dinsdag 16 augustus 2011

Romige uientaart

Super lekkere taart uit Delia's vegetarische favorieten. Het is belangrijk de uien in een pan met zware bodem heel lang en langzaam te confijten, dan wordt de ui zoet van smaak.

Voor het deeg: 50 gram zelfrijzend bakmeel, 50 gram volkorenmeel, 1/2 tl mosterdpoeder, snufje zout, 50 gram boter, 40 gram geraspte belegen kaas
voor de vulling: 50 gram boter, 750 gram uien, gesnipperd, 2 losgeklopte eieren, 1 dl slagroom, geraspte kaas om te bestrooien. Quichevorm 3 cm hoog, doorsnede 24 cm, met losse bodem, licht ingevet. Bakplaat die je vast voorverwarmd in de oven.

Maak eerst het deeg door beide deegsoorten met het mosterdpoeder en zout in een kom te zeven en er de kaas en boter door te wrijven tot een kruimelig mengsel. Voeg 1-2 el koud water toe, zodat het een samenhangend deeg is dat goed van de wanden van de kom loslaat. Laat het deeg in een plastic zak 30 minuten in de koelkast rusten.

Maak intussen de vulling. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en schep de ui om tot alle stukjes met een laagje boter bedekt zijn. Fruit in de open pan op halfhoog vuur circa 30 minuten tot de ui diepbruin is. Af en toe omscheppen om aanbakken te voorkomen. Als de ui diepbruin is, even het vuur hoogzetten en fruiten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de taartbodem met het uitgerolde deeg (het wordt een dunne laag), prik de bodem in met een vork, zet de vorm op de verwarmde baakplaat in het midden van de oven. bak 15 minuten, neem de vorm uit de oven, bestrijk met wat losgeklopt ei (van de vulling) en bak nog 5 minuten.
Verdeel de uien over de bodem, klop de room door de eieren en giet over de uien. De vorm zal goed gevuld zijn. Bestrooi met een dun laagje geraspte kaas. Bak de taart ca. 30 minuten tot de vulling gestold en goudbruin is.

Waarschuwing: beter niet eten als je later op de avond nog mensen ontmoet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten