
donderdag 14 april 2011
Spelt-lijnzaadbrood (81)
Bovenste brood gemaakt in september 2021. iets meer water gebruikt. 200 graden is eigenlijk een te lage temperatuur.
Deeg maken van 225 gram bloem, 225 gram speltmeel, 5 ml zout, 1 el lichtbruine suiker, 50 gram lijnzaad, 12,5 ml gist, 2 el zonnebloemolie, 3 dl warm water
Laten rijzen tot dubbel volume, doorslaan, ovaal van 23 cm vormen, weer laten rijzen tot dubbel volume. Oven voorverwarmen op 200 graden. Brood bestrijken met wat melk, extra lijnzaad erover strooien. Brood over de lengte 1x insnijden. 25-30 minuten bakken tot het hol klinkt.

pasta met zeevruchten

Deelname blog-event april 2011
Erg makkelijk, maar ook erg lekker.
voor 3 personen
250 gram pasta, 1 ui , 2 teentjes knoflook, 400 gram fruits de mer, 1 blikje roze zalm of tonijn, 2 dl slagroom, rode pesto, scheutje witte wijn, allesbinder
Maak, terwijl het water voor de pasta aan de kook komt, deze saus. Snipper de ui en de knoflookteentjes fijn en fruit deze in de olijfolie. Doe er de fruits de mer en de zalm bij en roer dit goed om. Voeg een scheut wijn toe en laat dit verdampen, vervolgens een dessertlepel rode pesto en de room toevoegen. Iets binden met allesbinder. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout. Doe de afgegoten pasta terug in de pan en roer deze saus erdoor. Met salade en brood om te dopen
Visserssoep

Voor 3 personen
Een lekkere vissoep, met een beetje extra smaak door de speklap!
1 speklap in reepjes, 15 gram boter, 1 gesnipperde ui, 1 teentje knoflook, 2 el verse peterselie, 1 tl verse tijmblaadjes, 1 blik tomaten op sap, 1,5 dl vermout, 4,5 dl visbouillon, 300 gram aardappel in blokjes, 675 gram witvisfilet in grote stukken
Bak het spek in en grote pan op middelhoog vuur lichtbruin, maar niet knapperig. Doe de boter in de pan erbij en bak de ui, knoflook en kruiden. Voeg tomaten (klein gemaakt), vermout en bouillon toe en breng aan de kook. Draak het vuur lager, dek de pan af en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg de aardappelen toe, dek weer af en kook 10-12 minuten tot de aardappelen bijna gaar zijn. Doe de vis in de pan. Laat ongeveer 5 minuten zacht koken tot de vis net gaar is. breng op smaak en garneer evt. met wat peterselie.
Uienbrood met roomkaas (80)

Deeg maken van: 450 gram bloem, 6 gram gist, 5 el olijfolie, 10 ml zout, 15 ml suiker, 260 ml water
Extra: 1 rode ui, in ringen gebakken in beetje olijfolie, 200 gram roomkaas
Laten rijzen, doorslaan, uitrollen tot dunne rechthoek. De roomkaas erover verdelen, de ui erop strooien. Oprollen vanaf de korte kant, beetje plat duwen en 3x insnijden in de lengte. Oven voorverwarmen op 200 graden. 40 minuten bakken, na 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.
varkenshaas in bacon met tomaatjes


echt lekker en feestelijk vlees, zo klaar op de fry-top, kan natuurlijk ook in een pan gemaakt worden.
Varkenshaas licht besmeren met mosterd en wat verse tijmblaadjes erop strooien. Omwikkelen met plakken bacon. De fry-top voorverwarmen en het vlees bakken tot de bacon mooi bruin is. Van de fry-top afhalen, in plakken snijden en deze nog even aan beide kanten bruin bakken. Ondertussen kleine trostomaatjes warm laten worden op de fry-top.
Walnoten-roggebrood (79)

In 2021 nog een keer gebakken, met Amerikaanse bloem, het brood werd heel anders. De hoeveelheden en de baktijd bleken niet te kloppen, die heb ik aangepast.
Abonneren op:
Posts (Atom)