woensdag 15 februari 2012

luchtige vanillepuddingEen heerlijke, bavarois-achtige pudding uit een oude Tip (december 1984).

5 blaadjes witte gelatine,  250 ml melk, 1/2 vanillestokje, 2 eieren, 4 el suiker, 125 ml slagroom

In ruim koud water de gelatine 10 minuten laten weken. In steelpan melk met opengesneden vanillestokje doen. 10 minuten zachtjes laten trekken. Vanillestokje verwijderen en vanillezaadjes eruit schrapen en door melk roeren. Boven 2 kommen eieren splitsen. Dooiers met de suiker loskloppen. 2 el vanillemelk erdoor roeren. Van vuur af dooiermengsel door rest van vanillemelk roeren. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Gelatine goed uitknijpen. Al roerend in vanillesaus laten oplossen. ca. 15 minuten laten afkoelen. Nog ca. 15 minuten in koelkast zetten tot saus iets dikker wordt. Puddingvorm (3/4 liter inhoud) evt. invetten met wat olie. Eiwitten stijfkloppen. In andere kom slagroom stijfkloppen. Slagroom door vanillesaus scheppen. Beetje eiwit door vanillesaus mengen, daarna voorzichtig de rest van het eiwit erdoor mengen. Mengsel in puddingvorm scheppen. In ca. 2 uur in koelkast laten opstijven.

Geef evt. met een rode vruchtensaus.
2 opmerkingen:

  1. Die oude Tips doen het nog goed. Ik heb spijt dat ik er niet meer bewaard heb. Ik heb er nog maar eentje de Kersttip uit 2004 en heb er voor de Kerst nog een Amarettoparfait en een kokos panna cotta uitgemaakt, zie mijn blog (onder dessert).
    Allebei even lekker! Deze komt op mijn "to-do-lijstje".
    groetejs, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staan heerlijke dingen in de oude Tips, maar ook vreselijke. Ze werkten wel erg veel met pakjes en mengseltjes (blik nasi van SuzieWan e.d.). Mijn zusje kocht vroeger altijd de Tip en ik heb ze zo'n 18 jaar geleden van haar gekregen. Ik heb ze per maand in tijdschriftbakken staan op zolder, en regelmatig pak ik er een stapeltje van de betreffende maand uit. Wat ik erg leuk vind is de artikelen lezen over de toekomstverwachtingen en vooral kijken welke produkten het helemaal waren en nu al lang weer vergeten zijn. Die kerst Tip van 2004 heb ik niet, dus ik kom een keertje jouw desserts "lenen". hartelijke groet, Tonia

    BeantwoordenVerwijderen