vrijdag 28 oktober 2011

Gemarmerd notenbrood (108)



Een erg lekker brood, feestelijk en niet moeilijk om te maken.

230 ml water, 1 ei, 500-525 gram bloem, 3 el melkpoeder, 2,5 ml zout, 50 gram poedersuiker, 75 gram gesmolten boter, 12,5 ml gist.
Vulling: 200 gram gemalen amandelen, 100 gram lichte basterdsuiker, 1 eiwit, 1 el cognac of Pineau des Charentes. Garnering: amandelschaafsel, 4 el poedersuiker, 2 el ahornsiroop

Kneed een soep deeg van de eerste 8 ingrediënten. Laat rijzen tot ongeveer dubbel volume. Sla voorzichtig door, rol uit tot twee rechthoeken van 65x20 cm. Meng de ingrediënten voor de vulling, verdeel in tweeën en spatel op elke deegplak de helft, houd een strook van 1 cm langs een van de lange zijden onbedekt. Rol beide plakken op. Leg ze naast elkaar en vervlecht ze. Bestrijk de uiteinden met wat water, rol hem langs de wanden van een ingevette springvorm van 22 cm en druk de uiteinden tegen elkaar aan. Bedek de springvorm met cellofaanfolie en laat het deeg op een warme plaats nog 30-45 minuten mooi luchtig rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 30-345 minuten goudbruin. Laat afkoelen en stort op een rooster.
Roer de suiker door de siroop. Bedruip het brood ermee. Strooi er het amandelschaafsel op.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen