zondag 21 november 2010

gevuld uienbrood met gehakt (47)


gegeten 15 november

250 gram bloem, 3 gram gist, 10 gram boter, 5 ml zout, 7,5 ml suiker, 130 ml water. Vulling: 2 uien, 1 gele paprika, 250 gram gehakt, 1 tl paprikapoeder, 2 el paneermeel, 1 ei, 2 el peterselie, 100 gram geraspte jonge kaas

Maak het deeg en laat het deeg 30 minuten rijzen.

Snipper 1 ui, snijd de andere in ringen. Snijd de paprika in stukjes. Verhit 30 gram boter in een koekepan en fruit de gesnipperde ui en de paprika ca. 8 minuten. Verhit de rest van de boter in een andere pan en fruit de uiringen ca. 8 minuten. Doe het gehakt in een kom, voeg naar smaak zout en peper toe, het paprikapoe-der, paneermeel, ei, peterselie, gesnipperde ui en paprika. Kneed het goed door elkaar.

Rol het deeg uit tot een lap van ca. 20 x 30 cm en leg het gehakt in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het gehakt en plak de randen stevig op elkaar met wat water. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en leg het brood met de naad naar beneden erop. Strooi de helft van de kaas over het brood, verdeel de uiringen erover en strooi tenslotte de rest van de kaas erover. Bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden) in 30-40 min. gaar.

lekker met tomaatjes met koriander: 1 el balsamico-azijn, 2 el olijfolie, 1 bakje kerstomaatjes (door midden gesneden)

shoarma-kekererwtensoep


gegeten op 14 november


1 blikje kekererwten, 400 gram shoarmavlees, 2 uien, 1 blik tomaten, 3 el olie, 2 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, zwarte peper, 6 el fijngehake koriander, 4 el peterselie, 1 blikje tomatenpuree

Laat de kekererwten uitlekken. Snipper de uien. Maak de tomaten klein. Verhit de olie en bak het vlees met de ui, papirkapoeder, gemberpoeder en peper al omscheppend ca. 5 minuten. Voeg de kekererwten, tomaat met sap, 4 el koriander, peterselie en 1 liter water en 1 liter bouillon toe. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot het vlees gaar is. Breng op smaak. Bestrooi met de rest van de koriander.

maandag 15 november 2010

3 soorten hartige muffins

op 8 november heb ik weer een setje muffins gemaakt, volgens het recept dat je hier vindt.

Deze keer waren de extra ingrediënten:
- kaas-bieslookmuffins: 150 gram jong belegen grof geraspte kaas, 4 el fijngesneden verse bieslook. beetje kaas om er overheen te strooien.
- chorizomuffins: 0,5 tl paprikapoeder (plus iets om te bestuiven), 40 gram chorizo (fijngesneden), een stukje paprika in kleine blokjes
-muffins met uitjes: 1 fijngesneden ui, zacht gefruit in 0,5 el olie. 1 tl balsamico-azijn en 1 tl suiker toevoegen en 10 minuten samen bakken.

Het beslag in 3-en verdelen, extra's toevoegen en afwerken volgens recept.

zaterdag 13 november 2010

Mosselen met 2 sauzen



Voor 4 personen: 2 sjalotjes, 1 prei, 1 kleine winterwortel, 1/2 bosje peterselie, 4 takjes selderij, 2 dl droge witte wijn, 2 bakken mosselen, 1 bekertje crème fraiche, 5 el mayonaise, 1 el Zaanse mosterd, peper, 10 sprietjes bieslook, 1 el bloem

Sjalotjes snipperen. Prei in dunne ringen snijden, wortel in stukjes. In een grote pan doen: helft van sjalot, prei en wortel. 1/4 deel van de peterselie en de helft van de selderij erboven fijnknippen. 1 dl wijn bij de groente in de pan schenken. Mosselen onder stromend water schoonmaken. Inhoud van 1 bak op de groenten leggen. Met een deksel op de pan de mosselen in ca. 8 min. koken tot ze allemaal openstaan. De pan af en toe heen en weer schudden. In een kommetje een sausje roeren van de crème fraiche, mayonaise, mosterd en peper. Helft van de peterselie en de bieslook erboven fijnknippen.

Laat in 3/4 dl kookvocht met 1/2 dl slagroom ongeveer 100 gram Gorgonzola smelten. Warm bij de mosselen serveren

gnocchi met groenten en mozzarella



gegeten 12 november

250 gram gnocchi, 1 grote fles tomatensaus (of zelf gemaakt natuurlijk), 4 braadworstjes in schijfjes, zak grove roerbakgroenten, 1 ui in stukken, 3 el olie, 1 bolletje mozzarella

Gnocchi gaarkoken. Olie verhitten, worstjes bakken, groente toevoegen en meebakken. Tomatensaus erbij doen en laten pruttelen tot alles gaar is. Mozzarella in stukjes snijden door saus roeren.

Vispastei met prei




gegeten 11 november

Recept uit de Allerhande, smakelijk, maar niet romig zoals het daar genoemd werd, eigenlijk een beetje droog. Maar de dressing van balsamico-azijn met olijfolie maakte het toch lekker smeuïg.

Poolse maanzaadrol (46)


gemaakt 11 november

Een superlekker brood, meer gebak eigenlijk. Alles zit onder het maanzaad (bij mij in ieder geval wel), maar het is absoluut de moeite.

Deeg maken van: 250 gram bloem, 1/4 tl zout, 50 gram boter, 20 ml suiker, 90 ml melk, 3,5 gram gist, 1 ei.
Verder nodig: 50 gram gemengde krenten, rozijnen, sinasappelschilletjes, 2 el rum; 125 gram maanzaad, 4 el honing, 1 eidooier, 2 tl poedersuiker

Het deeg laten rijzen.

Maak de vulling:
de krenten, rozijnen, sinasappelschilletjes weken in del rum. Het maanzaad begieten met kokend water en 5 minuten laten staan, uit laten lekken in een fijne zeef. Het zaad vermalen of fijnwrijven. De honing door de vruchten roeren, en op laag vuur laten smelten. Het gemalen maanzaad erdoor roeren en alles al roerend aan de kook brengen. Van het vuur nemen en af laten koelen.

Het gerezen deeg doorslaan en uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 30 x 20 cm, bijna 1 cm dik.
Vulling gelijkmatig over het deeg uitstrijken, een rand van 1,5 cm vrijhouden. De deeglap vanaf een lange kant oprollen en de uiteinden naar binnen vouwen. Naad stevig dichtknijpen. Met de naad naar beneden op de bakplaat leggen, en afgedekt 45 minuten op een warme plaats laten rijzen. Oven voorverwarmen op 180 graden.
Eidooier losroeren met poedersuiker net het deeg hiermee bestrijken. Het brood in circa 35 minuten stevig en goudbruin bakken. Laten afkoelen. Daarna bestrooien met poedersuiker.