zondag 18 december 2011

gevulde speculaas

Heerlijk gevulde speculaas, niet zo zoet als wanneer je het koopt. Alleen was het op voor er een foto gemaakt was (gewoon vergeten dus).


Deeg: 250 gram bloem 1 tl bakpoeder, 1/2 tl zout, 150 gram bruine basterdsuiker, 2 el speculaaskruiden, 200 gram boter, 1 el geschaafde amandelen Vulling: 350 gram amandelspijs, 1 ei, ca. 1 el citroensap, klein scheutje koffiemelk

Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom. Voeg de basterdsuiker, speculaaskruiden en de harde boter toe, snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Kneed een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in twee porties (ongeveer 2/5 en 3/5) en laat het een uurtje in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Beboter een lage ronde vorm van 24 cm en strooi de geschaafde amandelen over de bodem. Prak de amandelspijs met een vork, voeg het citroensap en een klein scheutje koffiemelk toe en roer alles goed door elkaar. Bedek het vochtig gemaakte aanrecht met een flink stuk plastic folie, leg het grootste deel van het deeg erop en dek het met nog een stuk folie af. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de vorm. Verdeel de spijs over het deeg en rol de andere portie deeg ook uit. Leg het deeg op de spijs, snijd het overhangende deeg weg en druk het met een vork vast. Schuif de vorm op het rooster midden in de oven (ca. 40 minuten). Laat de gevulde speculaas na het bakken in de vorm wat afkoelen. Keer de speculaas daarna op het taartrooster en laat hem verder afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten