zondag 6 november 2011

knoflooksoep



Lekkere soep uit de foodies. Voor een voorgerecht wel wat veel voor 4 personen.

50 gram boter, 60 gram bloem, 1 bol knoflook, 1,3 liter bouillon, 1,5 tl gedroogde tijm, 100 ml room

Verwarm/smelt de boter op een laag vuurtje. niet laten kleuren. Neem de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer het goed door de boter, zet weer op het lage vuur en laat de bloem garen. De roux is gaar als hij wit uitslaat, gaat glanzen en er zanderig uitziet.

Breng de bouillon aan de kook met de tenen knoflook en de tijm. Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Pureer de bouillon met de knoflooktenen. Verwarm de roux weer en giet in delen de bouillon erbij, goed blijven roeren zodat er geen klonten ontstaan (met een garde). Voeg als de soep gaat binden de room toe. Serveer met croutons.

Aardappels gevuld met kip en prei



1 el olijfolie, 6 plakjes ontbijtspek, 2 kipfilets, 2 prei, 1 el bloem, 300 ml bouillon, 1 el grove mosterd, 2 el crème fraiche, gepofte aardappels

Verhit de olie en bak de in grove tukken verdeelde ontbijtspek 2 min. Voeg de blokjes kip toe en bak tot de kip goudbruin is. Voeg de in ringen gesneden prei toe en verhit ongeveer 10 minuten totdat de kip gaar is en de prei zacht. Roer de bloem erdoor, en giet al roerend de bouillon erbij. Voeg mosterd en crème fraiche toe en roer goed, laat 5 minuten zachtjes pruttelen totdat de saus wat gebonden is. Verdeel over de aardappels.





Gegratineerde bietjes met geitenkaas



Lekker en verrassend!

1 bakje gekookte bietjes (500 g), 1 zakje bosuitjes (3 stuks), 1 bakje pecannoten (80 g), 250 g Hollandse geitenkaas, 1 afbak-ciabatta, 1 teentje knoflook, 6 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels (balsamico)azijn, 1 zakje rucola slamelange (80 g)

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bietjes schoonmaken en in plakjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in schuine plakjes
snijden. Pecannoten grof hakken. Geitenkaas in dunne plakjes schaven. Ciabatta in plakjes snijden. Knoflook pellen en fijnpersen. Knoflook verdelen over brood, bestrijken met druppels olie en peper. Bietjes, noten en helft bosuitjes in ovenschaal leggen. Met peper bestrooien.
Geitenkaas erover verdelen. 4 min. onder hete grill leggen totdat kaas gesmolten is. Brood op bakplaat leggen, 3 min. onder hete grill verhitten. Dressing maken van rest van olie, azijn, zout en peper. Salade mengen met rest van bosuitjes en dressing.

zondag 30 oktober 2011

couscous met lamsworstjes en pompoen


2 el olijfolie, 1 schaal lamsworstjes, 1 ui in halve ringen, 150 gram oesterzwammen (in repen), 1/2 pompoentje in blokjes, 50 gram pistachenootjes (gepeld!), 600 ml hete bouillon, 300 gram couscous

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de worstjes in 3 min. bruin. Voeg de ui en oesterzwammen toe en bak 4 min. Haal van het vuur en schep de pompoenblokjes, couscous en pistachenoten erdoor. Doe dit mengsel in de ingevette ovenschaal en schenk de bouillon erover. Zorg dat de couscous helemaal onderstaat. Is dat niet het geval, voeg dan kokend water toe. Bak de couscousschotel in de oven in ca. 15 min. gaar. Roer los met een vork en breng op smaak met peper en zout. Lekker met verse basilicum.

Taart met gekarameliseerde rode uien en geitenkaas

Erg lekker, zoete uien en heel fijn deeg.

Deeg: 75 gram boter (kamertemperatuur), 175 gram bloem, 50 gram geraspte belegen kaas, 1/2 tl mosterdpoeder, snufje cayennepeper, 1 losgeklopt ei (om te bestrijken).
Vulling: 25 gram boter, 750 gram rode uien in dunne ringen, 6 el balsamicoazijn, ronde plakken geitenkaas (ca. 200 gram)

Wrijf de boter door de bloem, voeg kaas, mosterdpoeder en cayennepeper toe en 1-2 el koud water, net genoeg om een samenhangend deeg te kneden. Laat het in een plastic zak 20 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven op 180 graden. Rol het deeg na het rusten zo dun mogelijk uit en bekleed een ingevette vorm van 24 cm (met losse bodem) met het deeg. Bak in 15-20 minuten gaar, het moet niet kleuren. Laat afkoelen.

Verhit de boter voor de vulling in een pan met dikke bodem. Voeg de uien en azijn toe en laat op laag vuur zonder deksel, regelmatig omscheppend, circa 30 minuten zachtjes koken tot het vocht is ingekookt en de uien mooi glanzen. Laat afkoelen.

Bestrijk de binnenkant van de taartbodem met losgeklopt ei en zet 5 minuten in de oven. verdeel het uienmengsel over de bodem en leg er de plakken geitenkaas op. Zet nog ca. 20 minuten in de oven.

Recept uit Delia's vegetarische favorieten

pasta met pesto en erwtjes

175 gram pasta, 75 gram doperwtjes, 120 gram pesto, versgeraspte parmezaanse kaas

Kook de pasta beetgaar, voeg tijdens het koken de doperwtjes toe. Schep de pesto erdoor en rasp er parmezaanse kaas over.

Erg simpel, maar een heel lekker bijgerecht. Lekker bij de taart met rode-ui en geitenkaas

Witlofsalade met mandarijn en banaan

T. had toen ik zondag 23/10 moest werken lekker gekookt, helaas is er geen foto gemaakt.

400 gram schoongemaakte witlof, 2 mandarijnen, 1 banaan, 3 el mayonaise, 1 el tomatenketchup, 1 el sherry of jus d'orange

Snij de lof in dunne repen. Pel de mandarijnen en maak de partjes van elkaar los. Snijd de banaan in dunne plakken. Schep de mayonaise en ketchup door elkaar. Voeg sherry of sap en naar smaak peper toe, roer alles door elkaar. Meng de lof door het sausje, schep er voorzichtig de banaan en mandarijn door.