woensdag 16 februari 2011

Portugees zoetbrood met krenten (62)

Een smakelijk, licht zoet brood, lijkt wel wat op een brioche.

Maak een deeg van:
7 gram gist, 140 ml lauwwarm water, 70 gram suiker, 15 gram melkpoeder, 450 gram bloem, 2,5 ml zout, 1 losgeklopt ei, 55 gram zachte ongezouten boter.
Extra: 40 gram krenten, 1 el vloeistof om te weken, 1 losgeklopt ei om te bestrijken, rietsuiker om te bestrooien

Laat rijzen in een licht ingevette kom tot het dubbele volume (kan 2 uur duren). Week 40 gram krenten in 1 el rum/sherry/amaretto/sinaasappelsap. Druk het deeg plat. Leg het op een met wat bloem bestoven werkvlak en werk er de krenten door. Leg er een vochtige theedoek over en laat 20 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een worst van ca. 60 cm lang. Leg een uiteinde in het midden van een ingevette springvorm van 22 cm, draai de worst rond en leg het deeg in de vorm van een slak in de vorm. Dek af en laat rijzen tot tweemaal het volume (ca. 1 uur).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk het brood met losgeklopt ei. Strooi er een beetje rietsuiker op. Bak het 30-40 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt als je tegen de onderkant klopt. Dek evt. af met aluminiumfolie als het brood te snel donker wordt. Laat op een rooster afkoelen.
Lekker met roomboter. Het blijft zeker 3 dagen heerlijk.
Kan ook zonder de krenten gebakken worden, of in een vlechtvorm.

2 opmerkingen:

  1. Hoe noemen we dit Tonia een brood of een taart?...laten we het een broodtaart noemen.Ziet er zeer apetijtelijk uit.
    cor

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lekker hoor!
    tiamo da rosa vicente

    BeantwoordenVerwijderen