gemaakt op 23 oktober
Deeg maken van 1,2 dl water, 2 el melkpoeder, 100 gram zachte roomboter (niet gesmolten), 1 el suiker, 5 ml zout, 240 gram bloem, 10 ml gist + 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Sla het deeg na het rijzen door, laat het dan 5 minuten rusten.
Verdeel het in tweeën. Rol ieder deel uit tot een cirkel van 25-30 cm.
Snijd dit in 8 driehoeken. Rol ze per stuk nog een beetje uit en rol ze op en vorm ze tot een croissant. Laat ze minstens een uur rijzen, niet te warm, dan loopt de boter eruit en worden ze minder luchtig. Bestrijk de croissants met losgeklopt ei. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak ze circa 25 minuten.
Dit geeft een (prettig) vet deeg, dat goed te bewerken is. Ook prima geschikt als bodem bij hartige taarten.
De croissantjes hebben een lekkere smaak, de beet is wel wat steviger dan bij gekochte roomboter croissants. maar: absoluut voor herhaling vatbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten