de 24e waren B. en I. bij ons, dus vierden we toen al een beetje kerst met een vegamenu.
Salade met geroosterd brood en gegrillde kaas, idee uit de Kerst Allerhande, beetje aangepast, geitenkaasje erbij. Smaakte goed.
150 gram brie in plakjes, 2 dunne grote plakken Bettine Blanc geitenkaas, 4 el olijfolie extra vierge, 1 el balsamico-azijn, 1/2 teen knoflook, geperst, 2 el cranberry compote, 1 stronk witlof, 1 zak gemengde sla, sneden lekker stevig brood
Snijd van het brood sneetjes van 1/2 cm. Rooster ze in de broodrooster goudbruin. Laat afkoelen en beleg royaal met de brie en geitenkaas. Zet de ovengrill aan. Klop een vinaigrette van de olie, azijn, knoflook en cranberry compote. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de onderkant van de stronk witlof en snijd in reepjes. Meng de lof met de sla, verdeel over bordjes en druppel de vinaigrette erover. Leg het brood met de kaas ca. 2 min. onder de grill of tot de kaas zacht is. Garneer eventueel met wat cranberries.
Koud preisoepje
1 ui, 350 gram prei, 1 aardappel, bouillonpoeder, 20 gram boter, 2 dl melk, 125 ml slagroom, zout, sprietjes bieslook
Ui snipperen, prei in ringen snijden, wassen en laten uitlekken. Aardappelen in stukjes snijden. 250 ml bouillon maken. In braadpan boter verhitten. Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken, prei toevoegen. Al roerende ca. 5 minuten zachtjes meebakken. Bouillon en aardappel erdoor roeren. Met deksel op pan in ca. 20 minuten zachtjes gaarkoken. Erdoor roeren: melk en slagroom. Aan de kook brengen. Soep pureren. Laten afkoelen en ca. 2,5 uur in koelkast koud laten worden
Bieslook voor opdienen over soep fijnknippen.
Kerrie-notenragout
2 uien, 1/2 bakje champignons, 1 banaan, 6 gedroogde vijgen, klein blikje ananas, 3 el rozijnen, 3 el boter, 1 el kerriepoeder, 1 teentje knoflook, 4 el bloem 2 tl bouillonpoeder, 2 takjes peterselie, 150 gram gezouten cashewnoten
Uien snipperen. Champignons in plakjes snijden. Banaan in plakjes snijden. Vijgen in stukjes snijden. Ananas boven maatbeker afgieten, sap met water aanvullen tot 4 dl. Ananas in stukjes snijden. In zeef rozijnen afspoelen. In braadpan boter verhitten. Ui ca. 2 minuten fruiten. Champignons en kerriepoeder toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Knoflook erboven uitpersen. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje ananassap toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Toevoegen: ananas, vijgen, rozijnen, banaan en bouillonpoeder. Ca. 2 minuten meewarmen. Met rijst.
En als dessert de heerlijke chocolade marquise en witte chocolademousse (voor wie nog niet vol was)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten