg ui, gemberpoeder, kaneelpoeder, kaneelstokje en fijngehakte knoflook toe. Bak dit 3 minuten mee. Git de bouillon erbij (de kip moet net onderstaan) en stoof met deksel op de pan 30 minuten. Voeg de appels en abrikozen met de rozijnen toe en stoof nog eens 15 minuten. Rooster intussen de amandel goudbruin in een droge hete koekenpan. Bestrooi voor het serveren het gerecht ermee. Lekker met couscous of rijst.
Een lekker gerecht uit Boodschappen.
Abonneren op:
Posts (Atom)