woensdag 16 februari 2011

vispastei

gegeten 13 februari

Best wel wat werk, maar erg leuk om te doen, en ook nog lekker.
Voor 4-6 personen

11 plakjes bladerdeeg, 1 geklutst ei, 3 hardgekookte eieren, 6 el room, 200 gram witte rijst met lange korrel (gekookt), 2 el fijngehakte peterselie, 2 tl fijngehakte dragon, 500 gram zalmfilet, 40 gram boter, sap van 1/2 citroen, zwarte peper

Verwarm de oven op 190 graden. Rol 7 plakjes bladerdeeg uit tot een groot ovaal met een lengte van 35 c. Snijd uit het ovaal van deeg een visvorm. Leg op een ingevette bakplaat. Maak van de deegrestjes dunne strookjes bestrijk de ene kant van de strookjes met wat geklutst ei en zet ze langs de rand van de visvorm vast, zodat er een opstaand randje ontstaat. prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de vorm 8-10 minuten totdat de randjes goed gerezen zijn en het deeg lichtgoudbruin is. laat de vorm afkoelen.Prak de eieren en de room samen in een kom. roer de rijst er door. Voeg peterselie, dragon, zout en peper toe. schep op het voorgebakken deeg. Snijd de zalm in stukjes van 2 cm. Smelt de boter totdat deze begint te sissen en voeg de zalm toe. Keer de stukjes zalm in de boter om, zodat ze gaan kleuren, maar bak ze niet helemaal gaar.
Neem de pan van het vuur en verdeel de zalm over het rijstmengsel. Roer het citroensap door de boter en schep het sap op de vulling. Rol de rest van het deeg uit en snijd er een grove halve cirkel uit om de kop van de visvorm mee te bedekken en een staartvorm voor de staart. Bestrijk beide stukken deeg met wat geklutst ei en leg ze op de vis. Duw de randen stevig vast. Kerf in de staart een kruiselings patroon. Snijd van het restant deeg kleine rondjes. Rangschik deze vanaf het staartstuk in overlappende rijtjes, om het effect van schubben te verkrijgen. leg een kleiner rondje neer als oog. Bestrijk alles met de rest van het geklutste ei.
Bak de pastei 10 minuten op 190 graden. zet de oven daarna op 160 graden en bak de pastei nog 15-20 minuten totdat het deeg overal goudbruin is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten