dinsdag 16 augustus 2011

shepherd's pie

T. had vorige week donderdag deze lekker shepherd's pie gemaakt. We hebben wel vaker shepherd's pie gegeten, maar deze was veel intenser van smaak. Ook gingen de erwten er nu niet in, maar er bij, waardoor ze wat frisser van smaak bleven.

Een recept uit "Het ultieme studenten kookboek", een leuk boek met veel foto's van allerlei handelingen waardoor het voor beginners die geen student zijn ook een leuk boek is. Wel worden er erg grote (vlees)hoeveelheden gehanteerd, zullen ze in Engeland veel grotere porties eten?

Recept aangepast voor 3 personen:

2 el olijfolie, 1 gesnipperde ui, 2 tenen knoflook, geperst (1 rode spaanse peper, zonder zaad en fijngehakt), 1 grote peen, in kleine blokjes, 350 gram (lams)gehakt), 1,5 el worcestershiresaus, 150 ml rode wijn, 1/2 blik tomaten, 150 gram geraspte belegen kaas, aardappelpuree (zelf gemaakt of uit een pakje)

Verhit de olie in een grote pan, voeg ui, knoflook, wortel en evt spaanse peper toe. Fruit 4-5 minuten op middelhoog vuur, tot ze wat zachter zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit in 3-4 minuten rul. Voeg de worcestershiresaus, wijn en kleingemaakte tomaten toe. Laat het geheel 1 uur zacht pruttelen (T. had 1/2 uur gedaan, was ook lekker). Maak intussen de aardappelpuree.
verwarm de oven voor op 200 graden. Vul een ovenschaal tot de helft met het vleesmengsel. Schep er voorzichtig de aardappelpuree op. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal 30-40 minuten in de oven tot alles goudbruin en heet is. Lekker met erwten en (erg Engels: tomatenketchup). Natuurlijk kun je er ook nog bijvoorbeeld wat bleekselderij in doen, of gatenkaas gebruiken ipv belegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen