donderdag 31 december 2009

Oliebollen en appelflappen



Omdat P en ik allebei een "ouderwets" gevoel over oliebollen en appelflappen hebben (zoveel eten waar je zin in hebt, en nieuwjaarsdag alleen met bollen en flappen ontbijten) bakken we altijd een tafel vol (zodat we ook bollen kunnen invriezen en die in de zomer lekker in de magnetron opwarmen voor bij de koffie/thee). Hier zijn we natuurlijk een paar uur mee bezig, maar met behulp van de Top 2000 (lekker hard aan) is het altijd een gezellige toestand. Sinds vorig jaar bakken we de flappen en bollen in de frituurpan, zodat het schoonmaken de volgende dag ook nog harstikke meevalt.

Recept?? pakken Koopmans, rozijnen, goudreinetten, 3 a 4 flessen zonnebloemolie (bak alsjeblieft nooit oliebollen in frituurvet, dan krijg je zo'n akelig laagje om de oliebol), ijsbolletjestang om mooie bollen te scheppen, heel veel keukenrol om de bollen op uit te laten lekken, en veel thee om tussendoor te drinken.

Prei met ananas en pittig gehakt

Gegeten op 30 december

Omdat we oliebollen zouden gaan bakken moest er iets gegeten worden wat snel klaar was, en ook niet te veel tijd met eten en afwas zou nemen, maar het moest wel een goede basis zijn om de hele avond te staan, dus het werd lekkere pittige prei met gehakt.



1/2 zakje boemboe nasi goreng, 750 gr. prei, 1 blikje ananasstukjes, 400 gr. gehakt, boter, 1/2 tl kerriepoeder, 3 el ketjap asin

Boemboekruiden 10 min. laten weken volgens gebruiksaanwijzing. Prei in ringen snijden. Ananas laten uitlekken. In braadpan boter verhitten. Gehakt in ca. 5 min. bruin en rulbakken. Toevoegen: gewelde nasi kruiden, prei, ananas en kerrie. Nog ca. 3 min. zachtjes bakken. ketjap en ananassap erdoor roeren. met deksel op pan gehakt-preimengsel in ca. 15 min. gaarstoven. Met rijst.

Aardappelsoep met broccoli en kaas

Gegeten op 29 december.

Omdat ik de enige was die deze week moest werken had P het eten gemaakt. Een lekkere vegetarische soep die wel wat pittigs kon gebruiken, daarom was de blue kaas er erg lekker door.


Dit heb je nodig: 100 gram gesneden soepgroente, 2 el boter, 750 gram aardappelen, ca. 1 liter bouillon, struikje broccoli, peper, 1 el witte wijn, citroensap, 100 gram danish blue

Dit doe je:
Broccoli verdelen in kleine roosjes en stukjes stengel. De boter verhitten en de soepgroente met de broccolistengeltjes 2 minuten omscheppend bakken. Aardappels in blokjes snijden en samen met de soepgroente in weinig water in ca. 20 minuten gaar koken. Pureren met een staafmixer. De bouillon hier straalsgewijs mee vermengen. De broccoliroosjes toevoegen en 5 minuten mee koeken. De soep op smaak afmaken met peper, wijn, citroensap. De kaas verkruimelen en over 4 borden verdelen. Soep erop scheppen en evt. wat geraspte kaas erover verdelen.

dinsdag 29 december 2009

Geitenkaastaart met salade

Gegeten op 28 december 2009

De taart was heerlijk, maar machtig. Het recept gaf aan dat de taart voor 4-6 personen was, en ik had hem voor 2 gemaakt, er bleef dus nogal wat over, maar dat was niet erg want hij was koud ook erg lekker.


Nodig: 5 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 1 eidooier, 3 dl crème fraîche, peper, 125 gr. geraspte licht belegen goudse kaas (30+ is het beste ivm het vet dat er uit loopt als de taart bakt), 125-150 gram verse zachte geitenkaas (in 12 plakjes).

Oven voorverwarmen op 180˚. Bladerdeeg ontdooien. Eieren met de dooier, crème fraîche, peper en Goudse kaas door elkaar kloppen. Lage bakvorm (ca. 28 cm) invetten. Bladerdeeg over bodem verdelen, mengsel hierop gieten, geitenkaas er over verdelen. 30-40 minuten in de oven. De taart is goed als het eiermengsel gestold is, controleer het met de punt van een mes: als dit er schoon uitkomt is de taart goed.

Lekker met rucola sla:


zak rucolasla melange (of mesclun) (zo'n 100 gram voor 2 personen), 1 tomaat, 1/3 komkomer, dressing van: 5 el olijfolie, 2 el balsamico azijn, 1 tl vloeibare honing, 1 tl mosterd. De dressing is ruim voldoende: maak hem in lege jampot of zo en bewaar de rest enkele dagen in de koelkast (ook erg lekker bij gemengde sla met notenkaas en peer!)




En op je bord ziet het er dan zo uit:

Waarom dit blog?

Al een tijd heb ik het plan om een jaar zo'n beetje bij te houden wat we eten, met behulp van foto's met recepten erbij. Dit omdat ik een beetje het gevoel had dat ik er culinair wat door heen zat, aldoor naar dezelfde map met uitgeprobeerde recepten greep (nou ja, daar staan er toch enkele honderden in, dus saai was het niet om te eten, maar misschien wel een beetje om te maken). Gisteren de eerste foto's gemaakt. Vandaag een blog aangemaakt en dan kijken hoe ver dit gaat komen.

Reacties zijn welkom (als er tenminste ooit iemand kijkt).