zondag 25 april 2010

lasagnette/ broodbakboek


gegeten op 14 april
even snel uit een pakje, geen foto, dus maar een verhaaltje over een boek.

In dit boek wordt gebruik gemaakt van 5 basisdeegsoorten, met elk een flink aantal variaties. (Het idee voor de basis-Fougasse die ik op 25 april gemaakt heb komt hier bijvoorbeeld uit).
Er zit een DVD bij waar Richard Bertinet laat zien hoe je deeg heel goed kunt kneden op de Franse manier, dus zonder veel meel toe te voegen om het hanteerbaar te maken, en zonder het te slaan.
In het boek staan prachtige foto's, het water loopt je echt in de mond. De recepten zien er (bijna) allemaal goed maakbaar uit, het enige nadeeltje is dat hij met verse gist werkt en je dus een beetje moet experimenteren wat de juiste hoeveelheid droge gist is, omdat dat per broodsoort wel verschilt. Je kunt natuurlijk ook een eigen beproefd recept nemen en daar dan de variaties mee maken. De DVD is erg leuk, maar helaas ook erg kort, het smaakte echt naar meer vond ik.
Ook wordt er voor in het boek goed uitgelegd hoe je broden/broodjes moet vormen, met veel afbeeldingen, dus dit is een boek waar je echt wat aan hebt.

2 opmerkingen:

  1. Tonia, de verhouding droge - verse gist is 1:3. Dus als er in een recept 9 gram verse gist wordt aangegeven gebruik je 3 gram droge gist.

    Nog een feitje over gist: hoe minder gist je gebruikt hoe langer de rijstijden hoe lekkerder je brood :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    bedankt voor je reactie. Het viel mij juist op dat in recepten waar er van beide gistsoorten vermeld wordt hoeveel te gebruiken, er vaak heel wisselende verhoudingen staan. Recepten in bijvoorbeeld boekje van Tip Culinair geven aan: 15 gram vers: 7 gram instant; 20 gram vers: 10 gram instant; 20 gram vers: 7 gram instant. Hier kon ik geen vaste regel in ontdekking, dus jouw tip is welkom en ga ik zeker gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen