maandag 20 december 2010

Walnotentaart met kirsch



gemaakt 11 december
2 eieren, 250 gr. bloem, 275 gr. witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 125 gr. koude boter, zout, 200 gr. gepelde walnoten, 1 3/4 dl slagroom, 2 el kirsch

In kommetje 1 ei loskloppen. In kom doen: bloem (2 el achterhouden), 125 gr. basterdsuiker, vanillesuiker, boter en snufje zout. Met 2 messen boter klein snijden tot erwtjes-grootte. Losgeklopte ei toevoegen. Met koele hand snel tot samenhangende bal kneden. In koelkast ca. 30 min. laten rusten. Walnoten heel fijnhakken. 10 walnoten achterhouden voor garnering. In pan al roerende basterdsuiker zachtjes laten smelten. Als gesmolten suiker lichtbruin is, slagroom erdoor roeren (het wordt dan een dikke klont, roeren tot het weer gesmolten is). Even meewarmen. Van vuur af gehakte walnoten en kirsch erdoor mengen. Laten afkoelen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm (24 cm) invetten. 3/5 deel van deeg uitdrukken in springvorm met opstaande rond van ca. 2 cm. Notenmengsel erin scheppen. Aanrecht bestuiven met rest van bloem. Rest van deeg uitrollen tot ronde lap 2 cm groter dan bakvorm. Over vulling leggen. Overtollig deeg eraf snijden. rand aandrukken. Met vork gaatjes in deeg prikken. Garneren met hele walnoten. Licht aandrukken. Uit overtollig deeg "blaadjes" snijden, met beetje water op deeg plakken. Tweede ei splitsen. Eigeel losroeren (eiwit wordt niet gebruikt). Bovenkant van deeg en walnoten met eigeel bestrijken. In midden van oven in ca. 40 min. gaar bakken. Uit oven nemen en op taartrooster af laten koelen. Rand van springvorm verwijderen.


2 opmerkingen:

  1. ik heb deze taart jaren geleden vaak gemaakt, maar was door een verhuizing het recept kwijt. Ben dus heel blij dat ik het goede recept heb gevonden want het is een heerlijke taart!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb deze taart afgelopen weekend gemaakt en de visite heeft enorm genoten. Beste walnotentaart die ze ooit hadden gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen