dinsdag 27 december 2011

Canard a l'orange met aardappelsalade

Gegeten op 2e kerstdag


per persoon 1 eendenborst; verder: 2 laurierblaadjes, 10 jeneverbessen, 2 perssinaasappels (schoongeboend), 200 ml rode wijn (bijv. Carmenere)

Snijd de velkant van de eend kruislings in. Leg de eend in een schaal en verdeel de laurier en jeneverbessen eerover. Rasp de schil van de sinaasappel. Pers de vrucht uit. Verdeel de schil, het sap en de wijn over het vlees. Zet 6 uur afgedekt in de koelkast, draai de eend een keertje om.

Haal de eend uit de marinade en dep droog. Bak in een koekenpan op de velkant 6 minuten op laag vuur (zonder vet toe te voegen). Keer en bak nog 4 min. Laat uit de pan afgedekt 5 min. staan, afgedekt met aluminiumfolie. Schenk het vet uit de pan en zeef de marinade boven de pan. Laat 2 min. inkoken. Snijd de partjes van de 2e sinaasappel tussen de velletjes uit en verdeel over de eend.


Erbij: broccoli met stukjes sinaasappel, haricots verts met hazelnoten, ovenaardappeltjes en een lekkere aardappelsalade


500 gram krielaardappels in de schil, net gaar koken. Omscheppen met vinaigrette van 6 el olijfolie, 1 el balsamicomosterd, 1 tl gedroogde dragon en 2 el citroensap. Laten afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten