dinsdag 11 juni 2013

Kip met kaas in bladerdeeg




8 plakjes bladerdeeg, 400 gram kipfilet in grove stukken, 1 el mosterd, 150 gram geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrijk het bladerdeeg licht met mosterd. Verdeel de kip over de plakjes bladerdeeg. Strooi de kaas over de kip. Houd wat over om op de bovenkant van het bladerdeeg te strooien. Bestrijk de randen van het deeg licht met water en vouw tot driehoekjes. Druk goed aan, zodat de kaas er niet uit kan lopen. Verdeel de rest van de kaas over de pakketjes en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin.

Pasta met rucola, ham en blauwe kaas



Recept uit een oude GoodFood (mei 1999)

400 gram pasta, 1 el olijfolie, 150 gram hamblokjes, 1 gesnipperde ui, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 150 gram rucola, 150 gram kruidenroomkaas, 100 gram blauwe kaas in blokjes, walnoot- of chili-olie

Kook de pasta beetgaar. Verhit de olie en fruit de ui. Voeg de hamblokjes toe en bak even mee. Voeg de knoflook toe en bak nog even 1 minuut. Giet de pasta af, schep het hammengsel en de rucola erdoor en warm heel even mee. Verdeel op de borden de blauwe kaas over het gerecht en druppel er wat walnoot- of chili-olie over.

Kip, venkel en tomaten ragout




Lekker en fris gerecht uit de Goodfood van juli 2007.

1 grote venkelknol, 1 el olijfolie, 2 kipfilets in grove stukken, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook, 500 gram aardappels in stukken, 2 blikken gepelde tomaten, 300 ml bouillon, schepje harissa

Snijd het loof van de venkel en bewaar. Snijd de venkel in vieren, snijd de harde kern eruit en snijd in de lengte in plakken. Verhit de olie, voeg de kip toe en bak snel lichtbruin. Voeg venkel en gehakte knoflook toe, roer even totdat de venkel glimt. Voeg aardappels, tomaten, bouillon en wat zout en peper toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat zachtjes koken totdat de aardappels gaar zijn (ca. 20 minuten). Verdeel het loof over de stoofpot en breng pittig op smaak met harissa. Lekker met grof brood.

Gratin Dauphinois


Recept uit



Mooi kookboek, veel recepten, veel foto's. Een genot om in te bladeren en uit te koken. In feite krijg je les van de meester zelf! Aanrader. Wanneer je het hier bestelt, wordt het boek zonder verzendkosten bij je thuisbezorgd.

donderdag 23 mei 2013

Romige pasta met zalm en broccoli


Nog een lekker gerecht uit een oude Good Food (mei 1999)

350 gram pasta, 300 gram zalmfilet, 150 gram kruiden-roomkaas, 100 ml room, 1 klein blikje tomatenpuree, 500 gram broccoli in kleine roosjes, beetje olie

Kook de pasta, voeg de laatste 3 minuten de broccoli toe. Verhit de olie in een koekepan en bak de zalm tot hij net gaar is. Vermeng intussen de roomkaas met de room en de tomatenpuree. Voeg evt. peper en zout toe. Git de pasta en broccoli af, doe weer terug in de pan. Schep de saus erdoor. Verdeel de zalm in grove stukken en schep ook door de pasta.

Zalm met honing-soja saus



Een gerecht uit een oude Good Food. Erg lekker met roerbakgroenten en aardappelschijfjes!

1 el grove mosterd, 2 tl heldere honing, 3 el ketjap/sojasauce, 1 el olijfolie, 4 zalmfilets (ca 150 gram per stuk), 100 ml bouillon, 2 lente-uitjes (in ringetjes)

Meng de honing, mosterd en sojasaus. Verhit de olie in een koekepan. Bak de zalmfilets tot ze bijna gaar zijn. Giet het mosterdmengsel over de vis, voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Meng de lente-uitjes voorzichtig door het vocht en laat heel even koken, tot de lente-uitjes warm zijn.




Gegrilde witlof met blauwe kaas


Zo lekker, en zo makkelijk!

Per persoon 2 kleine (dunne) stronkjes witlof, 50 gram blauwe kaas (dunne plakken), olijfolie, peper, zeezout

Snijd de lof in de lengte doormidden, laat de blaadjes aan elkaar zitten. Besprenkel ze met wat olie en flink wat zout en peper. Verdeel met je handen over de lof. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit een grillpan. Als deze heet is, leg je de lof in de pan met de snijkanten naar onderen. Gril 2 minuten, draai ze om, gril de andere kant ook 2 minuten. Doe de lof in een grote schaal, leg de plakjes kaas op de stronkjes en zet de schaal enkele minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is en borrelt.