maandag 2 juni 2014

Tarte tatin van peren met kaneelroom






150 gram koude roomboter, 150 gram bloem, 3-4 handperen, geschild en elk in parten, 100 ml crème fraîche, 50 gram witte basterdsuiker, 50 gram fijne tafelsuiker, gemalen kaneel, zout, ronde (aardewerken of metalen) bakvorm, ongeveer 20 cm doorsnede

Doe de bloem en basterdsuiker in een kom. Voeg een snuf zout toe en snipper er 80 gram boter boven. Voeg een krappe eetlepel water toe en kneed alles snel tot een soepel deeg. Laat even rusten.
Smelt de rest van de boter. Meng de tafelsuiker met 1 theelepel kaneel. Kwast de bodem en randen van de bakvorm in met twee derde van de gesmolten boter en strooi er de kaneelsuiker over uit. Leg de parten peer, met de bolle kant boven, als een waaier in de bakvorm. Kwast de bovenkanten van de stukken peer in met de resterende gesmolten boter.
Bestuif het werkvlak en een deegroller royaal met bloem en rol de deegbal uit tot een rondje met een doorsnede die iets groter is dan de bakvorm. Leg de plak deeg op de peren en vouw de rand er losjes omheen: pak met een hand een stuk van het deeg vast, til met de andere telkens een peerpartje op en vouw het deeg eromheen. Steek met een mesje een kruis in het deegdeksel, zodat een kleine opening ontstaat.

Je kunt de ongebakken taart nu maximaal een dag in de koelkast bewaren, afgedekt met vershoudfolie. Laat de taart voor het bakken weer op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 210 graden celcius en bak de taart in 20 – 30 minuten goudbruin. Laat hem uit de oven nog 5 minuten afkoelen.

Roer de crème fraîche los met de rest van de suiker en een flinke snuf kaneel. Leg een groot bord of een taartschaal op de bakvorm en draai de tarte tatin om. Serveer direct, met de kaneelroom.
Koud ook erg lekker



kerstbox 2013

1 opmerking:

  1. Die tarte tatin ziet er echt heeerlijk uit!!

    Groetjes Emma

    www.emmatimmerman.blogspot.nl

    Neem je ook eeen kijkje, ik begin pas net :D

    BeantwoordenVerwijderen