Al weer zo'n heerlijk
recept van Ottolenghi. En het aardige is: de volgende dag merkt men niet eens
dat je zoveel knoflook gegegeten hebt!
In het oorspronkelijk
gerecht wordt zelfgemaakte harisssa gebruikt, ik heb ze uit een potje Al
Fez gebruikt, voor de soep heb je al genoeg te doen na een dag werken.
4 middelgrote sjalotten,
fijngehakt, 3 stengels bleekselderij (in boogjes), 40 gram
boter, 2 eetl. olijfolie, 25 middelgrote tenen knoflook in dunne
plakjes, 2 theel. fijngehakte verse gemberwortel, 1 theel.
fijngehakte tijm, 2 dl witte wijn, 4 laurierblaadjes, 1 liter
geurige groentenbouillon, 1/2 theel. grof zeezout, 4 eetl.
grofgesneden peterselie, grofgesneden koriander, Griekse yoghurt of
creme fraiche (naar keuze)
Smoor voor de soep de
sjalot en bleekselderij in een diepe pan in de boter en olie10 minuten tot ze
glazig zijn. Smoor de knoflook 5 minuten mee. Roer de gember en tijm erdoor,
gevolgd door de wijn en laat deze een paar minuten zacht koken.
Roer de laurier, bouillon en zout door de soep en laat hem 10 minuten
zachtjes koken.
Haal de laurierblaadjes uit de soep en roer de peterselie
erdoor. Pureer de soep kort met een staafmixer. Maak hem niet te glad; zorg dat
er nog stukjes groenten in zitten voor de textuur.
Schep de soep in diepe
soepborden. Schep er een beetje harissa op en bestrooi met fijngesneden
koriander. Schep er eventueel met wat Griekse yoghurt of crème fraiche op.
Oh, die zou ik ook wel willen proeven. Maar als mijn man hoort dat er zoveel knoflook ingaat.....
BeantwoordenVerwijderenMisschien een keertje proberen als hij er niet is!
groeten, Caroline
de knoflook is beslist niet overheersend. De dag nadat we dit gegeten hadden vertelde mijn man het op z'n werk, en iedereen was verbaasd dat er zoveel knoflook in ons eten had gegeten. de klanten in de winkel waar ik werk deinsden ook niet geschrokken terug, en ik heb er ook geen collega over gehoord. Volgens onze zoon (die erg veel van knoflook houdt) smaakte het te weinig naar knoflook. Maak hem een keer, want hij is heerlijk!
BeantwoordenVerwijderengroeten,
Tonia