dinsdag 18 september 2012

Langzaam gegaarde gehaktballetjes


Een klassieker, met een kleine twist

tomatensaus: 4 el olijfolie, 1 kleine rode ui, 2 teentjes knoflook, 800 gram gezeefde tomaten, 1 el balsamico-azijn, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl kaneelpoeder, 1/2 tl gemalen kruidnagel, 1 tl suiker, versgemalen zwarte peper, zout, 16 zongedroogde tomaten, 2 el room, beetje tomatenpuree
gehaktballetjes: 500 gram half-om-half gehakt, 2 el fijngesnipperde ui, 3 el broodkruim, 1 el fijngehakte verse munt, snuifje cayennepeper, zout, 1 ei, 1/2 el boter, 2 el olijfolie

Maak eerst de saus: verhit wat olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de tomaten, azijn, paprikapoeder, kaneel, kruidnagel en suiker toe. Breng op smaak met zwarte peper en zout. Kook de saus 15 minuten op een laag vuur met het deksel op de pan en roer af en toe.
Meng voor de balletjes het vlees met de ui en het broodkruim. Voeg de kruiden toe en breng op smaak. Meng het losgeklopte ei erdoor. Maak middelgrote balletjes van het mengsel.
Verhit de boter en olie in een grote koekenpan en braad de balletjes bruin. Schep ze dan in de pan met de toamtensaus. Meng er de fijngesneden zongedroogde tomaten, room en tomatenpuree door. Laat 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Geraspte kaas erover. Serveren met pasta.

Gegeten op 3/7 uit het Creuset stoofpotten boekje.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen