maandag 2 juni 2014

Zacht en romig zuurkoolsoepje met Hollandse garnalen
Wanneer je zuurkool heel lang stooft wordt hij heel zacht en mild van smaak. Van zulke gestoofde zuurkool kan een heel lekker soepje worden gemaakt, met slagroom en een beetje mosterd. De Hollandse garnaaltjes maken er echt een feestelijke voorgerecht van.
Je kunt de soep een dag vantevoren al bereiden, af laten koelen en vlak voor het opdienen weer opwarmen. Even opschuimen met een staafmixer en klaar.

25 gram boter, 1 gesnipperde ui, 500 gram zuurkool, afgespoeld en uitgelek,t 1 blaadje laurier, 150 ml slagroom, 140 gram Hollandse garnaaltjes, 200 ml witte wijn, 500 ml groentebouillon, 1 el Dijonmosterd, zout, peper

Smelt de boter in een pan met zware bodem en fruit hierin de ui. Houd een klein plukje zuurkool apart (ongeveer een eetlepel) en doe de rest bij de ui in de pan. Voeg het laurierblad toe en de witte wijn, laat het geheel even bruisen.
Schenk er dan de bouillon op en breng het aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de zuurkool 2 uur heel zachtjes stoven. Schep tussendoor een paar keer om.
Vis het laurierblad uit de pan. Voeg 500 ml water, de slagroom, mosterd en een paar slagen uit de pepermolen toe aan de gestoofde zuurkool en pureer met een staafmixer zo glad mogelijk.
Schenk de soep daarna door een zeef. Proef en voeg zo nodig nog wat zout of mosterd toe. Vanaf hier kun je de soep 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast en vlak voor gebruik weer opwarmen. Maak van de garnaaltjes mooie bergjes in het midden van de soepborden. Leg op elk een heel klein plukje van de achtergehouden rauwe zuurkool.
Warm de soep op. Mix hem eventueel nog wat schuimig met een staafmixer en schenk de soep voorzichtig, om de garnalenbergjes heen, in de borden. Serveer direct.    

kerstbox 2013
         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten