dinsdag 17 april 2012

100 Vegan foods list

Ook deze lijst is weer van Amerikaanse oorsprong, een aantal dingen zal ik dus wel nooit eten (of ik moet heel toevallig in september/oktober in California zijn) maar ik zal zeker eens wat meer gaan proberen dan de 26 die ik nu heb kunnen doorstrepen.





1. Molasses
2. Cactus/Nopales

3. Scrambled Tofu
4. Grilled Portobella Caps 

5. Fresh Ground Horseradish 

6. Sweet Potato Biscuits

7. Arepa

8. Vegan Cole Slaw

9. Ginger Carrot Soup

10. Fiddlehead Ferns

11. Roasted Elephant Garlic 

12. Umeboshi 

13. Almond Butter Toast

14. Aloe Vera 

15. H and H Bagel NYC 

16. Slow Roasted Butternut Squash 

17. White truffle 

18. Fruit wine made from something other than grapes 

19. Freshly ground wasabi 

20. Coconut Milk Ice Cream (not store bought)

21. Heirloom tomatoes

22. Orchard-fresh pressed apple cider

23. Organic California Mango (in season Sept-Oct only)

24. Quinoa

25. Papaya Smoothie

26. Raw Scotch Bonnet (habanero) pepper (just a bite!...hot!

27. Goji Berry Tea

28. Fennel

29. Vegan Chocolate Chip Cookie

30. Radishes and Vegan Buttery Spread

31. Starfruit

32. Oven fresh Sourdough bread

33. Sangria made with premium fruit and juices

34. Sauerkraut

35. Acai Smoothie

36. Blue Foot Mushrooms

37. Vegan Cupcake from Babycakes nyc

38. Sweet Potatoes and Tempeh combo

39. Falafel
40. Spelt Crust Pizza

41. Salt and Pepper Oyster Mushrooms

42. Jicama Slaw

43. Pumpkin Edamame Ginger Dumplings

44. Hemp Milk

45. Rose Champagne

46. Fuyu

47. Raw Avocado-Coconut Soup

48. Tofu Pesto Sandwich

49. Apple-Lemon-Ginger-Cayenne fresh-pressed juice...with Extra Ginger

50. Grilled Seitan

51. Prickly pear

52. Fresh Pressed Almond Milk

53. Concord Grapes off the vine

54. Ramps

55. Coconut Water fresh from a young coconut

56. Organic Arugula

57. Vidalia Onion

58. Sampler of organic produce from Diamond Organics

59. Honeycrisp Apple

60. Poi

61. Vegan Campfire-toasted Smores

62. Grape seed Oil

63. Farm fresh-picked Peach

64. Freshly-made pita bread with freshly-made hummus

65. Chestnut Snack Packs

66. Fresh Guava

67. Mint Chocolate Chip Oatmeal Cookies

68. Raw Mallomar from One Lucky Duck, NYC

69. Fried plantains

70. Mache

71. Golden Beets

72. Barrel-Fresh Pickles

73. Liquid Smoke

74. Meyer Lemon

75. Veggie Paella

76. Vegan Lasagna (raw optional)

77. Kombucha

78. Homemade Soy Milk

79. Lapsang souchong

80. Lychee Bellini

81. Tempeh Bacon

82. Sprouted Grain Bread

83. Lemon Pepper Tempeh

84. Vanilla Bean

85. Watercress

86. Carrot you pulled out of the ground yourself

87. Vegan In-Season Fruit Pie

88. Flowers

89. Corn Chowder
90. High Quality Vegan Raw Chocolate

91. Yellow fuzz-free Kiwi

92. White Flesh Grapefruit

93. harissa

94. Coconut Oil

95. Jackfruit

96. Homemade Risotto

97. Spirulina

98. Seedless 'Pixie' Tangerine

99. Gourmet Sorbet, not store bought

100. Fresh Plucked English Peas




100 foods list

Op het blog van Blondie zag ik een lijst (van Amerikaanse oorsprong zo te zien) met 100 gerechten/voedingsmiddelen die je gegeten "moet" hebben voor je dood. Of sommige zaken echt de moeite zijn is discutabel en ik heb in het afgelopen kwartier al diverse lijsten gezien, maar misschien is het toch wel leuk om ook eens te kijken. Of misschien eens een Nederlands/Europese must-lijst maken?Volgens de opstellers zullen de meeste mensen zo'n 20 items gegeten zouden hebben. Ik kwam tot 47, en de rest zal ooit wel eens volgen. Hoeveel heb jij er al van gegeten??  Er is trouwens ook een vegetarische lijst, die vind je hier



1. Abalone
2. Absinthe
3. Alligator
4. Baba Ghanoush
5. Bagel and Lox
6. Baklava
7. Barbecue Ribs
8. Bellini                             
9. Bird's Nest Soup                        
10. Biscuits and Gravy                  
11. Black Pudding
12. Black Truffle                              
13. Borscht                        
14. Calamari 
15. Carp                              
16. Caviar
17. Cheese Fondue                       
18. Chicken and Waffles                             
19. Chicken Tikka Masala 
20. Chile Relleno                            
21. Chitlins                        
22. Churros 
23. Clam Chowder                         
24. Cognac 
25. Crab Cakes 
26. Crickets                       
27. Currywurst 
28. Dandelion Wine                      
29. Dulce De Leche 
30. Durian 
31. Eel 
32. Eggs Benedict 
33. Fish Tacos                   
34. Foie Gras 
35. Fresh Spring Rolls
36. Fried Catfish                             
37. Fried Green Tomatoes                         
38. Fried Plantain
39. Frito Pie                      
40. Frogs’ Legs
41. Fugu                            
42. Funnel Cake                              
43. Gazpacho                   
44. Goat 
45. Goat’s Milk 
46. Goulash 
47. Gumbo                        
48. Haggis                          
49. Head Cheese 
50. Heirloom Tomatoes 
51. Honeycomb 
52. Hostess Fruit Pie                     
53. Huevos Rancheros                 
54. Jerk Chicken                             
55. Kangaroo
56. Key Lime Pie                             
57. Kobe Beef                  
58. Lassi 
59. Lobster 
60. Mimosa                       
61. MoonPie                    
62. Morel Mushrooms                 
63. Nettle Tea 
64. Octopus 
65. Oxtail Soup 
66. Paella 
67. Paneer                        
68. Pastrami on Rye                      
69. Pavlova
70. Phaal                            
71. Philly Cheese Steak                               
72. Pho                               
73. Pineapple and Cottage Cheese 
74. Pistachio Ice Cream
75. Po’ Boy                        
76. Pocky                           
77. Polenta 
78. Prickly Pear                               
79. Rabbit Stew 
80. Raw Oysters
81. Root Beer Float                       
82. S’mores                      
83. Sauerkraut
84. Sea Urchin                 
85. Shark                            
86. Snail
87. Snake                           
88. Soft Shell Crab                         
89. Som Tam                    
90. Spaetzle
91. Spam
92. Squirrel                       
93. Steak Tartare
94. Sweet Potato Fries
95. Sweetbreads                            
96. Tom Yum                    
97. Umeboshi                  
98. Venison                      
99. Wasabi Peas
100. Zucchini Flowers


maandag 16 april 2012

Chocolade-amandelcake



Lekker taartje uit een oude GoodFood. De binnenkant was niet echt gaar, dus het recept klopt niet (of ik heb iets fout gedaan). Een volgende poging is vast dusdanig dat het recept wel op het blog kan.

Het was in ieder geval bijzonder smakelijk, de binnenkant was als bij een moeullieux, heerlijk zacht en lopend, maar voor een rond taartje niet echt handig.

zondag 15 april 2012

Bananensmoothie met ahornsiroop

Lekker bij een feest ontbijt!

per persoon:
1 kleine banaan, 1/2 dl dikke yoghurt, 2 el ahornsiroop

Doe alles in een keukenmachine of blender. Voeg 2 el gekoeld water toe. Pureer de ingrediënten circa 2 minuten tot het mengsel een bleekromige kleur en een mooie schuimige textuur krijgt.


Roergebakken vleesreepjes met rijst



volgens het recept is het Indische nasi. Volgens ons was het gewoon een lekker, beetje pittig, beetje oosters gerecht. Het lekkerste met rijst die afgekoeld is.


300 g reepjes varkensvlees (of nasivlees), 4 eetlepels ketjap, 1 mespunt ketoembar, 1/2 theelepel gemalen laos, 1/2 theelepel koenjit, 3 theelepels (djahé), 3 eetlepels zonnebloemolie, 100 g magere spekreepjes, 2 uien, fijngesnipperd, 300 g prei, in ringen, 150 g soepgroente (diepvries), 300 g rijst, 3 teentjes knoflook, geperst 2 theelepels suiker

Kook de rijst gaar. Laat afkoelen. Meng het vlees met de helft van de ketjap, de knoflook, de suiker en de specerijen. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees. Bak intussen in een droge koekenpan de spekjes uit en fruit de uisnippers in het uitgebakken spekvet. Schep het gebakken spek en de ui door het vlees in de braadpan en breng het geheel op smaak met de rest van de ketjap. Voeg de prei en de soepgroente toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee. Roer de gekookte rijst er goed doorheen en bak het geheel nog 10 minuten al omscheppend door.



Spaanse oventortilla



Deze heerlijke aardappelschotel nog maar eens gemaakt. Nu in m'n mooie Franse gietijzeren pan. Hier vind je het recept, en zie je ook hoe het er in een gewone ovenschaal uitziet.

Stoofpotje van vis met garnalen en champignons


een heel smakelijk gerecht uit de Delicious februari 2012

2 el olie, 2 teentjes knoflook (geperst), 1 fijngesneden ui, 200 gram prei in ringen, 1 el bloem, 100 ml witte wijn, 200 ml visbouillon, 100 ml slagroom, 2 el mosterd,  blaadje laurier, 2 el oregano, 100 gram garnalen, 4 mootjes zalm (100 gram, zonder vel), 250 gram kastanjechampignons in kwarten, 25 gram boter

Verwarm de olie in een braadpan, fruit knoflook, ui en prei tot de groenten zacht zijn. Roer de bloem erdoor en bak kort mee. Schenk wijn, bouillon en room erbij, roer goed door zodat en heel licht gebonden saus ontstaat. Voeg mosterd, laurier en oregano toe. Breng de saus aan de kook, laat 5 minuten zachtjes koken, roer af en toe. Schep de garnalen door het bgerecht. Bestrooi de zalm met wat peper en leg ze naast elkaar in de saus. Zet een deksel op de pan en laat de vis ca. 5 minuten zachtjes koken in de saus, tot de vis gaar is. Bak ondertussen de champignons in de boter in een koekenpan op hoog vuur tot ze mooi bruin ze. Breng op smaak. Schep de zalm uit de saus op de borden, lepel er wat saus overheen. Serveer met de champignons.

Appeltaartje


voor een springvorm van 18 cm. Een klein lief (en lekker) taartje.

Deeg: 120 gram boter, 100 gram suiker, 1 klein ei, 240 gram bloem, 1/4 theelepel bakpoeder, 
Vulling: 500 gram bakappels, 60 gram suiker, 60 gram gemalen amandelen, 30 gram amandelsnippers, 2 el greinsuiker. Boter om in te vetten

De boter samen met de andere ingrediënten tot een kruimeldeeg verwerken en een half uur laten koelen. In de tussentijd de appels schillen, in vieren delen en in kleine stukken snijden. De appels met de suiker mengen. Oven voorverwarmen op 180 graden.
Het deeg halveren. De springvorm invetten. Met de helft van het deeg de boem van de vorm bekleden, de rand met de amandelsnippers bestrooien. Van het tweede deel deeg 2/3 gebruiken om een rol te vormen en deze als rand in de springvorm te drukken. De bodem met gemalen amandelen bestrooien en er vervolgens de appels op plaatsen. Een beetje aandrukken. Van het laatste deel deeg dunne rolletjes vormen en in rastervorm op het appelmengsel leggen. met wat melk bestrijken en met de greinsuiker bestrooien. In het midden van de oven in ca. 45 minuten gaar en bruin bakken.


Creme met rozijnen en amaretto

Lekker dessert. De rozijnen het liefst een nacht in de siroop laten wellen, dan worden ze helemaal bol en heerlijk van smaak.

0,7 dl water, 70 gram fijne tafelsuiker, 80 gram rozijnen, 0,5 dl amaretto
voor de creme: 2 dl melk, 3 eierdooiers, 50 gram fijne tafelsuiker, 2 dl slagroom

Breng het water met de fijne tafelsuiker tegen de kook aan. Neem van het vuur, schep er de rozijnen en amaretto door. laat tot gebruik de rozijnen inde siroop wellen.

Verhit de melk op laag vuur. Klop intussen in een grote kom de dooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Klop er de koude slagroom en 3 eetlepels van de amaretto-siroop door. Zet minstens 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 100 graden. giet de rozijnen af, verdeel ze over 6 lage ovenschaaltjes. Giet de crème voorzichtig in 6 kleine lage ovenschaaltjes. Zet ze in een ovenschaal, schenk deze halfvol met kokend water en laat zo au bain-marie ca. 1 uur tot 1 uur en 15minuten in de oven bakken. De crèmes moeten net stevig, maar nog zacht in het midden zijn.
Zet de gare crèmes wanneer ze iets zijn afgekoeld in de koelkast.

En zoals ons zo vaak gebeurt bij desserts, is ook hier geen foto van gemaakt.

Irish tea brack


Een heerlijke en sappige koek. Wel een dag van te voren beginnen om de vruchten in de thee te laten weken!

400 ml kokend water, 2 theezakjes met vruchtenthee, 500 gram gemengde rozijnen, gedroogde vruchtjes, cranberries etc, 200 gram donkere basterdsuiker, 1 ei, 5 ml koekkruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, mespuntje zout

Zet sterke thee van het water met de theezakjes. Roer de rozijnen en (klein gesneden) vruchtjes erdoor. Laat een flinke tijd staan (bijvoorbeeld een hele dag/nacht). 
Verwarm de oven op 170 graden. Roer de suiker, ei en kruiden door de rozijnen (niet afgieten). Schep het bakmeel en het zout erdoor. Vet een springvorm van 22 cm in, leg op de bodem bakpapier, vet dit ook in. Schep het mengsel in de vorm, Bak in ca. 1,5 uur gaar of tot een sateprikker er door uitkomt. Laat afkoelen.

De koek blijft door alle vochtigheid een paar dagen sappig.


venkel in tomatensaus




150 gram hamreepjes,  2 teentjes knoflook, fijngesneden, 1 knol venkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt,  2 blikken gepelde tomaten,  zeezout en zwarte peper uit de molen, olijfolie

Giet een scheutje olijfolie in een pan, doe er de ham en gesneden knoflook bij.  Doe er de gesneden venkel bij, roer, doe de deksel op de pan en zet het vuur iets hoger.
Laat 5 minuten koken en voeg de tomaten toe. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer in een grote pan en strooi er de groene venkelplukjes overheen.

Lekker met pasta.

muntgehaktballetjes met tomatenbulgur



Recept uit foodies april 2010. De bulgur was niets bijzonders. De gehaktballetjes waren wel erg lekker.

300 gram rundergehakt, 1 ei, 3 el paneermeel, kaneel, koenjit, 6 takjes munt (fijngehakte blaadjes)

Meng alles goed door elkaar en vorm balletjes ter grootte van een walnoot. Bak ze in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar en 2 el olie.

stoofpotje met vis en broccoli


800 gram aardappels, 500 gram broccoli, 3 witvisfilets, 1/2 visbouillonblokje, peterselie, 1 tl kurkuma

Schil de aardappels, snijd ze in niet te kleine stukken. Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Snijd de vis en stukken.

Breng 200 ml water met het bouillonblokje en de kurkuma aan de kook. Voeg de aardappels toe, kook ze 8 minuten. voeg de broccoli toe, kook 7 minuten mee. Voeg de vis toe en kook 3-5 minuten tot de vis gaar is. Af en toe omscheppen. peper en zout naar smaak toevoegen.

Nutella mousse met een chocoladelepel


200 gram Nutella, 1 dl slagroom, 50 gram suiker, 4 eieren

De eieren scheiden. De suiker samen met het eigeel licht en romig kloppen. De slagroom stijfkloppen. De eiwitten stijfkloppen.
De Nutella door het suikermengsel scheppen. De slagroom er door roeren. Voorzichtig het eiwit erdoor mengen. In 4 tot 6 coupes gieten. In de koelkast laten opstijven.
Lekker met een wafeltje of (zoals wij hadden) een zelfgemaakt chocoladelepeltje (siliconenvorm bij Xenos gekocht, pure chocoladedruppels au bain marie gesmolten).

ps: in een kleine potje Nutella zit 220 gram, dus als je dat gebruikt kun je tijdens het mengen lekker de Nutella van de lepel aflikken!

oeuf en cocotte met ham



Per persoon:
beetje boter om in te vetten, 1 ei, 1 el room of creme fraiche, 1 el reepjes ham

Oven voorverwarmen op 180 graden. Ramequins invetten. vulling erin scheppen, ei er boven breken. room erop doen. Bakjes op een diepe bakplaat (of in een ovenschaal) zetten. Kokend water in de schaal schenken tot de bakjes halverwege onder water staan. Eitjes in 10-15 minuten gaar bakken. het wit moet gestold zijn.

I.p.v. ham kun je natuurlijk allerlei lekkers in het bakje doen: champignons, reepjes kaas, kruiden.

Hartige taart met ham en geitenkaas



Gebruik een bodem naar keuze (bladerdeeg, korstdeeg of zelfgemaakt zanddeeg).

Vulling: 3 eieren, 200 ml slagroom, beetje peper en zout naar smaak, 200 gram reepjes ham, 150 gram zachte geitenkaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren los met de slagroom, peper en zout.Verdeel het deeg over de bodem van een ingevette quichevorm van 24 cm. Leg hier de reepjes ham en in stukjes verdeelde kaas over. Giet het eiermengsel in de vorm. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.

Courgettekoekjes


Dit recept komt uit Homemade. De preikoekjes uit Plenty vond ik vele malen lekkerder. Wat wel erg lekker was, was het sausje bij deze koekjes. Lijkt me ook erg lekker bij de BBQ.

Basilicumroom:

125 ml zure room, 15 gram verse basilicum, peper en zout mixen in de keukenmachine tot alles heel fijn is en goed gemengd.