zondag 27 februari 2011

bubble corn bread (65)



Een lekker, bijna cake-achtig brood. ik heb wat glutenpoeder (1/2 tl) toegevoegd (te koop bij o.a. toko's) zodat het brood wat meer zou rijzen.

Deeg maken van:
85 ml melk, 120 ml water, 1 ei, 400 gram bloem, 100 gram maïsmeel, 5 ml suiker, 5 ml zout, 7,5 ml gist, (1 el Spaanse peper, fijngehakt). Extra: 115 gram maïs uit blik, uitgelekt, gesmolten boter voor het bestrijken. Ingevette springvorm van 22 cm

Laat het deeg rijzen tot ongeveer dubbel volume, sla voorzichtig door en werk de maïskorrels erdoor. Verdeel het deeg in 20 gelijke stukken en vorm er balletjes van. Schik de helft van de balletjes met enige tussenruimte in de springvorm. Leg de resterende balletjes er zo op, dat ze de tussenruimten afdekken. Dek af en laat het deeg nogmaals 30-45 minuten rijzen tot bijna dubbele omvang. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk het brood met de gesmolten boter. Bak het brood 30-35 minuten tot het goudbruin en goed gerezen is.

gemaakt 24 februari

4 opmerkingen:

  1. Ziet er altijd zo gezellig uit, zo'n breekbrood. Ideaal bij soep of Chili con carne met de mais en de spaanse peper. Had je echt het idee dat de glutenpoeder veel deed? Gr. Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het brood was heel luchtig en kwam bijna boven de vorm uit, dus ik denk inderdaad dat het glutenpoeder gewerkt heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey, Ziet er zeer lekker uit. Welke glutenvrijebloem heb je gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb gewone bloem gebruikt, maar i.v.m. het maïsmeel had ik een beetje glutenpoeder toegevoegd. Het glutenpoeder had ik vlak hiervoor van iemand gekregen, dus dat wilde ik graag een keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen