dinsdag 29 mei 2012

Knoflooksoep van Ottolenghi
Al weer zo'n heerlijk recept van Ottolenghi. En het aardige is: de volgende dag merkt men niet eens dat je zoveel knoflook gegegeten hebt! 

In het oorspronkelijk gerecht wordt zelfgemaakte harisssa gebruikt, ik heb ze uit een potje Al Fez gebruikt, voor de soep heb je al genoeg te doen na een dag werken.

4 middelgrote sjalotten, fijngehakt, 3 stengels bleekselderij (in boogjes), 40 gram boter, 2 eetl. olijfolie, 25 middelgrote tenen knoflook in dunne plakjes, 2 theel. fijngehakte verse gemberwortel, 1 theel. fijngehakte tijm, 2 dl witte wijn, 4 laurierblaadjes, 1 liter geurige groentenbouillon, 1/2 theel. grof zeezout, 4 eetl. grofgesneden peterselie, grofgesneden koriander, Griekse yoghurt of creme fraiche (naar keuze)

Smoor voor de soep de sjalot en bleekselderij in een diepe pan in de boter en olie10 minuten tot ze glazig zijn. Smoor de knoflook 5 minuten mee. Roer de gember en tijm erdoor, gevolgd door de wijn en laat deze een paar minuten zacht koken.
 Roer de laurier, bouillon en zout door de soep en laat hem 10 minuten zachtjes koken.
 Haal de laurierblaadjes uit de soep en roer de peterselie erdoor. Pureer de soep kort met een staafmixer. Maak hem niet te glad; zorg dat er nog stukjes groenten in zitten voor de textuur.
Schep de soep in diepe soepborden. Schep er een beetje harissa op en bestrooi met fijngesneden koriander. Schep er eventueel met wat Griekse yoghurt of crème fraiche op.

2 opmerkingen:

 1. Oh, die zou ik ook wel willen proeven. Maar als mijn man hoort dat er zoveel knoflook ingaat.....
  Misschien een keertje proberen als hij er niet is!
  groeten, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de knoflook is beslist niet overheersend. De dag nadat we dit gegeten hadden vertelde mijn man het op z'n werk, en iedereen was verbaasd dat er zoveel knoflook in ons eten had gegeten. de klanten in de winkel waar ik werk deinsden ook niet geschrokken terug, en ik heb er ook geen collega over gehoord. Volgens onze zoon (die erg veel van knoflook houdt) smaakte het te weinig naar knoflook. Maak hem een keer, want hij is heerlijk!
  groeten,
  Tonia

  BeantwoordenVerwijderen