vrijdag 25 juni 2010
broccoli-hamsalade met rozemarijnaardappeltjes
gegeten op 24 juni
750 gram broccoli, 125 ml creme fraiche, 1 el Zaanse mosterd, 1 el olie, 250 gram ham (dikke plak)
Verdeel de broccoli in kleine roosjes, snijd de ham in reepjes, roer de mosterd en creme fraiche door elkaar. Verhit de olie in een wok. Voeg de broccoli toe en roerbak dit 1 min. Voeg 2 el water toe en laat de broccoli al omscheppend enkele minuten bakken tot het beetgaar is, evt. nog wat water toevoegen (het moet wel bijna droog blijven). Voeg de ham en mosterdroom toe en verwarm dit al roerend ca. 2 min. Lekker met rozemarijnaardappeltjes met kip!
350 gr. kipfilet, 750 gr. aardappels, 2 knoflookteentjes, 2 el olijf olie, 2 tl rozemarijn, peper
Aardappels voorgaren in de magnetron. Snijd ondertussen de kip in reepjes. Verhit de olie en bak kip en knoflook ongeveer 5 min. Aardappels in stukken snijden. Voeg de aardappels en rozemarijn aan de kip toe en schep voorzichtig om totdat de aardappels lichtbruin zijn. Breng op smaak.
donderdag 24 juni 2010
rozijnenbrood (19)
Deeg maken van 450 gram bloem, 5 ml zout, 5 ml koekkruiden, 25 gram boter, 10 ml gist, 25 gram basterdsuiker, ca. 2,25 dl melk
Laten rijzen, doorslaan, er dan 175 gram rozijnen doorheen kneden. Brood vormen en in groot broodblik leggen. Laten rijzen tot het de bovenrand van de vorm bereikt heeft. Bovenkant met een scherp mes een paar keer insnijden. Oven voorverwarmen op 200 graden. Brood 35-40 minuten bakken tot het goudbruin en gerezen is.
gemaakt op 24 juni
Pasta met zalm
gegeten op 22 juni
350 gr. tagliatelli, 200 gr. gerookte zalm(snippers), 2 tl tijm, 1 el boter, 1,5 dl slagroom
Kook de tagliatelli. Verdeel de zalm eventueel en dunne reepjes. Smelt de boter. Roer de slagroom en een kwart an de zalm en de tijm erdoor. Verwarm al roerend 3-4 minuten, niet laten koken. Roer de rest van de zalm door de saus. Giet de pasta af en meng hem door de saus. lekker met een groene salade
maandag 21 juni 2010
kummelbroodjes (18)
Dit waren 4 mini stokbroodjes geworden, helaas vergeten een foto te maken. Deeg maken van 250 gram volkorenmeel, 250 gram witte bloem, 12 gram gist, 10 gram zout, 20 gram boter, 1 el olie, 300 ml water, 1,5 el kummelzaadjes laten rijzen, doorslaan, 4 stokbroodjes van vormen, 1 uur laten rijzen. Wat zeezout over de broodjes strooien. 25-30 minuten bakken op 220 graden. of 12 bolletjes vormen, 1 uur laten rijzen, 12 minuten op 250 graden bakken gemaakt op 20 juni.
in september 2021 bolletjes gemaakt volgens bovenstaand recept, 5 ml glutonpoeder toegevoegd, Amerikaans patentbloem gebruikt. Bolletjes van 70-75 gram gevormd, gebakken op 225 graden (14 minuten, mag iets langer).
in september 2021 bolletjes gemaakt volgens bovenstaand recept, 5 ml glutonpoeder toegevoegd, Amerikaans patentbloem gebruikt. Bolletjes van 70-75 gram gevormd, gebakken op 225 graden (14 minuten, mag iets langer).
zondag 20 juni 2010
pasta met prei en gehakt
gegeten op 20 juni
lekker en snel gerecht, helaas een foto vergeten te maken (maar goed, het ziet er eigenlijk ook een beetje amorf uit).
2 uien, 750 gram prei, 25 gram boter, 250 gr. gehakt, 1 tl gemberpoeder, 2 el bakgember, 4 el ketjap manis, 1/2 el chilisaus, 1 el pindakaas, 300 gram kleine pasta (niet heel grof)
kiproerbakgerecht
Asperges met peterselieroomsaus
gegeten op 17 juni
voor 2 personen:
1 kg asperges, 25 gram boter, 1 dl droge witte wijn, 1 tl suiker, zout, peper, nootmuskaat, 4 el crème fraîche, 6 takjes peterselie
Asperges schillen en in stukjes van ca. 4 cm snijden. Boter smelten, aspergestukjes erdoor roeren, samen met de wijn, suiker, zout, peper, nootmuskaat. In ca. 20 minuten gaar stoven. De crème fraîche er door roeren en op hoog vuur ca. 2 minuten koken. De peterselie er fijn gehakt door roeren. Met gebakken krieltjes en 125-150 gr. dikgesneden Ardenner ham in rolletjes.
studentenhaverbrood (17)
17 juni weer een zoet brood gemaakt, het ziet er mooi uit met de spiraal, en het smaakt ook erg lekker.
Een deeg maken van:
450 gram bloem, 10 ml gist, 4 el boter, 10 ml zout, 1 el suiker, 260 ml water
vulling maken van: 200 gram fijngehakte studentenhaver, 3 el bruine basterdsuiker, 1 el koekkruiden
Laten rijzen, doorslaan en uitrollen tot een langwerpige lap van ca. 30 x 40 cm. Vulling over de lap verdelen, ca. 1 cm van de rand vrijhouden. In lengte stevig oprollen. Met naad naar beneden op bakplaat leggen en ca. 30 minuten laten rijzen. De oven ondertussen voorverwarmen op 200 graden. Bovenkant van het brood met wat melk bestrijken en met rietsuiker bestrooien. in het midden van de oven in ca. 35 minuten gaar en bruin bakken. Laten afkoelen op rooster.
Evt. na 20 minuten afdekken met aluminiumfolie
geitenkaastaart met salade
16 juni weer eens de geitenkaastaart gemaakt. Eigenlijk zouden we picknicken met het werk, maar door wat omstandigheden (waaronder het weer) ging het niet door.
hier staan een foto een het recept. Erg lekkere taart, ook heel goed van te voren te maken en koud te eten (ja, daarom was het natuurlijk zo handig voor de picknick). We hadden er nu wel andere sla bij: Salanova. Ik had die soort sla hier nog nooit gezien, maar hij blijkt al vanaf 2005 in de handel te zijn. Stukje tekst gevonden op internet: Salanova is een zogenaamde multi-leaf sla. Dat betekent dat een krop Salanova wel twee tot vier keer meer bladeren bevat dan gewone sla. Die bladeren zijn bovendien gelijkvormig. Dat geeft Salanova niet alleen een mooie volle krop, maar maakt de sla ook makkelijk te verwerken in uw salade. Met slechts één keer snijden verwijdert u de stronk en valt de sla uiteen in mooie, decoratieve bladeren van gelijke grootte. Salanova geeft daardoor ook weinig afval en is makkelijk te wassen.
Volle smaak
De unieke eigenschappen van Salanova maken de sla niet alleen handig in gebruik, maar ook heel erg lekker. De bladeren zijn knapperig en mals en doordat ze minder dressing opnemen behouden ze een frisse smaak. De kleur en vorm maken bovendien dat Salanova er net zo appetijtelijk uitziet als ze smaakt.
Het stronkje ziet er leuk uit in de keuken, en de sla heeft een stevige bijt, maar weinig smaak (vonden wij).
hier staan een foto een het recept. Erg lekkere taart, ook heel goed van te voren te maken en koud te eten (ja, daarom was het natuurlijk zo handig voor de picknick). We hadden er nu wel andere sla bij: Salanova. Ik had die soort sla hier nog nooit gezien, maar hij blijkt al vanaf 2005 in de handel te zijn. Stukje tekst gevonden op internet: Salanova is een zogenaamde multi-leaf sla. Dat betekent dat een krop Salanova wel twee tot vier keer meer bladeren bevat dan gewone sla. Die bladeren zijn bovendien gelijkvormig. Dat geeft Salanova niet alleen een mooie volle krop, maar maakt de sla ook makkelijk te verwerken in uw salade. Met slechts één keer snijden verwijdert u de stronk en valt de sla uiteen in mooie, decoratieve bladeren van gelijke grootte. Salanova geeft daardoor ook weinig afval en is makkelijk te wassen.
Volle smaak
De unieke eigenschappen van Salanova maken de sla niet alleen handig in gebruik, maar ook heel erg lekker. De bladeren zijn knapperig en mals en doordat ze minder dressing opnemen behouden ze een frisse smaak. De kleur en vorm maken bovendien dat Salanova er net zo appetijtelijk uitziet als ze smaakt.
Het stronkje ziet er leuk uit in de keuken, en de sla heeft een stevige bijt, maar weinig smaak (vonden wij).
Kibbeling
lasagne met kip en paprika
gegeten op 14 juni
Vandaag hadden we niet zo'n leuke dag, onze oudste zoon was geschept door een auto. Hij heeft geluk gehad, "gelukkig" alleen schaafwonden in z'n gezicht en een gebroken pols, wel een gecompliceerde breuk, dus volgende week als er opnieuw foto's gemaakt zijn horen we meer. Maar goed, er moest toch gegeten worden na uren in het ziekenhuis gezeten te hebben, dus maar eens een pak tevoorschijn gehaald met wat extra ingrediënten.
1 Knorr pakket voor lasagne, 3 dl bechamelsaus, 300 gr. kipfilet, 1/2 tl kerrie, 1 potje maïs, 1 rode paprika
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met het kerriepoeder, bak de blokjes in wat boter of olie gaar en bruin. Snijd de paprika in blokjes en bak deze even mee. Voeg de lasagnemix toe+ water en melk volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de maïskorrels toe en laat de saus 2 a 3 min. koken. Vet een grote ovenschaal in en verdeel wat saus over de bodem, 1/3 van de lasagnebladen, saus, 1/3 van de lasagnebladen, saus, 1/3 van de lasagnebladen, en als laatste laag de bechamelsaus, verdeel deze goed over de bladen. Bak de lasagne in ca. 30 min. gaar en lichtbruin.
vrijdag 18 juni 2010
varkensvlees met banaan
gegeten op 13 juni
1 grote ui, 2 preien, 4 varkensfiletlapjes, 4 el geschaafde amandelen, peper, zout, 4 el boter, 2 bananen, 2 el kerrie, 4 el sherry, 4 e. sojasaus, 4 el mangochutney
Maak de ui schoon en snipper ze, snijd de prei in ringetjes. Snijd de varkensfiletlapjes aan reepjes. Verhit de boter en fruit de gesneden ui en preiringetjes, tot ze zacht zijn. Haal dit uit de pan. Doe de kerrie en het vlees in de pan. Op hoog vuur korte tijd om en om scheppen, het malse vlees is snel bruin en gaar. Snijd de bananen in plakjes. Doe de stukjes bij het vlees en voeg er het ui-preimengsel, sojasaus, chutney en sherry toe. Even goed doorwarmen.
donderdag 17 juni 2010
kruidenbroodjes met noten (16)
gemaakt 13 juni
Erg lekkere broodjes, voor bij soep, buffet, lunch, bijv. met zachte geitenkaas. Wel helemaal af laten koelen, dan zijn ze het lekkerste.
deeg maken van: 450 gram bloem, 10 ml gist, 50 gram boter, 10 ml zout, 1 el suiker, 260 ml vers geperst sinaasappelsap (= 2 a 3 sinaasappels), 15 gram verse tijm, 1 el oregano, 90 gram grof gehakte hazelnoten
Laten rijzen, doorslaan, Deeg in 16 bolletjes van ca. 55 gram verdelen. op bakplaat leggen en nog 30-45 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 220 graden, broodjes ca. 18 minuten bakken tot ze lichtgekleurd en gaar zijn.
Dit recept is van een oud knipsel (uit de guldentijd) uit de Allerhande.
zaterdag 12 juni 2010
Knoflookbroodjes (15)
Een lekker broodje, van mooi stevig deeg. Als vulling kunnen veel verschillende dingen gebruikt worden (pizzasaus, pesto e.d., blokjes worst, ham, kaas)
190 ml water, 15 ml olie, 1 losgeklopt ei, 5 gram zout, 450 gram bloem, 5 gram gist
Deeg maken, laten rijzen, doorslaan. Verdelen in 8 porties van 85-90 gram. Hier platte ovalen van maken, in het midden een flinke reep koude knoflookboter doen. Dicht vouwen, broodjes van rollen, vooral goed sluiten! Laten rijzen tot ze bijna verdubbeld zijn (ca. 45 minuten). 20 minuten bakken op 220 graden.
Kip-rijstsalade met aardbeien en nectarines
Er is weer heerlijk zacht fruit, bovendien was het lekker weer, dus tijd voor een zomerse salade.
1 ui, 6 el olie, 1 el kerrie, 250 gram. pandan- rijst, 3 tl bouillonpoeder, 350 gram kipfilet, 2 nectarines, 250 gram aardbeien, 1 bosui, 3 el citroensap, 2 tl honing, 2,5 tl mosterd, 200 gram slamelange, 100 gram gezouten pinda's
Snipper de ui. Verhit 2 el olie. Ui en kerrie ca. 1 min. fruiten. Rijst toevoegen en ca. 1 min. fruiten. 4 dl water toevoegen met bouillonpoeder. Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen kipfilet gaarmaken (bij voorkeur in grillpan, anders even bakken) en in stukjes snijden. Aardbeien in vieren snijden. Necetarines in blokjes snijden. Bosui in dunne ringetjes snijden. In schaal rest van olie, citroensap, honing en msoterd tot sausje kloppen. Sla over vier borden verdelen. Rijst, kipblokjes, bosui, aardbeien en nectarine door sausje scheppen. Rijstsalade op sla scheppen en er wat pinda's over verdelen.
gegeten op 12 juni, met knoflookbroodjes
Gemarineerde kipkarbonades met knoflookboontjes
gegeten op 11 juni
Kipkarbonades gemarineerd in ketjap. Lekker met sperzieboontjes met knoflook en spekjes.
400 gram sperziebonen, 2 teentjes knoflook, 150 gram ontbijtspek
Snijd het spek in kleine blokjes en de knoflook in dunne plakjes. Doe de bonen, knoflook en spek met water in een pan. Kook tot de sperziebonen gaar zijn. Laten uitlekken in een vergiet.
gekruid theebrood (14)
Een lekker brood voor bij de thee, maar vooral gemaakt met thee! Makkelijk brood, volledig gemaakt in de BBM.
250 ml lauwe sterke thee, 1 losgeklopt ei, 2,5 gram zout, 30 gram olie, 30 ml stroop, 15 ml honing, 10 gram koekkruiden, 300 gram bloem, 150 gram volkoren meel, 5 gram gist.
Bij het signaal 75 gram rozijnen erbij doen.
Hartige broodvlecht (13)
Dit recept kwam van een Amerikaanse website, en het was een slecht recept. Het deeg was veel te nat (en nogal zout), er moest ontzettend veel meel door bij het kneden voor het uitrollen. De temperatuur was te laag, daarom was de eerste vlecht haast niet gekleurd, en aan de onderkant niet helemaal gaar. De tweede vlecht op 220 graden gebakken ipv 200 graden, en toen was het beter. De smaak was lekker (in ieder geval van de vulling: kip, mozarella, kruiden en geraspte kaas), dus een volgende keer maar een ander deegrecept gebruiken, dan komt het wel goed. gegeten op 10 juni
Ik ben nog een keer gaan kijken op de Amerikaanse website, en het blijkt dat er gewoon fouten staan, ergens onderaan bij de comments staat een lijstje met Amerikaanse maten, dan worden er 4 cups flour gebruikt, dit was omgezet naar 500 gram, veel te weinig, dit moet 600 gram zijn. Bovendien staan er verschillende hoeveelheden zout vermeld: 1 tablespoon en 1 teaspoon. Scheelt nogal wat. Nou volgende keer maar gewoon m'n eigen gevoel volgen. De temperatuur was 400 F of 200 C, dat was in ieder geval te laag.
Vis in tomatensaus
gegeten op 8 juni
Door de worst lekker hartig!
1 grote ui, 125 gram salami, wat boter, 1,5 blik tomaten op sap, 1 scheut azijn, 1,5 tl honing, 4 witvis filets
Sniper de ui. Snijd de worst in blokjes. Verhit de margarine en fruit de ui en blokjes worst ongeveer 3 minuten. Voeg de tomaat met sap (even klein maken), azijn en honing toe. Breng aan de kook en laat zonder deksel ongeveer 5 minuten pruttelen. Bak ondertussen de visfilets. Lekker met rijst.
Vissoep
zondag 6 juni 2010
gebakken zalm met gepofte aardappels
geen foto gemaakt.
een sausje bij de aardappels van: griekse yoghurt, kruidenroomkaas, bieslook en oregano.
lekker hoor in het zonnetje!
ham-kaasbrood (12)
gemaakt op 3 juni
een sappig brood. Ik weet niet hoe het is als je dit met de hand kneedt en verwerkt, want in de BBM worden de blokjes ham helemaal verdeeld en opgenomen in het deeg.
Een deeg maken in de BBM van:
265 ml water, 5 ml zout, 1 el olie, 200 gram blokjes gekookte ham, 500 gram bloem, 10 ml suiker, 1 el gist
Van het deeg 2 lange platte lappen vormen. 150 gram belegen geraspte kaas erover verdelen. 1 uur laten rijzen. Oven voorverwarmen op 200 graden. Brooden 30-40 minuten bakken tot ze gaar en goudbruin zijn.
Goed in te vriezen. Het is ook heel goed mogelijk om het brood 25 minuten te bakken, en dan een volgende keer 10-15 minuten "af te bakken".
varkenshaasje met kruidenkaassaus
gegeten op 3 juni
varkenshaas is zelf al zo lekker, dat heeft niet meer nodig dan een romig sausje om er een feestje van te maken.
voor 2 personen:
1 varkenshaasje, 25 gr. boter, 1 sjalotje, 150 gr. verse roomkaas met kruiden, 1/8 l room, worcestershiresaus
Snijd de varkenshaas in plakken van ca. 2 cm dik. Verhit de boter in koekepan. Vlees ca. 4 min. bakken, halverwege keren. Uit pan nemen en in alu-folie verpakken. In bakvet het gesnipperde sjalotje ca. 2 min. zachtjes bakken. De roomkaas en room
toevoegen. Al roerende kaas laten smelten. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels worcestershiresaus. Vleessap door saus roeren. Saus over vlees schenken.
donderdag 3 juni 2010
roerbakschotel met prei, broccoli en kip
gegeten op 2 juni
2 preien, ca. 400 gram broccoli, 4 (tros) tomaten, 400 g kipfilet, 2 tl. djahe, 2-3 el olie, 2 el sherry, 2 el ketjap, 2 el. geroosterd sesamzaad
Snijd de kipfilet in smalle repen. Bestrooi de kipreepjes met djahe. Snijd de preien in ringen. Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de tomaten in partjes. Verhit de wok, voeg vervolgens de olie toe en bak de kipreepjes rondom bruin. Voeg de prei en broccoli toe en bak deze goed mee. Schenk de sherry en ketjap erbij en breng dit aan de kook. Voeg de parten tomaten erbij en laat het gerecht in 3-5 minuten gaar worden. Strooi vlak voor het serveren het sesamzaad over het gerecht .
pasta met rode saus
gekruide speklapjes met groenten
1 ui, 4 speklapjes, 2 el ketjap, ½ tl djahe, 1 tl ketoembar, 1 tl koenjit, ½ knoflookpoeder, 3 el sweet chilisaus, 450 gram Oosterse roerbakgroenten
Snipper de ui en snijd de speklapjes in smalle reepjes. Fruit de ui in de boter en voeg het vlees toe, bak dit tot het een beetje bruin is. Voeg de kruiden en saus toe samen met een ruime kom water. Voeg de groenten toe en laat sudderen tot alles gaar is. Met rijst of mie.
gegeten op 31 mei. lekker en snel
varkenshaasje gevuld met notenpate
gegeten op 30 mei
Feestelijk, erg lekker en eigenlijk heel simpel
1 varkenshaas, 100 gr. notenpaté, wat sinaasappelsap, 50 gr. boter
Varkenshaasje in lengte tot ca. 1/2 cm van zijkant opensnijden. Vullen met paté. Dichtklappen en goed vaststeken met prikkertjes. Boter verhitten. Haasje op hoog vuur in ca. 2 min. bruin bakken, halverwege keren. Met deksel schuin op pan varkenshaasje in ca. 12 min. bruin en van binnen rosé bakken. Uit pan nemen, inpakken in alufolie en ca. 5 min. laten rusten. Sap aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren. Prikkertjes verwijderen en vlees in plakjes snijden. Saus over vlees schenken
Abonneren op:
Posts (Atom)