zaterdag 13 november 2010

Poolse maanzaadrol (46)


gemaakt 11 november

Een superlekker brood, meer gebak eigenlijk. Alles zit onder het maanzaad (bij mij in ieder geval wel), maar het is absoluut de moeite.

Deeg maken van: 250 gram bloem, 1/4 tl zout, 50 gram boter, 20 ml suiker, 90 ml melk, 3,5 gram gist, 1 ei.
Verder nodig: 50 gram gemengde krenten, rozijnen, sinasappelschilletjes, 2 el rum; 125 gram maanzaad, 4 el honing, 1 eidooier, 2 tl poedersuiker

Het deeg laten rijzen.

Maak de vulling:
de krenten, rozijnen, sinasappelschilletjes weken in del rum. Het maanzaad begieten met kokend water en 5 minuten laten staan, uit laten lekken in een fijne zeef. Het zaad vermalen of fijnwrijven. De honing door de vruchten roeren, en op laag vuur laten smelten. Het gemalen maanzaad erdoor roeren en alles al roerend aan de kook brengen. Van het vuur nemen en af laten koelen.

Het gerezen deeg doorslaan en uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 30 x 20 cm, bijna 1 cm dik.
Vulling gelijkmatig over het deeg uitstrijken, een rand van 1,5 cm vrijhouden. De deeglap vanaf een lange kant oprollen en de uiteinden naar binnen vouwen. Naad stevig dichtknijpen. Met de naad naar beneden op de bakplaat leggen, en afgedekt 45 minuten op een warme plaats laten rijzen. Oven voorverwarmen op 180 graden.
Eidooier losroeren met poedersuiker net het deeg hiermee bestrijken. Het brood in circa 35 minuten stevig en goudbruin bakken. Laten afkoelen. Daarna bestrooien met poedersuiker.

1 opmerking: