maandag 4 juni 2012

Gekarameliseerde knoflooktaart



Een heel smakelijke hartige taart uit Plenty van Ottolenghi.
voor 3 personen als hoofdgerecht


5 plakjes bladerdeeg, 3 middelgrote bollen knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 1 afgestreken eetlepel suiker, 1 theelepel balsamicoazijn, 1 theelepel tijm, 1 theelepel rozemarijn, 125 gram zachte geitenkaas, 125 gram harde geitenkaas, 
2 eieren, 1 deciliter slagroom1 deciliter crème fraîche. Blinde vulling: bakerwten, gedroogde bonen o.i.d.




Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet een quichevorm van 28 cm in. Bekleed de vorm met het deeg en prik er gaatjes in met een vork. Bedek met aluminiumfolie en bakerwten en zet het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Intussen: haal de teentjes knoflook los van de bollen en pel ze. Doe ze in een steelpan  en overgiet ze met water. Breng aan de kook en blancheer de teentjes drie minuutjes. Giet ze af.
Warm de eetlepel olijfolie op in de (afgedroogde) pan en bak daarin de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de balsamico toe, met de suiker en 2,2 deciliter water. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer dan de tijm, rozemarijn en en een snufje zout door de knoflook en laat inkoken op een halfhoog vuur, tot de tenen bedekt zijn met een donkere karamelsiroop (volgens het recept 10 minuten, bij mij zo'n 20 minuten). Zet het vuur uit en laat de knoflook staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de bodem 20 minuten in de oven. Verwijder daarna het folie en de vulling  en bak de taart nog eens 5 à 10 minuten, tot het deeg goudbruin is.
Verdeel de twee soorten kaas in blokjes en verdeel ze over de taartbodem. Schep de knoflookteentjes met de siroop gelijkmatig over de kaas.  Klop de eieren en de beide roomsoorten met zout en peper door elkaar en giet het mengsel over de taart. 
Schakel de oven terug naar 160 graden. Bak de taart zo’n 40 minuten, tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin. Laat de taart even wat afkoelen en serveer met een frisse salade. 
Het recept is wel wat bewerkelijk, maar de moeite meer dan waard.

1 opmerking:

  1. Ook deze wil ik een keer proberen, zonder dat ik vertel hoeveel knoflook erin zit!

    BeantwoordenVerwijderen