donderdag 8 maart 2012

Gevulde speculaasrol
Recept uit het boekje Bak met plezier (Oetker, uitgave 1981). Zo, dat is lang geleden! Ooit heb ik hier een paar dingen uitgemaakt en verder vooral heel vaak plakkertjes op de bladzijdes gedaan: dat ga ik een keertje maken, en dan natuurlijk weer die plakkertjes weggehaald. Maar zondag kwam het er toch weer eens van: erg lekkere speculaasrol. Beetje knapperig aan de randen, goede speculaassmaak.

Zo maak je hem:

Deeg: 125 gram bloem, 5 ml bakpoeder, snufje zout, 100 gram boter, 75 gram bruine suiker, 1 el speculaaskruiden. Vulling: 250 gram amandelspijs, 1/2 losgeklopt ei, citroenaroma, of paar druppels citroensap. Garnering: amandelen en losgeklopt ei

Verwarm de oven voor op 175 graden. Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend geheel en zet dit koel weg. Maak intussen de vulling. Prak de spijs fijn en meng deze met het losgeklopte ei en wat druppels citroensap. Vorm van het deeg een rechthoek van 32 x 18 cm. Het uitrollen gaat heel makkelijk tussen plasticfolie. Maak van de spijs een lange stevige rol van bijna 32 cm (gaat ook goed met plasticfolie) en leg deze in de lengte op de lap deeg. Rol het deeg strak om de spijs. Duw het deeg ook aan de zijkanten goed tegen elkaar, zodat er geen spijs meer te zien is. Leg de rol op bakpapier met de naad naar onderen. Bestrijk met het losgeklopte ei en druk er wat amandelen in. Bak de rol iets onder het midden in ca. 40 minuten gaar. De (evt) uitgelopen zijkanten iets bijsnijden zodat de rol een mooie vorm krijgt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten