donderdag 10 februari 2011

peper-kaasbrood (61)


eindelijk weer eens een lekker nieuw brood gebakken, door de verbouwing schoot het erbij in, en ik wilde eerst wat oude vertrouwde dingen uitproberen om de oven een beetje te leren kennen. dit brood is lekker, het was enorm gerezen, het was moeilijk uit elkaar te houden, dus we eten "rustieke" stukken.

Deeg maken van 500 gram bloem, 5 ml zout, 10 ml gedroogde rode pepervlokken, zwarte peper, 300 ml handwarm water, 7 gram droge gist, 1 el olijfolie. Laten rijzen tot het ongeveer verdubbeld is, doorslaan en uitrollen tot een rechthoek van ca. 40x26 cm. 100 gram zachte geitenkaas verkruimelen, en samen met 100 gram geraspte oude Goudse kaas over het deeg verdelen. Het deeg van de lange kant af oprollen, in 9 plakken snijden en deze niet te dicht tegen elkaar plat in een ingevette springvorm van 24 cm leggen. Nog 30 minuten laten rijzen tot het volume verdubbeld is. Oven voorverwarmen op 200 graden. Brood bestrooien met 50 gram geraspte kaas en 35 minuten bakken. Uit de vorm laten afkoelen. Dit brood is 2 of 3 dagen goed houdbaar en smaakt dan nog prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen