zondag 31 juli 2011

Broccolicurry met kokos

nog een heerlijk vegetarisch gerecht. Helaas vergeten een foto te maken. Smaakt ook vast goed met bloemkool!

750 gram broccoli in kleine roosjes, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 4 el tomatenpuree, 1 el kerrie,75 gram geraspte kokos, 100 gram cashewnoten, olijfolie, schepje suiker

Kook de broccoli beetgaar. Snipper de uien en fruit ze met de knoflook in de olie. Doe de tomatenpuree en de kerrie erbij. Voeg 400 ml water toe en breng aan de kook. Voeg de suiker toe. Meng de broccoli en kokos door de saus en verhit. Schep op borden en strooi er vlak voor het opdienen de cashewnoten over.
Lekker met rijst en mango-chutney.

Normandische kip

Lekkere kip, de appeltjes krijgen een hele intense smaak.


boter, 4 kipfilets, 2 handappels (in dunne schijfjes), scheut pineau de charentes (of calvados), 6 flinke eetlepels crème fraiche

Verhit boter in een koekepan en bak de kipfilets bijna gaar. Verhit in een andere pan ook wat boter en bak daar heel langzaam de appelschijfjes tot ze zacht en goudbruin zijn.Haal de kip uit de pan, schenk de pineau bij de bakboter en voeg als het uitgebruist is de crème fraiche toe, roer tot een gladde saus. Leg de kip erin, verdeel de appelschijfjes erover en laat nog even goed doorwarmen tot de kip gaar is.

saus van verse tomaten en mozzarella



Nog een heerlijk gerecht uit Delia's vegetarische favorieten.
Je moet wel een poosje van tevoren beginnen, want de saus moet 1,5 uur heel zacht koken. Maar dit is natuurlijk ook bijvoorbeeld 's morgens te doen, zodat je als je wilt eten alleen de pasta hoeft te koken en de saus te verwarmen.

750 gram verse, rijpe tomaten, 1 blik tomaten, 1 el olijfolie, 1 middelgrote gensipperde ui, 1 geperste teen knoflook, 12 grote basilicumbladeren, zwarte peper
150 gram mozzarella in stukjes, geraspte parmezaanse kaas, kleine blaadjes basilicum om te garneren

Houd drie tomaten achter en hak de rest grof. Verhit de olie in een middelgrote pan en fruit de ui en knoflook ca. 5-6 minuten. Voeg de gehakte tomaten, het blik met sap (tomaten klein maken), en 4 in stukken gescheurde blaadjes basilicum toe. Doe er wat peper bij en laat de saus op heel laag vuur zonder deksel 1,5 uur zachtjes koken (regelmatig roeren!) tot het meeste vocht verdampt is en de tomaten zijn ingekookt tot een saus met de dikte van jam. Hak de achtergehouden tomaten grof en roer ze met de rest van de gescheurde basilicumblaadjes door de saus.
Kook pasta naar keuze beetgaar. Warm de saus voor serveren evt. op en roer de mozzarella erdoor, laat 2-3 minuten zachtjes pruttelen tot de kaas begint te smelten. Schep over de pasta, bestrooi met de parmezaanse kaas en de kleine blaadjes basilicum.

bron: Delia's vegetarische favorieten

salade van rijst met feta

De vriendin van onze oudste zoon is vegetariër, dus eten wij tegenwoordig ook vaker vegetarisch. Ik vind het heerlijk. We gaan vaker vegetarisch eten, ik wil proberen 3x per week vegetarisch te koken, genoeg heerlijke recepten gevonden. Dit gerecht komt uit Delia's vegetarische favorieten. Jammer genoeg niet meer te koop.

300 gram rijst, 2 gesnipperde sjalotten, 50 gram rucola (in reepjes), 5 bosuitjes (in ringetjes), 200 gram feta (verkruimeld of geraspt). Dressing: 1 geperste teen knoflook, 1/2 tl zout, 1 tl grove mosterd, 1 el balsamico-azijn, 2 el olijfolie

Kook de rijst gaar. Maak de dressing door alles door elkaar te kloppen. Schep de warme rijst in een schaal en meng de dressing erdoor. Laat afkoelen. Voeg sjalot, rucola en bosui toe. Bestrooi kort voor het serveren met de verkruimelde/geraspte feta.

bron: Delia's vegetarische favorieten

risotto met rucola

Dit hadden we al eens eerder gegeten. zie het recept hier. Deze keer gecombineerd met quorn blokjes met limoen en kruiden:

maak een marinade van 2 el olijfolie, 3 el limoensap, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1/2 tl kurkuma en 1 el munt. Laat de blokjes hier enkele uren in staan. Laat uitlekken, bewaar de marinade. Verhit wat olie in een koekepan en bak de blokjes in enkele minuten heet en lichtbruin. Roer de marinade erdoor en kook deze even mee.

Varkenshaas met kerriesaus

500 gram varkenshaas (in dikke plakken gesneden), 50 gram boter, 2 el kerrie, 4 tl bloem, 2 dl bouillon, 2 dl slagroom, evt. amandelschaafsel

Verhit de boter in een koekepan en bak hierin het vlees 4 min. Neem het uit de pan.

Roer de kerrie en de bloem en daarna de bouillon en de room door de bakboter, tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg het vlees toe aan de saus en laat alles 5 min. sudderen.

Lekker met haricots verts of broccoli en rijst. De saus is ook erg lekker bij karbonade

Sfinciuni

vulling: 1 kleine ui, gesnipperd, 100 gr. venkelknol in kleine stukjes, 175 gr. achterham in blokjes, 3/4 bakje champignons in plakjes, 3 el olie, 1 teentje knoflook, 125 gr. feta/ricotta of verse roomkaas, 100 gr. Huttenkase, 1 losgeklopt ei, 4 takjes peterselie, 8 blaadjes verse basilicum,

Brood: 450 gram bloem, 10 ml gist,4 el olijfolie, 10 ml zout, 1 el suiker, 250 ml water

Maak deeg, laat het ongeveer 1 uur rijzen.

Maak intussen de vulling: In een koekepan 2 el olie verhitten. Ui ca. 3 min. zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Venkel toevoegen, ca. 5 min. zachtjes meebakken. Ham toevoegen en nog ca. 5 min. meebakken. het mengsel in een kom scheppen en koud laten worden. In dezelfde koekepan de rest van de olie verhitten. Champignons in ca. 5 min. lichtbruin bakken. Uit de pan scheppen en koud laten worden. Feta in kleine stukjes snijden, aan uimengsel toevoegen samen met champignons, Huttenkase, ei, zout en peper. Peterselie en basilicum erboven fijnknippen. Door elkaar mengen.

Intussen de oven voorverwarmen op 175 graden. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot een cirkel van 24 cm en de vorm ermee bedekken. De vulling op de helft van het deeg verdelen, ca. 2 cm van de rand vrijlaten. deeg dubbelklappen, randen indrukken en randje dubbelvouwen. In het midden van de oven het brood in ca. 45 min. bruin bakken. In stukken snijden.

Franse amandelcake

een heerlijke smeuïge cake.

110 gram boter (kamertemperatuur), 150 gram suiker, 3 eieren, 90 gram gemalen amandelen, 40 gram zelfrijzend bakmeel, zaadjes van 1/2 vanille stokje, evt. poedersuiker om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop in een kom de boter, suiker, vanillezaadjes en eieren door elkaar. Voeg de gemalen amandelen, het meel toe en meng het geheel tot een luchtig beslag. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Bak 25-30 minuten tot de cake bij aanraking iets terugveert. Laat op een rek afkoelen. Bestrooi evt. vlak voor het opdienen met poedersuiker.

visschotel met aardappel en tomaat

750 gram aardappelen, in stukken gesneden, 1 ui, gesnipperd, 3 tomaten, in stukjes, 400 gram visfilet in stukken, 1 el citroensap, 25 gram boter, 1 teentje knoflook, 1,5 tl Franse tuinkruiden, peper

Aardappelen in ca. 15 min. bijna gaar koken. Vis besprenkelen met 1/2 el citroensap. Boter verhitten. Ui ca. 3 min. zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Toevoegen: vis, tomaat, kruiden en peper, ca. 5 min. meebakken. Aardappelen en rest citroensap toevoegen. Aan de kook brengen. Met deksel op pan in ca. 7 min. zachtjes gaar stoven.

vakantie eten


zalm met prei en spek / aardappelsalade met kruiden uit de tuin

eendenborst met perzik / kip in witte wijn/creme fraiche saus
klein stukje limousin vlees

omelet van reuze eieren

salade met eendenmaagjes / kip-preipotje

worstjes met pilav en courgettes met wat tomatenpuree en kruiden
lunch in een restaurant in Sarlat

vakantiewijntjes








vrijdag 1 juli 2011

aardappelsalade met sperziebonen en makreel

Erg lekker, de dressing versterkt de smaak van de makreel en andersom.

1 makreel (ca. 350 g), 4 sjalotten, gesnipperd, 4 el balsamico-azijn, 1 1/2 el grove mosterd, 8 el olijfolie, 4 hardgekookte eieren, bosje peterselie (20 g), fijngesneden, 800 g aardappelen,

600 g sperziebonen


Verwijder het vel en de graten van de makreel en snijd de vis fijn. Marineer de sjalot 5 min. in de azijn. Voeg de mosterd, olie, peper en zout toe. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Meng

met de makreel, de helft van de dressing en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout. Schil de aardappelen, snijd in plakjes en kook 7 min. in ruim kokend water met zout. Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en kook de bonen in ca. 7 min. beetgaar. Meng de nog warme aardappelen en sperziebonen met de rest van de dressing. Verdeel over 4 borden. Schep bollen van het makreelmengsel op de salade.


Bron: Allerhande


kaas-uibroodjes

bosbessen-flan