woensdag 10 oktober 2012

Tortano met geitenkaas, honing en walnoten (118)



Lekker smulbrood uit One more slice. Ik heb wel minder zout gebruikt in het deeg dan stond aangegeven (1,5 el). Recept om mee te variëren (zie onder het recept). Leuk en lekker bij een buffet of tijdens een picknick.

Het basisrecept:
7 gram gedroogde gist, 300 ml lauw water, 2 el olijfolie, 1 el honing, 1 el zeezout, 175 gram durum tarwebloem, 275 gram patentbloem
vulling: 200 gram zachte geitenkaas, 150 gram walnoten (grof gehakt), 2 el vloeibare honing

Maak een soepel deeg.  Dek de kom af en laat ca. 40 minuten rijzen, totdat het deeg verdubbeld is in volume. Duw het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm. Gebruik geen deegroller, dan druk je de lucht eruit. Verspreid de vulling over het deeg, houd de randen vrij. Bestrijk de randen met een beetje water en rol op tot een dikke worst. Buig deze tot een krans.
Verwarm de oven voor op 250 graden. Leg de deegkrans op een bakplaat met bakpapier. Strooi er een beetje bloem over. Dek af met een theedoek en laat ongeveer 30 minuten rijzen. Zet het brood in de oven en verlaag de temperatuur tot 200 graden. Bak het brood in 35-40 minuten gaar en mooi bruin. Dek evt. aan het eind van de baktijd af met aluminiumfolie.

Andere vullingen:
- 200 gram mozzarella in plakken, 200 gram blokjes ham, 1 bosje basilicum;
- 200 gram feta, 2 el venkelzaad (gekneusd in een vijzel), 50 gram zwarte olijven (stukjes), 3 takjes rozemarijn (alleen blaadjes gehakt), 2 el vloeibare honing, zwarte peper;
- 20 zongedroogde tomaten (op olie, uitgelekt en in stukjes), 250 gram mozzarella, 1 bosje oregano (alleen de blaadjes). Gebruik hierbij ipv olijfolie de olie van de zongedroogde tomaten en voeg 25 gram bloem extra toe. Meng de helft van de tomaten door het deeg;
- 350 gram verbrokkelde kaas (bijvoorbeeld parmezaan, fontina, taleggio, gorgonzola);
- 125 gram mozzarella, 100 gram zachte geitenkaas, handje zwarte olijven (stukjes), handje kerstomaten (in vieren), 3 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes), 200 gram salami (plakjes);
- 3 grote portobello's (plakjes) en 2 teentjes knoflook gebakken in wat boter, zeezout,zwarte peper, 250 gram mozzarella, 3 takjes rozemarijn (blaadjes fijngehakt), 200 gram gerookte ham

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen