woensdag 28 december 2011

Marquise van chocolade


Heerlijk, maar bijzonder machtig toetje. In ieder geval een dag van te voren maken.
Voor 10-12 personen

150 gram fijngemalen digestive koekjes, 50 gram gesmolten boter; 200 gram pure chocolade, 200 gram boter, 2 eierdooiers, 275 gram suiker, 75 gram geroosterd amandelschaafsel, 60 gram grote rozijnen, 75 gram verkruimelde digestivekoekjes; 50 gram slagroom, 150 gram melkchocolade. De ring van een springvorm van 20 cm, bakpapier
1 dag van te voren: meng de gemalen koekjes met de gesmolten boeter. Leg de springvormring op een bord of plateau belegd met bakpapier. Verdeel het koekjesmengsel in een gelijkmatige laag over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van eenlepel. Laat opstijven in de koelkast.
Smelt de boter en chocolade au bain-marie. roer goed door. Klop intussen de dooiers met de suiker tot een dikke, korrelige massa, spatel door het chocolademengsel en spatel als laatste de rozijnen en verkruimelde koekjes erdoor. Verdeel over de koekbodem in de vorm. Strijk de bovenkant glad. Laat opstijven in de koelkast.

Breng de room op laag vuur aan de kook en smelt de chocolade erin. Wanner het de dikte van yoghurt heeft verdeel je het gelijkmatig over de marquise. Laat 2 tot 4 uur opstijven. Dek goed af en bewaar koel tot gebruik.
Om de taart goed uit de ring te krijgen: deze heel even verwarmen met een föhn.

Uit de kerst Delicious 2011. Ik vond de bodem niet goed gelukt, ze schreven 40 gram gesmolten boter voor, maar dat was echt te weinig. 50 gram was nog aan de krappe kant.


Bijdrage foodblogevent juni 2012, georganiseerd door Kelly

1 opmerking:

  1. Bedankt voor je inzending voor het Foodblogevent juni 2012! Lijkt me heerlijk, helemaal met de crème brûlée erbij :-)

    BeantwoordenVerwijderen