dinsdag 28 december 2010

kerst-eten 2010, tweede kerstdag

Courgette-broccolisoep

voor 7/8 personen

1 l bouillon, 1 middelgrote courgette, 2 middelgrote aardappel, broccolistronken 50 ml slagroom, croutons

Snijd de courgette, broccoli en aardappel in blokjes. Doe ze samen met de bouillon in een pan en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Pureer met de staafmixer. Roer de slagroom erdoor. In de kommen de croutons erbij doen.

Broccoli in sinaasappel/mosterdsaus

750 gr. broccoli, 1 tl bouillonpoeder, 3 sinaasappels, 1 el azijn, 2 tl mosterd, peper, 1 tl oregano, 3 el olie

Broccoli in roosjes en stukjes gaarkoken. Het bouillonpoeder oplossen in 3/4 dl water. 2 sinaasappels dun schillen en de partjes lossnijden, de andere uitpersen. In steelpan doen: 1/2 dl sin.sap, azijn, mosterd, peper en oregano, door elkaar kloppen. Olie en bouillon erdoor kloppen en op zacht vuur al kloppend verwarmen. Vinaigrette samen met sinaasappelstukjes door broccoli scheppen.

IJstaart

(8 punten)

1 liter vanille-roomijs, 16 lange vingers, 8 el hagelslag, 2 el chocoladevlokken, chocoladestokjes, ijsbonbons ter versiering

IJs in ca. 15 min. buiten de koelkast zachter laten worden. Intussen springvorm (22 cm) bekleden met plasticfolie. Boven kom de lange vingers verkruimelen. Hagelslag en 3/4 deel van ijs door kruimels scheppen. IJsmengsel overdoen in vorm en gladstrijken. Hierop rest van ijs scheppen, niet gladstrijken. IJstaart voorzichtig afdekken met plasticfolie en in diepvries in minstens 4 uur laten bevriezen.

Ca. 10 min. voor gebruik ijstaart uit diepvries nemen en in koelkast zetten. Plasticfolie van bovenkant afhalen. Versiering aanbrengen. Rand van vorm en plasticfolie voorzichtig verwijderen. Met natgemaakt mes in 8 punten snijden.

We hadden er ook nog lekker vegetarische schijven en varkenshaas met notenpate bij, en heerlijk tabouleh.

1 opmerking:

  1. Niet alleen heerlijk, ook nog prachtig om te zien.
    Wederom een groot succes.

    BeantwoordenVerwijderen