vrijdag 17 september 2010
Romanesco salade
De groente ziet er heel fraai uit, de smaak houdt het midden tussen broccoli en bloemkool.
gegeten op 13 september
maandag 13 september 2010
Aardappeltortilla
Een zak voorgegaarde aardappelblokjes, 10 eieren, stukje salami of andere droge worst, 1/2 bakje champignons, 1/2 groene paprika, 100 gram geraspte oude kaas, olijfolie, bruschetta-kruiden
Snijd worst, champignons en paprika in stukjes. Olie verhitten in grote, diepe koekenpan. Bak de aardappelblokjes, worst en paprika even aan. Champignons erbij, zachtjes bakken tot e.e.a half gaar is. Eieren loskloppen met kaas en kruiden.
Schep alles uit de pan. Verhit een flinke scheut olijfolie. Schep eieren en aardappelmengsel door elkaar. Doe in de pan. Deksel erop en langzaam gaar laten worden (duur 15-20 minuten). lekker met rucolamelange.
kip met banaan en ananas
Blokjes kipfilet bakken, wat gemberpoeder meebakken, zak Chinese roerbak erbij en meebakken. Scheut ketjap en gembersiroop erdoor roeren. Klein blikje ananas in stukjes snijden, met vocht bij de kip doen. Laten pruttelen tot kip gaar is. 2 bananen in stukjes snijden, samen met 1/2 blikje maïs in de pan doen en even laten meewarmen.
gegeten op 10 september
appeltaartbolletjes (32)
heerlijk sappige broodjes
Deeg maken van 500 gram bloem, 12 gram droge gist, 10 gram honing, 15 gram boter, 10 gram zout, 300 ml water, 100 gram rozijnen, 1 zakje vanillesuiker en 2 el kaneel (of koekkruiden)
Laten rijzen, doorslaan en er 2 in blokjes gesneden appels door kneden.
In 12 stukjes verdelen (ca. 90 gram per stuk). 1 uur laten rijzen. Besmeren met losgeklopt ei. Circa 20 minuten bakken op 220 graden. Deze broodjes zijn de volgende dag misschien nog wel lekkerder.
chocolate chip brood (31)
gemaakt 8 september
dit brood wordt geheel in de BBM gemaakt, waardoor ik er achter kwam dat mijn nieuwe vriendje wel goed kan kneden en laten rijzen, maar niet zo goed kan bakken. De buitenkant van het brood was erg hard, de bovenkant nauwelijks gekleurd. De smaak was goed (als de korst eraf gesneden was), dus dit recept later nog maar een keer als ovenbrood proberen.
Eierragout met appel
6 eieren, 45 gram boter, 40 gram bloem, 1 prei, 1 el kerrie, 6 dl bouillon, 100 gram champignons, 1 rode paprika, 2 appels, 2 el rozijnen
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en pel ze. Verhit de boter, snipper de prei en fruit deze met de kerrie in de hete boter. Voeg de bloem toe, roer deze goed over de bodem van de pan en voeg al roerende de bouillon toe. Snij de champignons en de paprika in stukjes en doe deze bij de ragout. Schil de appels en snijd ze in blokjes en voeg ze samen met de in stukjes gesneden eieren en de rozijnen toe.
gegeten 8 september
Indische rijst met sperziebonen
350 gram. rijst, 1 pakje boemboe voor ajam smoor, 2 el olie, 400 gram kipfilet in blokjes, 1 blik tomatenblokjes, 300 gram sperziebonen, 2 el gembersiroop, gebakken uitjes
Kook de rijst en de sperziebonen. Fruit de boemboe in de olie, voeg de kip toe en bak rondom even aan. Voeg de tomatenblokjes met een kip water toe en breng aan de kook. Stoof de kip met het deksel schuin op de pan in 15 min. zachtjes gaar. Roer de sperziebonen door de kip en warm ze even mee. Schep de gembersiroop erdoor. Bestrook met de gebakken uitjes.
gegeten 7 september
soepgroente-kaastaart
1 zak boeren-soepgroenten, 1,25 dl room, 4 eieren, 200 gram geraspte oude kaas, 1/4 tl cayennepeper, 1/4 tl nootmuskaat, 5 velletjes bladerdeeg
Soepgroenten even fruiten. Bladerdeeg laten ontdooien. Vorm van ca 28 cm invetten. Oven voorverwaremen op 200 graden. Bladerdeeg over bodem verdelen. Eieren, room, kaas en specerijen door elkaar mengen. Soepgroenten over de bodem verdelen, eiermengsel hierop scheppen. Taart in ca. 30 minuten gaar bakken. lekker met een salade/gebakken aardappeltjes.
gegeten op 6 september
Bramenclafoutis
gemaakt 6 september
We hebben nog steeds veel bramen in de tuin, dus maar weer iets lekkers gemaakt.
3 eieren, 75 gram zelfrijzend bakmeel, 75 gram basterd suiker, 300 ml melk, bramen om de bodem mee te bedekken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop eieren, meel en suiker door elkaar, voeg de melk toe en roer tot een dik beslag. Verdeel de bramen over een ondiepe ovenschaal en giet het beslag erover. Bak in het midden van de oven tot het gaar is (ca. 45 minuten).
Tibetaans restaurant
omdat we op 5 september op de Manuscripta in Amsterdam waren hebben we in Amsterdam gegeten. Bij het Tibetaanse restaurant Snow Lion Haarlemmerstraat 50. Een klein restaurantje, erg aardige bediening en heel lekker eten. Voor zo'n klein restaurant een uitgebreide keuze. Tibetaans is voor zover wij hebben gemerkt een kruizing tussen het betere Chinese eten en Thais eten. De moeite waard om eens te proberen!
vis met snijbonen en krieltjes
400 gram witvisfilet, 1 grote pot snijbonen, 3 el olie, 600 gram voorgekookte krielaardappeltjes,
1 teentje knoflook, 3 el zilveruitjes, 1/2 tl paprikapoeder 4 el crème fraîche, peper
Laat de vis evt. ontdooien en snijd hem in stukken. Laat de snijbonen uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en bak de aardappeltjes rondom bruin in 5-7 min., schep ze regelmatig om. Pers de knoflook boven de aardappeltjes uit en roer de uitjes en de paprikapoeder erdoor. Schep de visstukjes en de uitgelekte boontjes erdoor en laat alles met het deksel op de pan zachtjes gaar worden in ca. 7 min. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper.
gegeten op 3 september
donderdag 2 september 2010
brood met salami en ui (30)
gemaakt 2 september
maak een deeg van 225 gram bloem, 5 ml gist, 5 ml zout, 7,5 ml suiker, 130 ml water en 50 gram geraspte oude kaas. Dus geen boter of olie!
Laat het deeg rijzen. Fruit intussen 1 gesnipperde ui en fruit 40 gram gesnipperde salami even mee en laat het afkoelen.
Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor op 220ºC.
Rol het deeg uit tot een langwerpige lap en leg de salami in het midden van de deeglap. Vouw het deeg over de vulling en plak de naad en de uiteinden goed dicht. Leg de rol op de bakplaat. Laat afgedekt nog 30 minutebn rijzen. Knip de bovenkant een paar keer met een schaar in. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar en goudbruin. Laat het brood op het taartrooster afkoelen.
hammetje met sperziebonen met paprika
400 gram sperziebonen, 1 gele paprika, 1 teentje knoflook, 1,5 el creme fraiche, ½ el tomatenketchup, 1 tl rozemarijnnaaldjes
Paprika’s en knoflook in stukjes snijden. Room en ketchup tot sausje roeren. Sperziebonen met knoflook, paprika en rozemarijn gaar koken. Afgieten en sausje er doorheen scheppen.
lekker met een beenhammetje.
gegeten op 2 september
slastamppot met shoarma
gegeten 30 augustus
klinkt simpel, is het ook, smaakt door het kruidige van de shoarma en het knapperige van de sla toch erg lekker
1200 gram aardappels, 0,5 krop ijsbergsla, 1 zak rucola mix, 500 gram shoarmavlees, 150 ml melk, olie
Schil de aardappels en snijd ze in stukken, kook ze in 20 minuten gaar. Snijd de ijsbergsla in niet te grove stukken. Verhit wat olie en bak de shoarma gaar. Giet de aardappels af en stamp ze grof met de melk. Schep de sla in gedeelten door de puree en warm tot de sla gaat slinken en alles goed warm is.
Verdeel de shoarma over de stamppot.
walnotenbrood (29)
Deeg maken van 600 gram bloem, 5 ml zout, 5 ml suiker, 25 gram boter, 3,5 dl water, 7 gram gedroogde gist en 150 gram ongezouten, grofgehakte walnoten met 3 el gedroogde kruiden (bijv. peterselie, basilicum, oregano) (in de BBM bij de piep toevoegen).
Laten rijzen, doorslaan, en langwerpig brood vormen. ca. 30 minuten laten rijzen tot het verdubbeld is. Oven voorverwarmen op 200 graden. Bovenkant van het brood met scherp mes in de lengterichting insnijden. Het brood 35-40 minuten bakken tot het hol klinkt.
Erg lekker met roomboter en oude kaas.
gemaakt 29 augustus
kip met roomkaas en bacon
gegeten 29 augustus
200 gram roomkaas, 2 teentjes knoflook (uitgeperst), 4 el rozijnen, 4 enkle kipfilets, 25 gram boter, 100 gram bacon (plakjes)
Oven voorverwarmen op 200 graden. Kaas fijnmaken met vork en knoflook en rozijnen erdoor mengen. Boter verhitten en kip snel rondom aanbraden. Elke kipfilet op stuk aluminiumfolie (hier een soort bakje van maken) leggen, kaasmengsel over filets verdelen en afdekken met bacon.
Pakketjes in ovenschaal leggen en midden in oven in 20-25 minuten gaar bakken.
De pakketjes kun je van te voren klaarmaken, zodat het ideaal is met gasten.
drie kleurensalade
gegeten 28 augustus
erg lekker, het was op voordat ik een foto kon maken!
100 gram rozijnen, 150 gram peultjes, 1 blik kidneybonen, 1 blik maïs, ½ krop ijsbergsla, 150 gram geraspte oude Goudse kaas, 1 sjalotje, 1/8 liter slagroom, 4 el kwark, 1 el wijnazijn, peper
Week de rozijnen ca. 10 min. in warm water, giet ze af en dep ze droog. Kook de peultjes 2 min. giet ze af en laat ze onder koud stromend water afkoelen, laat uitlekken. Spoel de bonen en de maïs in een zeef onder koud stromend water af en laat ze uitlekken. Snijd de sla in reepjes. Meng rozijn, peultjes, bonen, maïs, sla en kaas door elkaar. Snipper het sjalotje heel fijn. Klop de slagroom dik vloeibaar en klop sjalotsnippers, kwark, azijn, zout en peper erdoor. Geef de saus apart bij de salade.
erg lekker, het was op voordat ik een foto kon maken!
100 gram rozijnen, 150 gram peultjes, 1 blik kidneybonen, 1 blik maïs, ½ krop ijsbergsla, 150 gram geraspte oude Goudse kaas, 1 sjalotje, 1/8 liter slagroom, 4 el kwark, 1 el wijnazijn, peper
Week de rozijnen ca. 10 min. in warm water, giet ze af en dep ze droog. Kook de peultjes 2 min. giet ze af en laat ze onder koud stromend water afkoelen, laat uitlekken. Spoel de bonen en de maïs in een zeef onder koud stromend water af en laat ze uitlekken. Snijd de sla in reepjes. Meng rozijn, peultjes, bonen, maïs, sla en kaas door elkaar. Snipper het sjalotje heel fijn. Klop de slagroom dik vloeibaar en klop sjalotsnippers, kwark, azijn, zout en peper erdoor. Geef de saus apart bij de salade.
Abonneren op:
Posts (Atom)