maandag 19 september 2011

boeren appeltaart


Een heerlijke warme appeltaart.

225 gram bloem, snufje zout, 1 el fijn poedersuiker, 1 eierdooier, 150 gram boter (in blokjes), 2 el koud water; vulling: 900 gram harde appels, in kwarten (geschild), 1 el citroensap, 50 gram poedersuiker, 40 gram boter, 2 el custardpoeder

Zeef bloem, zout en suiker in een kom. wrijf de boter erdoor totdat het geheel een fijne broodkruimelstructuur heeft. meng de dooier met water en sprenkel over de droge ingrediënten. meng alles tot een deeg en kneed in een paar seconden glad. verpak in huishoudfolie en laat 30 minuten koel osptijven.

Maak de vulling: snijd de appels in plakjes en doe ze in een kom. voeg citroensap en suiker toe en schud goed om. smelt de obter op matig vuur in een grote koekenpan en voeg de appels toe. Bak ze , onder regelmatig roeren, ca. 12 minuten totdat de appels goudbruin zijn. Neem van het vuur, giet evt. het vocht af en schep er het custardpoeder door.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm. Leg op een bakplaat. Leg de appelschijfjes in het midden, houd 5 cm bij de rand vrij. Vouw de deegranden rond de plakjes, zodat de appels omsloten zijn, laat het midden open. Bak de taart in 35-40 minuten krokant en goudbruin. Serveer warm, evt met crème fraiche of slagroom (of een bolletje vanille-ijs!)

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij mist de boter voor het deeg in de ingrediëntenlijst...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeps!!! de boter miste inderdaad. Ik heb het er bij gezet. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen