donderdag 6 januari 2011

prei in champignon-tomatensaus


gegeten 2 januari, met kangoeroebiefstuk en gevulde aardappels

750 gram dunne prei, 1 kleine ui, 125 gram champignons, 1/4 1 tomatensap (of een blikje tomaten op sap gepureerd), suiker, 1 takje peterselie

Prei in stukken van ca. 6 cm snijden, en in ca. 10-15 minuten net gaar koken. Ui snipperen. Champignons in plakjes snijden. Beter verhitten, ui ca. 1 min. bakken, champignons erbij en ca. 7 minuten bakken tot vocht is verdampt. Tomatensap toevoegen. Op hoog vuur in ca. 10 min. tot helft 1aten inkoken. Op smaak brengen met peper en 1 tl suiker. Prei afgieten, op schaal doen en saus erover schenken garneren met peterselie.

kokosrotsjes


gemaakt 2 januari

aangepast recept uit I love cake, taart en koekjes van Trish Deseine.

3 eieren, 180 gram suiker, 225 gram geraspte kokos

Goed door elkaar scheppen met een houten pollepel. ca. 20 bolletjes vormen en op een ingevette bakplaat leggen. Oven voorverwarmen op 200 graden (volgens het boek op 180 graden, maar dan worden de bolletjes niet bruin) en 10-15 minuten bakken.

winterse bruine bonensoep


gegeten 1 januari

200 gram winterwortels, 2 aardappels, 2 preien, 100 gram cervelaatworst (stukje) 1 rookworst, 1 ui, 25 gram boter, 1 blik bruine bonen, 1 blik tomaten-stukjes, bouillonpoeder, 2 tl. tijm

Wortels en aardappels in blokjes snijden. De cervelaat en rookworst in plakjes snijden. Ui snipperen.

Boter verhitten. Ui ca. 2 minuten fruiten. Toevoegen: bruine bonen met vocht, tomaatstukjes met vocht, 1 liter water, bouillonpoeder en tijm. Aan de kook brengen. Wortel, aardappel, prei en worst toevoegen en de soep in ca. 10 minuten gaar koken.

vlechtbrood met cajunkruiden (59)


gemaakt 1 januari

300 ml water, 2 el olie, 1 el tomatenketchup, 500 gram bloem, 1,5 tl paprikapoeder 1/2-1 tl cayennepeper, 1 tl oregano, 1/2 tl zwarte peper, 1 geperst teentje knoflook, 7,5 ml zout, 10 ml suiker, 12,5 ml gist, glazuur: 1 dooier, 2 el water

Maak het deeg, laat het rijzen tot dubbel volume. Sla voorzichtig door, rol het uit tot een lange sliert, vouw die halverwege dubbel en draai de 2 kanten om elkaar heen, zodat je een soort simpele vlecht krijgt. Laat het deeg afgedekt met ingevet cellofaan nog 30-45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de dooier met het water en bestrijk het brood met het glazuur. Bak het brood in 30-35 minuten goudbruin.

zondag 2 januari 2011

bluf

Ik moest natuurlijk een beetje spelen met de Kenwood, dus 2 eiwitten opgeklopt met 2 dl rode saus van Tova. Wat een berg schuim werd dat! echt veel meer dan met een gewone mixer.
B. vond het wel een heel aparte mondbeleving. Je hapt natuurlijk ook alleen maar in lucht. (maar wel smakelijke lucht).

donderdag 30 december 2010

oliebollen en appelflappen



net als andere jaren weer een tafel vol bollen en flappen gebakken. morgen mogen ze op m'n werk ook keuren.